dimecres, 1 de juny del 2011

Valldemossa-Serra de Son Moragues-Coma de ses Sitges

Serra de son Moragues
Iniciem aquest itinerari en la urbanització S’Arxiduc (Valldemossa) (waypoint 01). S’hi accedeix per la carretera Ma-1110 de Palma a Valldemossa a l’alçada del Km 17,200 molt a prop del poble.
Agafem el camí dels Cairats, ruta tradicional d’ascensió al Teix. Passat la font de na Ropit (dipòsits en estat ruïnós), a uns cinquanta metres, deixem aquest camí i girem a la dreta per una pista ample.
Transcorreguts uns 13 minuts, trobem una nova cruïlla de camins, agafem el de l’esquerra (en direcció est) que ens du a un marge i un poc més endavant pugem per uns escalons per superar-lo.
Travessem antics camps de conreu i arribem a una paret seca a la nostra dreta que separa l’alzinar. Si seguíssim recte aniríem a la Regata de la Coma (més conegut com el pas d’en Príam).
Nosaltres seguim uns metres més endavant, creuem la paret i agafem un sender que puja (en direcció est) per dins l’alzinar fins arribar a una altre paret que la creuem per un esbaldrec (waypoint 02). Arribats en aquest punt cal anar alerta i seguir a l’esquerra per un sender senyalitzat amb fites en direcció a la serra de Son Moragues (waypoint 04).
Davallem uns 40 metres per retrobar de nou el sender, avancem per aquest fins arribar a una corba d’un altre camí anomenat des Caragol (waypoint 05), on continuem a la dreta per un petit comellar.
El camí ascendeix fent revolts i arriba a una sitja, a partir d’aquí cal seguir les fites i, amb un fort pendent, assolim una paret. Des d’aquí es pot pujar al cim del Teix. Nosaltres seguim sense camí, en direcció sud-est vorejant la paret a la nostra esquerra, fins arribar a una altre paret seca transversal que creuem per un esbaldrec (waypoint 06).
Continuem baixant, superem un petit ressalt per la dreta i arribem a la casa de neu de Pastoritx (waypoint 07). Tot seguit davallem pel camí de la coma de ses Sitges, també conegut amb el nom de la coma de l’Heura, amb molts de restes de l’explotació de carbó (sitges, barraques i forns), fins arribar a la caseta de s’Ullastre (waypoint 08).
Des d’aquí girem pel camí de la dreta deixant el camí que va a Pastoritx. Passem per un forn de calç i arribem a una sitja. Girem a l’esquerra i anem a agafar un sender amb fites que puja per l’altre cantó del comellar.
Aquest tirany va per sobre dels penya-segats és un poc aeri i hi ha un petit tram amb un filferro. Seguint aquest camí arribem de nou a la paret (waypoint 02). Ja sols queda retornar pel mateix camí fins arribar de nou a Valldemossa.
Ruta circular amb 677 metres de pujada acumulada i 11 km de recorregut. Apta per fer-la en època de calor ja que la major part transcorre per dins el bosc.
Aquesta ruta és una variant de l'itinerari 3 del llibre "20 itineraris alternatius (II)" d'en Lluís Vallcaneras.
Excursió realitzada el dia 21 de maig de 2011. El grup ha estat format per: Pere, Enric, Biel Pomar, Jesús i Josep.
Veure l'àlbum de fotos.
Veure el track del GPS a Wikiloc
anar a dalt