dilluns, 5 de setembre del 2011

Torrent de Pareis


Sa Llosa
Itinerari difícil, cal estar molt entrenat físicament i tenir experiència en muntanya. S'ha de des-grimpar en diversos trams.
És convenient fer-lo a l'estiu quan és sec, a l'hivern hi sol haver aigua i la dificultat és multiplica considerablement.
A l'estiu fa molta calor i és necessari dur com a mínim 2 litres d'aigua. També es recomanable dur una corda d'uns 30 metres per emprar-la com a passamà. Nosaltres hem trobat cordes fixes en dos bots.
Iniciem l'itinerari al nucli d'Escorca, davant el restaurant (km 25,200 de la carretera C-710 de Sóller a Lluc).
En aquest punt surt el camí senyalitzat amb fites que davalla al torrent. El sender de ferradura davalla fent zigues zagues i després d'una hora des del punt de sortida, desemboca al jaç del torrent de Lluc. Arribats en aquest punt, girem a l'esquerra i uns minuts més endavant sortim del torrent per seguir per un sender paral·lel pel costat esquerra que ens condueix a S'Entreforc punt on conflueixen el torrent de Lluc i el torrent des Gorg Blau. A partir d'aquí comença la baixada pròpiament dita del Torren de Pareis amb una orientació NW-SE. Baixa suaument al llarg de 3300 m fins desembocar a Sa Calobra després de salvar un desnivell de 180 m.
Des de S'Entreforc, seguint les marques de color, l'itinerari descendeix per la part dreta del torrent. Tot d'una trobem uns grans blocs de pedra anomenats Sa Llosa. A la nostra dreta i al capdamunt del penya-segat, podem veure la cova del Soldat Pelut.
Més endavant creuem el Gorg des Cingles i després continuem per la part esquerra, a través un pas estret entre roques, que sembla un petit túnel. El segueixen altres senzills passos.
Continuant l'itinerari, travessem el llarg Gorg des Capellà. Minuts més endavant, superem el gorg de sa Figuera. Ara el descens es torna a complicar, sortim del torrent per seguir un corriol pel marge esquerra que prest ens torna al llit del torrent no gaire lluny de la cova "des Romagueral". Aquest cova està situada en el marge dret i té l'entrada en forma de pera.
A partir d'aquí el torrent s'estreny força. Els punts claus a superar són dos. El del “Grassos Estrenyeu-vos” a la dreta i el "Pas de s'Estaló", a l'esquerra, per la qual cosa és convenient extremar les precaucions.
Continuem el descens i a pocs minuts arribem a la Font des Degotís, situada a l'esquerra.
A continuació, el llit es torna més pla i cada vegada més ample, trobem una roca aïllada anomenada "es Frare". Més avall el gorg de "sa Fonteta o de s'Anguila", que evitem per un pas situat a l'esquerra.
Únicament ens queda el gorg "Dolç o de s'Esbaldregat", ple d'aigua que el superem pel costat dret i per davall una gran roca.
El llit del torrent, ja completament pla i sense grans dificultats, ens permet arribar a la seva desembocadura, després de passar per "S'Estret de s'Hort i s'Olla".
S'Olla és una espectacular zona àmplia del torrent abans de la seva desembocadura de forma rodona tancada per elevades parets.
Per dos túnels, arribem al Racó d'en Lluc i al Port de sa Calobra punt i final d'aquest espectacular itinerari.
Excursió realitzada el dia 23 de juliol de 2011. El grup ha estat format per: Pere, Enric, Aina, Júlia, Tomeu, Toni, Cristina i Josep.
Torrent de Pareis. Monument natural. Govern de les Illes Balears.
Més informació
anar a dalt