dimarts, 8 de novembre del 2011

Arribada de la tardor meteorològica

Després d’un inici de tardor calorós i bastant sec, a la fi hem tingut el primer temporal de la tardor que ens ha tocat de ple. Les precipitacions han estat abundants i generals i han regat totes les illes amb quantitats molt destacades. Aquest primer episodi important de pluges i tempestes, es va iniciar el divendres passat dia 04 de novembre amb l’arribada d’un front fred i una línia de tempesta severa (Cumulonimbus Arcus) amb vents associats de més 100 Km/h que va entrar per la badia de Palma.
Borrasca  Mediterrània (06-11-2011) - EUMETSAT
Després es va formar una borrasca Mediterrània que ha pasturat per damunt les nostres illes fins avui dimarts dia 08 de novembre deixant registres de pluja elevadíssims sobre tot a la serra de Tramuntana.
Alguns registres recollits en tot l’episodi des de divendres fins dimarts (Font: fòrum Meteobaleares): Gorg Blau 532 mm, Orient 475 mm., Cúber 397 mm., Lluc 342,3 mm., serra d'Alfàbia  290 mm., Puigpunyent 283 mm., Galilea 247,1 mm., Sóller 236 mm., Campanet 182 mm., Esporles 173 mm., Llubí 151 mm., Ciutat centre 120 mm., Villafranca 99 mm.
Aquesta aiguada ha remullat les  garrigues i els boscos, ha fet córrer els torrents que estaven ben eixuts i ha ajudat a recuperar les reserves dels embassaments de la serra que estaven sota mínims. Les fonts Ufanes de Campanet han brollat i de valent per segona vegada aquest any (la darrera va ser el mes de febrer passat).
A Pòrtol amb tot aquest episodi s’han recollit 108 litres per metre quadrat. Una bona quantitat que ajudarà a salvar l’any.
Espectacular vídeo de Luis A. Vázquez Carpio. Platja de Ciutat el 4 de novembre de 2011. Arribada i pas d’un gran cumulonimbus arcus.

anar a dalt