dijous, 19 d’abril del 2012

Comuna de Valldemossa

Bosc de sa Comuna de Valldemossa
Recorregut: Valldemossa (casa “es Molinet”) – casa de neu des Cartoixos – coll de Sant Jordi – Sa Comuna – font de na Llambies – Valldemossa.
No és un itinerari difícil, però cal anar alerta perquè trobarem diverses cruïlles de camins i és fàcil no agafar el correcta. També des del WP-05 (Portell) fins passat el WP-08 (Penyes), discorre per un alzinar amb molts d’arbres caiguts i el camí es perd. La pujada a la Comuna des del coll de Sant Jordi presenta un fort desnivell.
Iniciem la passa al poble de Valldemossa, (WP-01) a la dreta de la porta dels jardins de la Cartoixa en direcció a una casa de nom “es Molinet”. Passada aquesta casa, agafem el camí encimentat de l’esquerra. Més endavant i, en un revolt, deixem el camí ens desviem a l’esquerra (WP-02) per seguir un viarany.
Trobem taques i fletxes de pintura vermella que ens ajuden a seguir el sender. Aquest més endavant es fa més evident i, desprès de uns revolts, arribem al pou de neu des Cartoixos (WP-03).
Continuem el nostre camí per dins l’alzinar i, als pocs minuts, arribem a un camí de carro que prenem a l’esquerra (WP-04 fletxa vermella pintada a la roca).
Aquest camí passa pel costat d’una rosseguera de grans blocs de pedra, s’empina força i, després d’uns revolts, arriba a un portell sense barrera (WP-05). Ara continua amb una corba a la dreta a l’alçada d’un coll de tords direcció a ponent. Però, atenció, ben aviat deixem les marques de pintura per girar a l’esquerra (WP-06). Si seguíssim rectes (W) seguint les marques, aniríem cap En Penyalot que més endavant hi passarem. Continuem en direcció sud, el camí es desdibuixa una mica i, entre arbres caiguts i morts, creuem un rotlle de sitja (WP-07) i, més endavant, passem pel bell mig d’unes penyes (WP-08). Passades aquestes, el camí marca una corba a la dreta (W) i passa sense camí pel costat de la penya fins arribar a un camí molt ample ple de pedres. Seguim aquest que desemboca a un altre de carro on girem a la dreta. Aquest camí ample discorre pel mig d’un bonic alzinar i marca diversos revolts fins a l’alçada d’un forn de calç (WP-09) on el deixem per continuar per un tirany en direcció SW. Ben aviat botem una paret a l’alçada de dos pals de fusta (WP-10). A l’altre costat, continuem pel mig del bosc, tot seguint les fites i les marques de pintura que apareixen de nou, fins arribar a un altre forn de calç molt gros i ben conservat (WP-11). En aquest punt, prenem pel camí de la dreta que ens durà, al cap de pocs minuts, al coll de Sant Jordi (WP-12).
En aquest coll localitzem un portell amb barrera de ferro que queda a la nostra dreta. Superat el portell, girem a la dreta i comencem a pujar pel camí del GR-221 que s'endinsa en la Comuna de Valldemossa.
La pujada és forta i convé prendre-s’ho amb calma ja que supera un desnivell de més de 200 m. Puja fins a la carena de Sa Comuna a uns 705 m (WP-13) on no hi ha un cim definit. En el trajecte trobem diversos colls de tords.
Iniciem la davallada seguint les indicacions del GR-221. El sender arriba a una estret tàlveg i traça diverses corbes. Ara el tirany es llança vessant avall, pel bosc, cap En Penyalot, antic refugi de treballadors de Sa Comuna. Aquí hi localitzem un aljub cobert i les runes d'una construcció (WP-14).
Ara el camí, a trams escalonat i empedrat, arriba a la Font de na Llambies (WP-15) després de passar per dos portells. Des de la font baixem al poble de Valldemossa tancat el cercle d’aquest bonic itinerari.
Ruta circular amb 478 metres de pujada acumulada i 6,6 km de recorregut.
Excursió realitzada el dia 12 d’abril de 2012.

2 comentaris :

Joan Riera Bordoi ha dit...

Hola Josep, maca excursió. Seguirem les teves indicacions ja que només he fet part d'aquesta volta. Gràcies per penjar el track.
Salut de la bona.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Joan, moltes gràcies. Estic content què us interessi aquest itinerari.
Salut i bon camí.

anar a dalt