dijous, 5 d’abril del 2012

El puig de sa Font pel pas d’en Príam

Puig de sa Font
Recorregut: Valldemossa (Urbanització de l'Arxiduc) - Camí de sa coma des Cairats - Pla des Xots - Pas d'en Príam - Camí des Caragol - Coll de Pastoritx - Puig de sa Font - Casa de neu del puig de sa Font - Coll de Pastoritx - Casa de neu Superior de Pastoritx - Camí de la Coma de ses Sitges – Caseta de s’Ullastre - Pla des Xots - Camí de sa coma des Cairats - Valldemossa.
Aquest itinerari, bàsicament és el que descriu en Lluís Vallcaneras en el seu llibre: “20 Itineraris Alternatius per la Serra de Tramuntana (II)” itinerari 3 Puig des Teix. Nosaltres en comptes de pujar al Teix pugem al puig de sa Font pel coll de Pastoritx i aprofitem per visitar les desconegudes i poc freqüentades cases de neu del Puig de sa Font i Superior de Pastoritx.
El pas d’en Príam és una canal molt empinada que supera un important desnivell. Rep el nom en honor al muntanyenc Príam Villalonga i Ballester (1913-2004) qui a finals dels 80 va descobrir l'existència d'aquest pas. El GEM va instal·lar-hi una placa commemorativa amb la imatge de Sant Bernat de Menthon, patró dels muntanyencs, que fou arrabassada i destruïda per uns desconeguts. (Informació facilitada per un net d'en Príam al nostre amic Fernando de Angulo).
Iniciem la nostra singladura al poble de Valldemossa (urbanització de S’Arxiduc) (WP-01). S’hi accedeix per la carretera Ma-1110 de Palma a Valldemossa a l’alçada del Km 17,200 molt a prop del poble.
Agafem el camí dels Cairats, ruta tradicional d’ascensió al Teix. Passada la font de na Ropit (dipòsits en estat ruïnós) i a uns cinquanta metres, deixem aquest camí i ens desviem a la dreta per una pista de terra.
Transcorreguts uns 13 minuts, trobem una nova cruïlla de camins (WP-02), agafem el de l’esquerra (E) i superem un marge per uns escalons (en aquest lloc hi ha un petit tronc).
Aviat arribem al Pla des Xots (WP-17) on hi ha una paret seca a la dreta que separa l’alzinar. Des d’aquí progressem recte paral•lel a la paret, travessem un portell sense barrera i tot seguit una paret per uns escalons (WP-03). Després de creuar una sitja, enfilem coster amunt seguint un tirany fitat per dins l’alzinar que ens mena als peus d’uns penya-segats. Per superar aquests, pugem per la segona canal que trobem, és el pas d’en Príam (WP-04). Un cop superat aquest, trobem una sitja (WP-05) i continuem pujant per on ens indiquen les fites fins a desembocar a un camí de carro (WP-06). Després de cinc minuts arribem el camí des Caragol (WP-07) que ve de la font dels Polls. Prenem a la dreta. Aquest camí ascendeix fent revolts i arriba a una sitja. A partir d’aquí seguim les fites i, amb un fort pendent, assolim una paret. Nosaltres seguim sense camí, en direcció sud-est vorejant la paret a la nostra esquerra, fins arribar a una altre paret seca transversal que botem (petita fletxa vermella) (WP-08).
Ara, sense camí ni fites, seguim en direcció SE, sempre mantenint la paret seca a la nostra esquerra. Superem unes penyes, ben aferrats a la paret, i uns pocs metres més avall arribem al coll de Pastoritx (WP-09).
En aquest coll, seguint les indicacions d’en Vallcaneras, saltem a l’altre cantó de la paret seca amb l’ajuda d’una alzina (la paret té un filferro de pues que dificulta travessar-la). Seguim pujant un comellar molt empinat vorejant la paret, que ara ens queda a la nostra dreta i mantenint la direcció SE, fins arribar a dalt d’unes penyes on girem a la dreta. (WP-10). Sortim de l’alzinar, continuem en direcció S i, després de caminar uns quinze minuts per un terreny rocós ple de càrritx i aritja, assolim el puig de sa Font de 966 m d’alçada (WP-12). Les vistes són espectaculars.
Després d’un merescut descans, baixem del puig uns metres en direcció W per trobar la casa de neu del mateix nom (WP-13).
Ara tornem enrere resseguint el mateix camí fins arribar de nou al coll de Pastoritx. Botem de nou la paret ajudats per l’alzina i baixem (SW) per anar a trobar el camí del comellar de ses Sitges, primer passant per la casa de neu Superior de Pastoritx (WP-14).
Tot seguit davallem pel camí de la coma de ses Sitges, també conegut amb el nom de la coma de l’Heura, amb molts de restes de l’explotació de carbó (sitges, barraques i forns), fins arribar a la caseta de s’Ullastre (WP-15).
Des d’aquí girem pel camí de la dreta deixant el camí que va a Pastoritx. Passem per un forn de calç i arribem a una sitja. Girem a l’esquerra (WP-16) i anem a agafar un sender amb fites que puja per l’altre cantó del comellar.
Aquest tirany va per sobre uns penya-segats és un poc aeri i hi ha un petit tram amb un filferro. Seguint aquest camí arribem de nou al pla des Xots (WP-17). Ja sols queda retornar pel mateix camí fins arribar de nou a Valldemossa.
Ruta circular amb 832 metres de pujada acumulada i 12 km de recorregut. Presenta forts desnivells i trams sense camí definit, per aquest motiu cal tenir bon sentit de l'orientació ja que és fàcil perdre's.
Excursió realitzada el dia 24 de març de 2012. El grup ha estat format per: Pere, Enric, Tomeu M, Guillem B., Fernando i Josep.

2 comentaris :

Joan Riera Bordoi ha dit...

Hola Josep, ahir volguerem tornar pujar al puig de sa Font per segona vegada, però la boira ens va impedir fer cim (no haguéssim vist res). A la baixada, per la serra de Son Moragues, volia passar pel pas d'en Priam i no hi va haver manera de trobar-ho. Les fites ens duien sempre per camí o per un tirany ben trepijat. No està fitat el pas? És més difícil trobar-ho de baixada?
Enhorabona per la ruta.
Una abraçada.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Joan,
Nosaltres pujàrem el pas i no és gens difícil trobar-lo. Segurament de baixada deu ser més complicat arribar-hi. Recordo que un cop passat al pas i fins arribar al camí de carro (WP-06), era un poc complicat trobar fites.
Salutacions.

anar a dalt