dijous, 19 de juliol del 2012

Els Cairats. Pas de sa Cova i pas de sa Creu


Inici: Camí des Cairats situat a la urbanització de s'Arxiduc (Valldemossa). S’hi accedeix pel carrer d'Àustria (Km 17,200 de la carretera Ma-1110).

(WP-01) Camí des Cairats - 0,0 km - 0 minuts - 435 m d'altitud.
A les 17 h iniciem la passa cap al nord-est per la pista des Cairats. El camí discorre horitzontalment entre camps de conreu a la dreta i el bosc a l'esquerra. Devers uns deu minuts, franquegem una barrera per un pas lateral i, tot d'una després, travessem un portell amb un pas canadenc. Seguim recte en suau ascens, passem vora la caseta ensorrada de la font na Ropit i, uns metres més amunt, ignorem el trencall que puja al Pla dels Xots. Seguim tot dret, fins arribar a una corba tancada a la dreta.

(WP-02) Desviament - 1,5 km - 20 minuts - 485 m d'altitud.
Aquí deixem el camí principal per agafar un altre que segueix recta, fins trobar una una baixa paret de terme.

(WP-03) Paret - 1,7 km - 25 minuts - 502 m d'altitud.
La franquegem, voltem noranta graus a l'esquerra i iniciem una forta pujada cap a l'altiplà dels Cairats.
Anem pujant orientats a l'oest per un pronunciat coster rocallós. Devers quinze minuts des de la paret, assolim la base de les penyes on hi ha una petita enfonsada d'uns quatre metres situada a baix d'una balma. És la petita balma què dóna nom al pas.
Girem a l'esquerra (sud-oest) i per darrera d'una alzina de tres branques, ascendim per una curta xemeneia amb l'ajuda de les mans. Un cop superada, voltem a la dreta (nord-oest) cap als peus de les penyes i amb una petita grimpada assolim un esperó que ens deixa damunt la cova.


(WP-04) Pas de sa Cova - 1,9 km - 38 minuts - 569 m d'altitud.

Seguim pujant, en diagonal esquerra (oest) per una ampla cornisa amb força vegetació. Ben aviat, passem pel costat d'una fita ben visible.

(WP-05) Fita - 2,1 km - 55 minuts - 637 m d'altitud.
Seguim pujant i uns metres més endavant girem a la dreta (nord-oest) en direcció a un pi solitari.

(WP-06) Pi 01 - 2,3 km - 1 hora - 678 m d'altitud.
En aquest punt voltem de nou a la dreta (nord-est) i, transcorreguts uns minuts, arribem al que el mestre Emilio Alonso anomena el Pla des Cairats, un terreny pla en aquesta accidentada vessant. Avancem entre les carritxeres orientats a nord-est, i després de travessar un clap de pins, ens desviem a l'esquerra. Avancem cap al nord per un terreny incòmode direcció a uns gran pins que veiem davant nostre, els qual assolim en uns quinze minuts.

(WP-07) Pi 02 - 2,8 km - 1 hora i 23 minuts - 745 m d'altitud.
Iniciem l'ascens per l'interior d'un estret tàlveg. Al principi pel costat dret (esquerra orogràfic) i al cap d'uns minuts per l'altre vessant per salvar mitjançant una ziga-zaga, i per una cornisa, un salt del torrent.
Continuem pujant per la llera del mateix i, passats uns vint-i-cinc minuts des dels pins, arribem a un altiplà on hi ha una alzina solitària.

(WP-08) Alzina - 3,2 km - 1 hora i 50 minuts - 880 m d'altitud.
Des de l'azina, girem a l'esquerra i anem direcció nord-oest cap un ample coll. Llavors, continuant amb la mateixa direcció, assolim sense cap dificultat, el camí de s'Arxiduc en el punt anomenat Pla des Aritges.


(WP-09) Pla dels Aritges - 3,6 km - 2 hores - 907 m d'altitud.

Fem una aturada per berenar i descansar [25']. Emprenem la marxa cap a la dreta, continuant pel camí de l'Arxiduc. Ara hem d'estar atents ja que transcorreguts uns 500 m més endavant, deixem el camí per la dreta, en un punt poblat per alguns pins.
Planegem entre els pins cap a l'est, i de seguida arribem a la zona de la cova de s'Aigo.

(WP-10) Cova de s'Aigo - 4,2 km - 2 hores i 15 minuts - 891 m d'altitud.
Una petita cova inundada, com una bassa que serveix d'abeurador pels animals. A la paret de la dreta es pot veure la data gravada: 29-11-55.
Des de la cova continuem cap a l'est paral·lels a unes penyes baixes que ens queden a la nostra dreta. Al cap de pocs minuts girem a la dreta travessant el llom rocós d'aquestes penyes.
Avancem uns metres entre roques envoltades de càrritx i entrem dins l'alzinar on ja trobem algunes fites que ens condueixen, est/sud-est amb forta baixada, fins al fons d’un tàlveg, on s'hi localitzen alguns ranxos de carboners, és l'indret anomenat Racó Perdut.
En aquest punt, surt un camí carreter per on continuem. El sender és ample i pedregós i, en algun bocí, presenta protecció d'escopidors. Transcorre per la capçalera de la coma dels Cairats, i té una bona panoràmica sobre aquesta clotada, el cingle dels Cairats i la moleta de Pastoritx.
Al cap de deu minuts, hem d'estar atents doncs el camí es troba molt desfet i és mal de seguir. Girem a la dreta i baixem uns metres fins a retrobar-lo, just a l'arribada al pas de sa Creu.


(WP-11) Pas de sa Creu - 4,7 km - 3 hores i 15 minuts - 766 m d'altitud.

El pas de sa Creu és una bretxa oberta a la roca per on passaven els carros carregats de carbó.
Un cop traspassada l'obertura, el camí volta cap a l'est i, després d'unes voltes, enllaça amb el popular camí dels Cairats, on voltem a la dreta en descens.
Baixem per la rosta pista fins a la barrera, on acaba el domini públic de Son Moragues.

(WP-12) Barrera - 6,9 km - 3 hores i 20 minuts - 510 m d'altitud.
Ara sols resta seguir l'ample camí que ens mena a la urbanització de l’Arxiduc, punt on hem iniciat l’itinerari.

(WP-01) Valldemossa - 8,6 km - 3 hores i 40 minuts - 433 m d'altitud.

A les 20:41 h arribem als vehicles.

Fitxa:
Ruta: Circular.
Inici/ Final: Urbanització de s'Arxiduc (Valldemossa)
Distància aproximada: 8,6 quilòmetres
Pujada acumulada:  509 metres
Alçada mínima - màxima: 433 - 912 metres
Temps efectiu sense parades: 2 hores i 52 minuts (Total: 3 hores i 40 minuts)
Excursió realitzada el dia: 12 de juliol de 2012
Components del grup: Fernando i Josep
Cartografia: Mapa Alpina Tramuntana Central (Escala: 1:25.000)
Observacions: Itinerari amb fort desnivell. Hi ha trams sense camí ni fites per un terreny incòmode. El pas de sa Cova no presenta massa dificultat tècnica i cal fer servir les mans per superar-lo.

Baixa el track del GPS a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:




4 comentaris :

Emilio Alonso Sarmiento ha dit...

Hola Josep:
Muchas gracias por ese calificativo, inmerecido, de "mestre".
Un abrazo,

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Benvolgut Emilio,
Gràcies per comentar i moltes gràcies per ensenyar-nos tants itineraris per les nostres muntanyes.
Una abraçada.

arni ha dit...

Bona ruta Josep, aquesta Mola ofereix moltes possibilitats i pel seu vessant nord-oest grans vistes. Bon reportatge.
salut Arnau

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Arnau,
Moltes gràcies pel teu comentari.
La pujada pel pas de sa Cova fins al Pla des Aritges, és molt bonica. Ja l'havia feta amb l'amic Fernando l'estiu passat, ara amb l'amic Pere que no la coneixia.
Una cordial salutació.

anar a dalt