dilluns, 9 de juliol del 2012

Pas de na Lluïsa.

Pas de na Lluïsa
Aproximació: carretera Esporles - Puigpunyent. Passat el quilòmetre 6. Hi trobem, a la dreta, un petit replà on podem aparcar un cotxe (WP-01).
Comencem a caminar per la carretera direcció a Puigpunyent i, després d'uns 300 m. aproximadament, a l'esquerra hi ha el bonic pou del Pla de Baix i al costat una barrera tancada. Deixem la carretera, botem la barrera i prosseguim per un camí de carro. Passats uns camps de conreu, el cimentat camí puja per dins un alzinar i, abans d'arribar a can Noguereta, dins una corba tancada a l'esquerra, (6 minuts des de la barrera) deixem la pista i girem a la dreta (S) per anar a cercar una paret seca amb barrera de fusta (WP-02). Després de botar aquesta nova tanca, continuem sense camí definit en mig d'oliveres, en direcció Sud i, uns deu minuts més tard, arribem a un camí de carro a l'alçada de dos grans safaretjos. Girem a l'esquerra i tot d'una a la dreta (SE) en pujada fins arribar al Coll Paredat. Aquest coll està tancat per una paret mitgera que dóna pas al bosc per un nou portell (WP-03). Creuem aquest portell i, ja dins l'ombra de pins i alzines, seguim per un camí fressat (SE) (Camí des Pouet). Prest deixem a la dreta la Barrera de sa Vinya i, a l'esquerra, un camí que puja. Al cap de poc trobem un gran pi caigut que ens barra el pas. En aquest punt girem 180º a l'esquerra (NW) i pugem dalt d'un marge on trobem el Pou Gran (WP-04). Caminem per damunt aquest marge (NW) per un desdibuixat sender sortejant els pins tombats arreu. En un punt proper, el camí s'enfila a la dreta (hi ha una fletxa pintada a la roca) per pujar a un marge superior. Continuem per aquest marge i aviat trobem les runes d'una construcció. La voregem deixant-la a la dreta i ascendim en diagonal esquerra tot seguint algunes fites i taques de pintura. Una mica més amunt, arribem a la paret que ve del Coll Paredat. Pugem (NE) pels graons de diversos marges (seguint les fites i les taques vermelles) mantenint la paret a la nostra esquerra, fins arribar als peus del penya-segat. Creuem a l'altre cantó de la paret per una estreta cornisa. Al final d'aquesta i a ma dreta trobem l'estreta i alta clivella que forma el pas de na Lluïsa (WP-05).
Superat el pas, que no presenta cap dificultat, girem a la dreta. Ara seguim les fites (NE) que ens condueixen dalt els penya-segats. És el Pla de Sobremunt (WP-06), esplanada molt rocosa i poblada d'alzines. Des d'aquí es gaudeix d'una bona panoràmica: la Fita del Ram, la Mola de Planícia, el Galatzó i als nostres peus la vall de Superna.
El nostre itinerari continua en direcció SE per un camí ben marcat i per dins el bosc on trobem restes de l'explotació del carbó (sitja, forn de pa, barraques). Aviat creuem una paret per un esbaldrec (WP-07). Un poc més endavant, el sender es converteix amb un camí ample de carro. Deu minuts de la paret, ens desviem per un tirany a l'esquerra (hi ha una taca de pintura en el tronc d'una alzina) (WP-08). Aquest sender voreja el reixat d'un xalet (Es Darrer) i ens mena a la carretera asfaltada d'una urbanització (WP-09). Ara toca caminar i baixar per damunt asfalt. Més avall passem per un mirador que ens queda a la nostra esquerra (WP-10). Després d'una llarga davallada, girem a la dreta (W) (hi ha una fletxa Pouet) (WP-11). Ara el camí puja força, caminem per una pista cimentada i creuem la barrera de la finca Pouet de Sobremunt que trobem oberta (WP-12) on ens reben dos cans amb cara de pocs amics. Fem via i aviat assolim un collet on hi ha una barrera de fusta també oberta. Continuem el nostre camí, ara de terra i arribem a la casa de l'hort des Pouet a l'esquerra. Seguim (NW) cap a un ampli coll. Baixem suaument, direcció a una paret amb un portell (WP-13). Uns metres més endavant, enllacem amb el camí des Pouet. Ara toca desfer el recorregut fet fa unes hores fins arribar de nou a la carretera on tenim el cotxe.
Ruta circular amb 408 metres de pujada acumulada i 8,5 km de recorregut. Excursió realitzada el dia 03 de juliol de 2012. Itinerari bo de fer. Cal estar atents als desviaments i a les fites. El pas i la cornisa anterior, són fàcils. El grup ha estat format per: Pere, Biel Pomar, Fernando i Josep.
Veure l'àlbum de fotografies.
Veure el track del GPS a Wikiloc.

9 comentaris :

Joan Riera Bordoi ha dit...

Benvolgut Josep, una ruta i un curiós pas que no coneixia. Molt bona l'explicació del recorregut.
Gràcies per penjar el trak. Els propietaris no posen pegues?
Una abraçada.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Joan, moltes gràcies per les teves amables paraules. Desconec si ha problemes de pas. Nosaltres, partint des de la carretera de la Granja d'Esporles a Puigpunyent, no trobarem a ningú.
Tinc entès que partint des de la carretera de Palma a Puigpunyent, si que posen pegues per passar.
Una cordial salutació.

miquel ha dit...

Bona tarda, aquest diumenge voldria realitzar aquesta excursió, però tenc es dubte de si el terreny és privat i en aquest cas si ha problemas de pas?

una salutació

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Miquel,
Nosaltres hi anarem a l'estiu i ningú ens va dir res. L'única barrera tancada és la primera, quan deixes la carretera (WP-01). Les altres dues barreres, a prop de la finca des Pouet de Sobremunt, eren obertes.
Em sap greu no poder-te donar més informació, hi he estat dues vegades i mai he trobat a ningú. Però pensa que ara és època de caça.
Salutacions

miquel ha dit...

Gràcies per la informació Josep, tens raó això dels caçadors, la deixaré en reserva per fer-la un dia, m'agrada molt es pas.

Molts d'anys!!
Miquel

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Miquel,
De res, gràcies a tu per interessar-te per aquesta ruta. Es tic segur que quan la facis t'agradarà, el pas és molt bonic.
Molts d'anys i un 2015 ple d'excursions!

Unknown ha dit...

Bona horabaixa,
Avui 13/12/2015 hem provat de fer aquesta ruta, però 50m després de botar sa primera barrera ens han enviat dos trons d'escopeta... res hem fet migja volta i ens hem anat a passegat per Planicia.
Una llàstima i gràcies per compartir.
Jaume

Joan Juan ha dit...

Cert, jo acompanyava en Jaume i altres companys, els trets hem percebut que eren un avis i la decisió de fer mitja volta ha estat consensuada ràpidament, a veure si podem fer-la més envant. Gracies.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Jaime Palmer i Joan Juan,
Aquesta volta, i com a moltes d'altres, no és aconsellable fer en aquesta època, tal com heu pogut comprovar, no som ben rebuts. Una llàstima.
Desitjo que la pugueu fer més endavant, val molt la pena.
Moltes gràcies pel vostre interès i per visitar el bloc.
Salut i muntanya!

anar a dalt