dijous, 29 de novembre del 2012

Cuculla de Fartàritx i Lassarell

Balconada als cingles de sant Francesc (WP-02)
Aquest itinerari s’inicia a la vall de Colonya (Pollença), puja als cingles de Sant Francesc (balconada), passa per la cova Morella, flanqueja la Tossa del Llamp i arriba a les cases de la Mola. Després ascendeix el cim de la Cuculla, davalla pel pas de sa Moleta en direcció a les cases de Lassarell i tanca el circuit a la mateixa vall.
L’abril passat vaig realitzar part d’aquest recorregut: cova Morella - la Mola - Lassarell però em vaig quedar amb les ganes de fer-lo tal com molt bé documenta l’amic Joan Riera en el seu blog Aires de la serra Mallorquina.
En aquesta ocasió comptem amb dos convidats d’honor, dos apassionats de la muntanya en Manuel Barranco i n’Oscar que han compartit amb nosaltres aquesta bonica ruta.
L’aproximació al punt de partida es fa venint des de Palma per la carretera Ma-2200. Cal entrar a Pollença pel primer trencat a l’esquerra. Després anar a l’oratori del Roser Vell i prendre l’estreta carretera que puja a les cases els Rafals i Lassarell. Transcorreguts uns 5 Km. aproximadament de l'ermita, podem deixar els cotxes en un replanet situat en una corba i al costat d’unes cases (WP-01).
Agafem un tirany cap a Sud Est que segueix paral·lel a una reixeta. El desdibuixat senderó es perd i puja amb decisió, marcant diverses voltes, per dins un ombrívol alzinar. Quinze minuts més endavant, el sender ens deixa al balcó dels cingles de Sant Francesc (WP-02), des d’on es gaudeix una espectacular panoràmica sobre les muntanyes i badia de Pollença.
Continuem amb tendència Sud Oest per un tirany aferrat a la paret dels espadats. Tot d’una deixem a l’esquerra un pas equipat amb una corda fixa que deu accedir directament dalt el cingle.
Cova Morella (WP-03)
Aviat sortim del bosc i iniciem novament una forta pujada per un terreny rocós on predomina el càrritx. Amb l’ajut de fites arribem, després de caminar uns trenta minuts, a la cova Morella (WP-03) situada davall el penya-segat a uns 540 m d’alçada sobre el nivell del mar.
Reprenem la marxa seguint les fites que ens condueixen direcció a una alta paret de partió (WP-04) la qual botem sense gaires dificultats. Ara continuem flanquejant la Tossa del Llamp per un terreny pobre de vegetació i pedregós. Creuem una nova paret, aquesta molt més baixa, i arribem a un camí ample què més endavant es transforma en sender i creua un estret portell al costat d'unes roques (WP-05). A partir d’aquí, les fites ens duen cap a l’Oest, per un terreny un poc incòmode. De tant en tant apareixen restes d’un antic camí de bístia empedrat que l’abandó i la vegetació s’ha encarregat d’esborrar. Transcorreguts uns tretze minuts aproximadament, assolim les cases de la Mola (WP-06) les quals les rodegem per un bonic camí empedrat que ens mena al portell de la Rota (WP-07).
En aquest punt, deixem el camí empedrat que baixa pel comellar de sa Mola i emprenem cap a Tramuntana la forta ascensió a sa Cuculla (WP-08), la qual assolim transcorreguts uns trenta-cinc minuts des del portell.
Davallem del cim per la ruta normal, és a dir, seguint el sender i les fites en direcció Sud Est fins al pas de sa Moleta (WP-09). Continuem pel camí, ara en direcció Nord Oest cap a les cases de Fartàritx, i atenció transcorreguts uns cinc minuts, l’abandonem i girem a la dreta (WP10) cap a Sud Est per agafar un caminet que discorre per sota del pas. És un tirany de muntanya amb roques i càrritx que baixa en fort pendent aferrat a la escarpada paret amb alguna fita i punts de pintura vermella. Seguim el tirany, creuem una paret i anem virant progressivament a la dreta i en direcció Sud per anar a cercar el sistema hídric de Lassarell restaurat amb molt gust l’any 2008 i compost per la font de mina (WP-11), una síquia que condueix l’aigua a un bucòlic safareig, (WP-12) petites piques i els rentadors de les cases.
Safareig de Lassarell (WP-12)
Després de gaudir i fotografiar aquest bonic conjunt hidràulic arribem a les cases de Lassarell (WP-13) on tenim l’oportunitat de saludar i conversar amb el propietari d’aquesta finca l'exsecretari del GOB Miquel Àngel March.
A partir d’aquest punt sols resta seguir la pista que ens retornarà al punt on tenim els cotxes tancant així el cercle d'aquest apassionant i bucòlic itinerari.
Ruta circular amb 508 metres de pujada acumulada i 7,5 km  de recorregut. La major part discorre sense camí definit, per aquest motiu cal tenir bon sentit d’orientació en muntanya. És una ruta molt agraïda i completa amb importants i bonics punts d'interès: cingles de sant Francesc, cova Morella, vistes des del puig, casa de la Mola, sistema hídric i cases de Lassarell.
Excursió realitzada el dia 17 de novembre de 2012. El grup ha estat format per: Manuel, Oscar, Pere, Biel Pomar, Enric, Fernando i Josep.

Veure l'àlbum de fotografies.
Veure el track del GPS a Wikiloc.

11 comentaris :

Fernando de Angulo ha dit...

Que bé quen ens ho passarem !!!, eh?

Joan Riera Bordoi ha dit...

Hola Josep, m'ha agradat recordar aquesta excursió, molt maca. L'haurem de repetir un dia d'aquests.
Rectificaré el nom del pas, ja que veig que el propietari de la finca l'anomena pas de la Mola.
Gràcies per citar el meu blog, home.
Salut.

Toni Sureda (Socay) ha dit...

Hola Josep, bonica ruta que si no hi ha novetat i Déu vol, realitzarem el proper diumenge, espero gaudir tant com vosaltres, he pres les indicacions de Manolo Barrranco, doncs va ser la primera descripció que vaig veure d'aquest itinerari que vau realitzar junts. La teua publicació molt bona també, ben detallada i explicada. Una abraçada

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Fernando, i tant! gaudirem d'un matí esplèndid, bona ruta amb fantàstica companyia.
Una abraçada.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Joan,
Era una ruta que va quedar pendent. Em feia moltes ganes de fer-la sencera i amb els meus companys de cordada. A tots ens va agradar molt.
Moltes gràcies per compartir la informació i el track.
Una abraçada.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Toni,
Moltes gràcies pel teu comentari.
Estic segur què us encantarà, si teniu la sort de gaudir d'un dia assolellat, les vistes són de somni.
A més a més, transcorre per uns bells racons que no et deixen indiferent.
Salut i bon camí.

Manuel Barranco ha dit...

Hola Josep,
He leído tu descripción de la ruta, y hay detalles que a mi se me escaparon. Me ha gustado mucho la descripción.
Gracias una vez más por haberme enseñado esta preciosa ruta.
Un abrazo.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Manolo,
De res, home! Ha estat un plaer conèixer-vos personalment a tu a n'Oscar.
Arreveure amic.
Una abraçada.

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Uep! Josep
Un itinerari preciós per pujar a la Cuculla. I una descripció perfecta, i com ja vaig dir a n'en Barranco, la pos a la llista.
Enhorabona i salut Josep, per fer camí, i seguir-ho compartint.

Emilio Alonso Sarmiento ha dit...

Hola Josep:
Como ya le he dicho a Manolo Barranco, no he estado en la Cova Morella, desde el 20 de Noviembre de 1994 ¡¡madre mía!! Y nunca he subido a la Cuculla por esa ruta. Así que ¡¡más tareas pendientes!!
Un abrazo,

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç i Emilio,
Moltes gràcies pel vostre comentari. Estic content que estigueu interessats en aquesta ruta. Si algun dia la feu estic segur que no us decebrà, és un itinerari fantàstic, vaig llegir la documentació de l'amic Joan Riera en el blog Aires de la Serra Mallorquina i em va captivar tot d'una.
Una abraçada.

anar a dalt