dimecres, 21 de novembre del 2012

La serra de la Tea i la punta de na Galinda


Vista de l'illa de sa Dragonera
Aquest itinerari transcorre per la zona de Sant Telm per un indret poc conegut i poc transitat. És la mateixa excursió realitzada la primavera de l’any passat però al revés i amb algunes petites variacions.
Així doncs iniciem la caminada passat el Km 7 de la carretera MA-1030 abans d’arribar a la població de Sant Elm (WP 01). En aquesta corba i al costat esquerra surt el camí anomenat de sa Torre que ens duria al Castell de Sant Elm.
Nosaltres partim per la carretera en direcció a S’Arracó. Transcorreguts uns 500 metres la deixem i agafem el camí que parteix de l'esquerra. És el camí de Son Bolei que puja en lleugera pendent. Més amunt l’ample camí marca diverses corbes, passades les quals, trobem a ma esquerra el camí que dur a la Trapa. El nostre itinerari, però continua a la dreta. Transcorreguts uns minuts assolim el coll de sa Palomera situat a la carretera vora el cementiri de s’Arracó. Avancem uns metres en descens i a la primera corba a la dreta parteix un camí de terra per on seguim. Transcorreguts uns cinc minuts aproximadament, trobem una desviació a la dreta (WP-02).
Ara caminem damunt asfalt, el pendent s’accentua força i mantenim la direcció SW que portàvem fins ara.
A l’alçada d’un gran xalet situat a la dreta, l’asfalt es transforma amb una pista de terra. Continuem amb forta pujada fins assolir el punt més alt del nostre itinerari uns 230 m aproximadament a l’alçada d’un trencall a l’esquerra que ens duria al Pas Vermell. Cap a Ponent ja divisem un puig, el punt culminant de la serra de la Tea, el nostre primer objectiu d’avui.
Nosaltres continuem per la pista amb la mateixa direcció, és a dir SW, en baixada fins arribar a una corba força tancada. Llavors, sense perdre el camí, assolim a un collet amb una nova cruïlla. Continuem dret (ponent) i assolim per un senderó el cim de la serra de sa Tea de 217 m, coronada per una petita caseta i una vella antena (WP-03). Les vistes són espectaculars.
Retrocedim pel mateix caminet fins a la corba tancada i continuem per la pista de la dreta en suau davallada fins que, transcorreguts uns deu minuts aproximadament, trobem una cruïlla important de pistes (WP-04). Aquí abandonem el camí ample i ens desviem a la dreta per un tiranyet fitat que transcorre per un pinar (SW). Sortint del pinaret entrem en una garriga, punt on el camí es desdibuixa força i és substituït per fites que ajuden a seguir l’itinerari, sempre en direcció SW cap a la punta de na Galinda el nostre següent objectiu. Transcorreguts uns trenta minuts del trencant, arribem a una barraca situada a la plana de sa Pineta (WP-06). Des d’aquí ens dirigim fins a la punta de na Galinda per contemplar la vista.
Des de la barraca i, per una pista, avancem cap a NE pel llit d’un comellar vora el torrent. Després d’un quart d’hora, assolim un nou trencant de camins, el nostre itinerari continua a l’esquerra creuant el torrentó. Aquí trobem una cadena que impedeix el pas de vehicles i més endavant dins el pinar passem devora una casa (Sa Pineta) (WP-07). Continuem descendint per aquesta pista cap a Tramuntana fins arribar al peu d’un petit turó, el puig Blanc (112 m) on hi ha una cruïlla de camins (WP-08), girem a la dreta i seguint el camí de terra (NE) arribem de nou a la carretera molt a prop d’on tenim el cotxe.
Ruta circular amb 304 metres de pujada acumulada i 10,5 km de recorregut. Itinerari fàcil, sols cal anar alerta amb la gran quantitat de camins i pistes que hi ha que ens poden despistar. També cal tenir en compte que des del WP-04 al WP-06 no hi ha camí però si que trobareu forces fites de pedra.
Excursió realitzada el dia 04 de novembre de 2012 amb el grup excursionista de l’associació de veïnats de Pòrtol.
El mateix itinerari però al revés
Veure l'àlbum de fotografies.
Veure el track del GPS a Wikiloc.

2 comentaris :

Emilio Alonso Sarmiento ha dit...

Hola Josep:
No conozco la mayor parte de esta ruta (sólo el tramo del Pas Vermell a Punta Galinda). Así que un día me tendré que pegar un salto.
Un abrazo,

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Emilio,
És un itinerari senzill però molt agradable de fer té fantàstiques vistes, si el dia és clar.
Moltes gràcies pel teu comentari.
Una abraçada.

anar a dalt