dissabte, 8 de desembre del 2012

Penyal d’Honor – Comuna de Bunyola

El camí de pujada presenta trams empedrat
Ruta circular i clàssica que parteix del poble de Bunyola, ascendeix al penyal d’Honor pel camí des Grau i davalla per la Coma Gran.
Partim del cementiri de Bunyola (WP-01) (Carretera Ma-2020 de Santa Maria a Bunyola) en direcció al poble. A l’entrada deixem el carrer principal i agafem el carrer de Santa Catalina Thomàs a la dreta. Més amunt trobem el carrer d’Orient per on seguim fins trobar un altre carrer d’escales, el carreró de la Comuna amb un indicador (WP-02) Hem tardat aproximadament uns quinze minuts des del principi. Pugem fins a dalt i enllacem amb un camí de terra cap a NE, al fons veiem el Puig de Sa Figuera amb la seva cova característica .
Deixem el camí principal, que davalla a la dreta, per agafar a l’esquerra un sender que du al camí des Grau, tal com senyala un rètol de fusta.
El camí puja pel mig d’un bosc de pins i alzines. Més endavant passem per un forn de calç (WP-03), després una sitja i més amunt un aljub esbucat.
Continuem pujant amb força pendent pel camí ben fressat i amb trams empedrat fins assolir, després d’un tram planer, un forn de calç i un camí que puja per la dreta vora el Comellar d’en Cupí (WP-05).
Baixant del Penyal d'Honor
Seguim pel camí en direcció NE i transcorreguts uns tretze minuts aproximadament, assolim una nova cruïlla de camins. El nostre itinerari segueix tot dret, és a dir, cap a Tramuntana per dins un frondós alzinar. Més amunt deixem un dipòsit d’aigua a la dreta i continuem pujant per una pista que marca un parell de corbes. Més endavant el camí és pla i amb pocs minuts arribem a una cruïlla a l’esquerra indicada per una fita i un rètol (WP-06). En aquest punt surt un camí pedregós i costerut que puja al Penyal d'Honor. La muntada és curta per mig un bosc de pinar i en deu minuts som a dalt (WP-07).
La boira baixa ens impedeix de gaudir de les vistes. Després de fer les fotos pertinents, davallem pel mateix camí fins arribar de bell nou a la pista (WP-06). En aquest lloc trobem una drecera a la dreta per la qual baixem (SE). Més endavant es transforma amb un camí de carro que transcorre per dins un preciós comellar amb forces restes de la industria del carbó (sitges, barraques, forns de pa,...) que ens permet arribar a la zona d’esbarjo de cas Garriguer, lloc que aprofitem per dinar (WP-08).
La davallada la realitzem pel bonic comellar de sa Coma Gran, per un camí de carro que segueix en direcció Sud Oest.
Més endavant les parets de la vall s'estrenyen fins que arribem a Sa Cova on la vall s’eixampla de nou. Passem per un oliverar i arribem a Ca na Moragues. Seguim per la pista de la dreta fins que es converteixi en pista asfaltada i, després de deixar a l’esquerra una estació transformadora, arribem de nou a la carretera molt a prop d’on tenim els cotxes, tancant així el cercle d’aquest bonic recorregut per la comuna de Bunyola.
Ruta circular i bona de fer tota ella transcorre per camí ben senyalitzat, amb 738 metres de pujada acumulada i 12 km de recorregut.
Excursió realitzada el dia 18 de novembre de 2012 amb el grup excursionista de l’associació de veïnats de Pòrtol.
Veure l'àlbum de fotografies.
Veure el track del GPS a Wikiloc.

8 comentaris :

Emilio Alonso Sarmiento ha dit...

Hola Josep:
Que bonita es la Comuna de Bunyola.
Un abrazo,

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Emilio,
Sí tens tota la raó, a la tardor encara és més maca, el bosc està preciós.
Moltes gràcies per comentar.
Una abraçada.

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep, no per coneguda perd gens d'encant. A vegades ens oblidam d'aquests llocs, quan son preciosos. Serà qüestió de fer-hi un tomb. Enhorabona i salut Josep

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Bon dia Llorenç,
Sa Comuna de Bunyola té un encant a l'atardor: boscos d'alzinars humits, bolets, molses a les roques, una passada!
Moltes gràcies pel teu amable comentari.
Salutacions cordials.

Joan Riera Bordoi ha dit...

Hola Josep, una excursió clàssica que de tant en tant s'ha de repetir. Com bé dius, ara el bosc està a la plena: humitat, bolets, molsa...
Una abraçada.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Joan,
Molt agraït pels teus mots. Tal com diu l'amic Llorenç, no per coneguda perd gens d'encant.
Una salutació cordial.

miquel ha dit...

Bona ruta, tenc prevista fer-la aquest diumenge, però tenc un amic que vol menjar arboços, saps si hi ha per aquesta zona? salud

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Miquel,
Desitjo que gaudiu d'aquest itinerari, si el dia acompanya, gaudireu de bones vistes des del Penyal d'Honor. El bosc estarà preciós, després de les darreres pluges. Trobareu moltes arboceres, el que em sembla que l'esplet de les arboces ja ha passat.
Salut i sort!

anar a dalt