dimecres, 6 de febrer del 2013

La Comuna de Fornalutx

Camí de s'Alzina Fumadora
Itinerari fàcil que discorre per bonics camins de ferradura empedrats. Ens ofereix panoràmiques espectaculars sobre la vall de Sóller i Fornalutx en un entorn dominat pels marges d'oliveres i de tarongers.
Parteix del poble de Fornalutx, ascendeix pel bonic camí de s'Alzina Fumadora als terrenys comunals de sa Bassa, continua per l'interior de sa Comuna per descendir novament al poble per un antic camí anomenat de s'Alzinaret.
Seguim les passes de l'amic i gran muntanyenc Emilio Alonso publicades en el seu blog: "Mis días de montaña"
Després de deixar el cotxe en un aparcament del poble (WP-01), ens dirigim a la popular plaça d'Espanya, punt on iniciem aquest bonic recorregut.
Pugem per les escales del carrer de l'església i després pel carrer de Tramuntana. Ben aviat el carrer dóna pas a un bell camí de ferradura empedrat que ens mena, després de deixar un primer rètol indicador, a la carretera de Fornalutx (MA-2120) (WP-02). Avancem uns metres a la dreta i, seguint les indicacions d'un segon rètol, ens enfilem per l'esquerra (WP-03). Després d'un curt tram asfaltat, girem a l'esquerra (pal indicador) per enllaçar de nou amb el camí de s'Alzina Fumadora.
Aquest camí empedrat i esglaonat salva un fort desnivell i marca nombrosos revolts entre mig de marjades d'oliverar on es poden observar alguns porxos de pedra en sec. Darrera nostre gaudim de les vistes de Fornalutx, Sóller i Biniaraix i els cims emblemàtics que envolten la vall. No tardem gaire en creuar una pista veïnal. Bastant més amunt travessem un vell portell sense barrera (WP-05) i, un darrer esforç ens mena a la carretera del Puig Major prop del Km 43. Girem a la dreta, fent cas del pal indicador, i a pocs metres localitzem a l'esquerra un pujador de fusta per on prosseguim (WP-06). Tot d'una passem per un rotlle de sitja, a partir de la qual, avancem en suau pujada per un camí de carro que discorre per dins el bosc.
Més amunt deixem un dipòsit d'aigua i arribem a una cruïlla de camins (WP-07). Descartem el de la dreta que ens duria al pla de sa Bassa, i continuem pel de l'esquerra vorejant un petit i restaurat aljub tapat. De seguida trobem una espècie de coll d'on es gaudeixen bones vistes sobre la vall.
Porxo (WP-09)
A partir d'aquí, baixem per un ample i bonic camí, recentment arreglat, que discorre per dins un frondós alzinar. El camí ens condueix fins a la carretera de Sóller a Lluc (MA-10), després de travessar una barrera metàl·lica. Voltem a la dreta i, a uns cent metres més avall, localitzem una barrera verda a l'esquerra, que flanquegem pel seu costat dret (WP-08).
Baixem per aquest cimentat camí, ja que no hem vist una drecera que surt a la dreta, i passem per dos porxos d'olivar. En el segon cobert girem a l'esquerra. Més avall travessem una barrera on acaba l'ample camí. En aquest punt hi ha un cotxe abandonat. Travessem el torrentó cap a la dreta i baixem amb el torrent a la nostre esquerra (SE). Passem per darrera d’un petit porxo (WP-09) i seguim baixant a través de marjades amb l'ajuda d'esporàdiques fites. Metres més avall, tornem a creuar el torrent cap a l’esquerra (fletxa vermella pintada a una roca) (WP-10), tornem a travessar un altre portell i reapareix de nou el camí. Més avall arribem a un camí de carro cimentat vora les cases de ses Fonts. Passades aquestes, trobem un pal indicador cap a l’esquerra que ens mena, baixant unes escales, vora el torrent. Seguint el camí, tornem a creuar un nou portell, deixem a l’esquerra un vella sínia, passem pel costat d’unes cases (Ses Begudes), enllacem amb un camí de ciment, el qual travessem per seguir pel vell camí empedrat, i finalment, per un tram d’escales, sortim a la carretera de Fornalutx.
Ara sols resta retornar al poble pel mateix camí que hem pujat de bon matí i donar per finalitzada aquesta bonica excursió matinal.
Ruta circular amb 452 metres de pujada acumulada i 5,3 km de recorregut.
Excursió realitzada el dia 17 de gener de 2013. El grup ha estat format per: Pere, Tomeu C. i Josep.
Veure l'àlbum de fotografies.
Veure el track del GPS a Wikiloc.

4 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep. Que de records! Fa temps que no feim aquesta ruta. Va ser una de les primeres amb n'Andreu. Començavem a sortir pel nostro compte, a fer i anar allà on volíem. Molt be les explicacions i les fotos, i millor per compartir-ho. Salut a tu i els companys.

Emilio Alonso Sarmiento ha dit...

Hola Josep:
Espero que disfrutarias de ese paseo, por esos antiguos y bonitos caminos.
Y gracias por mencionar mi Blog.
Un abrazo,

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Estic content que aquesta ruta t'hagin duit bons records i molt agraït per les teves paraules.
Una cordial salutació.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Emilio,
És el mínim que puc fer.
Varem gaudir molt fent aquest bonic itinerari. Seguirem les teves indicacions.
Salutacions.

anar a dalt