dimarts, 16 d’abril del 2013

Camí de Ses Basses - Pla des Aritges - Pas de sa Creu (Valldemossa)

Camí de ses Basses
Bonica i fàcil volta per Valldemossa que ascendeix al Pla des Aritges. El recorregut que hem triat, per variar una mica del clàssic, és pel Camí de Ses Basses passant per ses Fontanelles. Després ens apartarem del camí de s’Arxiduc per arribar-nos a l’amagada cova de s’Aigo i davallarem posteriorment per un tirany fins al fons d’un comellar. D’aquí per un camí de carro i pel Pas de sa Creu, enllaçarem amb el conegut camí dels Cairats el qual ens retornarà a Valldemossa.
Deixem el cotxe a la urbanització de s’Arxiduc de Valldemossa, davant el camí dels Cairats, per on fem comptes davallar més tard (WP-01).
Caminen per asfalt en sentit (W) pels carrers Xesc Forteza, Hongria i Ametlers per anar a cercar el carrer Oliveres, al final del qual arranca el clàssic i transitat camí de pujada al Pla des Pouet.
Amb les primeres alzines creuem un portell sense barrera, i un poc més endavant, arribem a un botador de fusta proper a la font de s'Abeurada, que no hem de creuar (WP-02). Aquí parteix a la dreta en sentit (SE) el bonic camí de ses Basses.
Aquest camí discorre, la primera part, per dins un bosc d’alzines i, ens menarà al camí de ses Fontanelles molt a prop del pla des Aritges. És un antic camí de carboners, força malmès i deteriorat pel pas del temps, que accedia a les sitges que es troben per tot el seu recorregut.
Iniciem la pujada i molt aviat se’ns obren bones vistes sobre Valldemossa. A devers un vint minuts d’anar per aquest camí, assolim el portell de ses Basses (WP-03).
El camí travessa diversos tàlvegs on és localitzen restes de l’explotació del carbó (rotlles, barraques, forns, basses,..) i transcorreguts uns deu minuts, trobem una bifurcació que prenem cap a la dreta (WP-04). Ara el sender puja marcant diverses voltes i acaba en un altre comellar vora una sitja (WP-05).
A partir d’aquí el camí es converteix en un tirany de muntanya senyalitzat amb fites. Seguim en tendència a la dreta (NE), per dins el bosc d’alzines i superem un passet entre roques en pujada. Aviat sortim del bosc i seguim un tirany que ens mena al camí de ses Fontanelles (WP-06), que prenem cap a la dreta (NE).
Ja en el camí de ses Fontanelles, divisem uns pins, que ens indiquen la situació del Pla des Aritges (WP-07), al qual hi arribem després d’uns vuit minuts aproximadament.
Pla des Aritges
Enllacem amb el camí de l'Arxiduc seguint cap a la dreta, i aviat arribem a la zona de la cova de s'Aigo.
Per trobar-la, hem de sortir del camí cap a la dreta, en un lloc poblat per alguns pins. Localitzem una petita cova inundada, com una bassa que serveix d’abeurador pels animals (WP-08).
El dia és molt ventós, per aquest motiu ens arrecerem en el seu interior per berenar i descansar un poc.
A partir d’aquí iniciem un curt tram que no és bo de seguir. Cal cercar un confós tirany que ens mena de baixada per un terreny pedregós en sentit (E) tot anant alerta en trobar i seguir les esporàdiques fites. En sortir de la cova hem d’avançar paral·lels a unes penyes que ens queden a la nostra dreta, per després girar a la dreta travessant un esperó rocós (WP-09). A partir d’aquí ja trobem algunes fites que enes menen de baixada (ESE) al fons d’un tàlveg on hi localitzem algunes sitges (WP-10).
Ara per un ample camí de carro i després de passar pel pas de sa Creu (WP-11) enllacem amb el popular camí dels Cairats un poc abans de la font dels Polls.
Davallem per les cimentades i rostes corbes d’aquest tram de camí i transcorreguts uns quaranta minuts, arribem a Valldemossa tancant el cercle d’aquesta agradable passejada.
Ruta circular amb 572 metres de pujada acumulada i 9,5 km de recorregut. Pot presentar problemes de seguiment i d'orientació des del WP-08 al WP-10. La resta discorre per bons camins.
Excursió realitzada el dia 30 de març de  2013. En aquesta ocasió el grup ha estat format per: Pere i Josep.
Veure l'àlbum de fotografies.
Veure el track del GPS a Wikiloc.

6 comentaris :

arni ha dit...

la mole del Teix ens ofereix un ventall de solucions per tots els seus vessants, curtes, llargues, fàcils, difícils, però totes elles entretingudes.
bon reportatge, una cordial salutació.
Arnau

Emilio Alonso Sarmiento ha dit...

Hola Josep:
Me gusta ese itinerario y,como bien dices,el Camí de ses Basses es una buena alternativa, menos "clásica", para subir hasta el Pla de ses Aritges.
Un abrazo,

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Uep! Una altre entretinguda volta per ses Fontanelles i els Boixos i, personalment ben novedosa, ja que no he fet mai aquest camí de ses Basses, ni el pas de sa Creu. Quants de camins i viaranys ens han deixat, i avui estan oblidats. Bon reportatge Josep.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Arnau,
Això té de bo la muntanya, sempre pots trobar un racó o un camí nou per trescar.
Molt amable pel teu comentari.
Salutacions cordials.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Emilio.
Efectivament, una bona alternativa per pujar al Pla des Aritges. No coneixia aquest bonic camí de ses Basses.
Una abraçada.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Benvolgut Llorenç,
Tal com bé dius, és un itinerari força agraït i bo de fer.
Estic content que hagis trobat l'itinerari interessant.
Molt amable pels teus mots.
Una aferrada.

anar a dalt