dimecres, 24 d’abril del 2013

Fonts Ufanes i pas d’en Bisquerra

Camí a ses fonts Ufanes
Itinerari: Barrera d’entrada a sa Finca de Gabellí Petit - ses fonts Ufanes - camí Alcanalleta - font de sa Mina - plana d’Alcanelleta - pas d’en Bisquerra - pla de sa Bassa – coll Coma Llarga – font de sa Pega - comellar de sa Pega – Monnàber Vell – Ermita de Sant Miquel.
Seguim la ressenya de l’amic Manolo Barranco publicada en “Pasión por la Sierra de Tramuntana” però a l’inrevés, tal com la feren posteriorment els amics Llorenç Soler i Andreu Magraner.
Són les 8 en punt quan iniciem la passa en la barrera d’entrada a la Finca de Gabellí Petit, situada molt a prop de l’ermita de Sant Miquel (WP-01). La barrera és tancada fins a les 10 h, però en aquest mateix moment entra l’encarregat de la finca pública, en Llorenç que molt amablement ens deixa passar.
Després de caminar uns vint minuts pels bonics camps de la finca, arribem al monument natural de ses Fonts Ufanes situat dins un ombrívol alzinar (WP-02). Ja sabíem què no brollaven, però l’entorn no deixa de tenir el seu encant i bé es mereix una petita aturada.
El nostre itinerari segueix en sentit (N) per darrera les cases del centre d’interpretació, passa pel costat del talaiot des Claper des Doblers i entra dins el llit sec del torrent de Biniatró. Després d’avançar uns minuts per la llera del torrent, arribem a una pressa (WP-03) (10’) que superem pel marge esquerra. Seguim avançant per dins el torrent i, després de franquejar dues barreres metàl·liques, una per sota i l’altre per l’esquerra al costat de la paret, arribem a la pista que mena a les cases de Biniatró (WP-04) (30’).
Continuem amunt per la mateixa pista en sentit (NW) per dins un bonic alzinar, no tardem gaire en passar per una zona de sitges on hi ha un bonic pou (WP-05) (10’).
Després de caminar deu minuts més, creuem una barrera oberta (WP-06) que marca el canvi de terme, ara entrem dins Escorca, a la finca d’Alcanelleta (10’).
Continuem per aquest ample camí, què amb forta pujada marca diverses ziga-zagues (W), fins assolir la font de sa Mina (WP-07) (47’). La pista continua pujant en decisió tornant a fer algunes voltes i, transcorreguts uns vint minuts, ens mena als antics camps de conreu d’Alcanelleta. Nosaltres no arribem a les cases, si no que girem a l’esquerra i, després de creuar una paret seca, ens enfilem coster amunt en sentit (SE) per dins un alzinar ajudant-nos de les fites fins assolir el peus dels penya-segats. Ens trobem al pas d’en Bisquerra (WP-07) (20’) una encletxa a la roca equipat amb un cable d’acer que ajuda a superar-lo. No presenta cap dificultat tècnica però s’ha d’emprar les mans. Dalt del pas trobem una paret seca des d’on es divisa una bona panoràmica.
Pas d'en Bisquerra
Continuem ara en sentit (S) pràcticament sense camí per un terreny pedregós i amb l’ajuda de les fites de pedra i marques de pintura arribem al pla de sa Bassa (WP-09) (20’).
El nostre itinerari segueix (SW) i no tardem gaire en enllaçar amb un camí de carro que ens mena en baixada al coll de la Coma Llarga (WP-10) (21’).
Ara girem a l’esquerra cap a (E) per dins un bosc mixt i, uns quinze minuts més avall, assolim un portell sense barrera que creua una paret seca (pal indicador groc). A l’altre cantó del portell a l’esquerra i vorera de la paret parteix un confós caminoi per dins el bosc que en pocs minuts ens puja a la font de sa Pega situada a la dreta d’unes marjades (WP-11).
Retornem al portell (WP-12) i continuem el fressat camí en sentit (S) que baixa pel comellar de sa font de sa Pega fins arribar al llit del torrent d’en Carròs en el punt on hi ha un pal indicador amb una fletxa groga. Ara continuem per dins el torrent i, estones pel seu marge esquerra, superem una nova pressa pel cantó esquerra fins arribar al pont de sa Plana (WP-13) (55’). Passem pel seu ull, travessem una barrera metàl·lica i arribem a un ample camí de terra. Ara seguint aquest sender que discorre per camps de secà, arribem a la finca de Monnàber Vell (WP-14), transcorreguts vint minuts des del pont.
Encara ens queda de caminar gairebé un kilòmetre i mig, per asfaltat, per arribar a l’ermita de Sant Miquel on tenim el cotxe i donar per finalitzada aquesta bonica ruta.
Ruta circular amb 863 metres de pujada acumulada i 16 km de recorregut. Itinerari llarg amb fort desnivell i amb trams sense camí que pot presentar problemes d'orientació. El pas d'en Bisquerra no és tècnic i es puja bé amb una grimpada.
Excursió realitzada el dia 04 d’abril de 2013. El grup ha estat format per: Pere, Fernando i Josep.
Veure l'àlbum de fotografies.
Veure el track del GPS a Wikiloc.

7 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep. Una volta ben interessant, encara que sense grans panoràmiques, però que discorr per uns preciosos boscos. L'alzinar des de s'Hort de Biniatró fins a la font de sa Mina és una passada, sense oblidar el camí que hi transita. Llàstima de les dificultats de pas. Gracies per citar-nos, enhorabona i salut.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
La teva crònica i presentació de fotografies ens van ajudar molt per tenir una idea d'aquest itinerari abans de fer-lo. Moltes gràcies per compartir-lo.
És un itinerari bo de fer i molt agraït.
Una abraçada.

arni ha dit...

Hola Josep.
Conec bé la zona, ja que tinc arrels a Campanet, vaig fer alguna cosa semblant, amb la variant de Miner -Alcanella - Biniatro, i sens dubte aquesta zona recull uns boscos d'alzina de lo millor de la illa.
La vostra és una bona alternativa.
una abraçada Arnau.

arni ha dit...

Uep de nou Josep.
d'aquest recorregut, on existeixen problemes de pas, tal com indica en Llorenç
Arnau

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Arnau,
On existeixen problemes de pas és per passar per les cases de s'Hort de Biniatró. Per evitar-ho des de ses Fonts Ufanes (WP-02) es transita per dins el llit del torrent. Hi ha bocins incòmodes amb força vegetació i s'han de salvar dos tancats de reixat, un per la dreta al costat d'una paret i l'altre per sota la reixeta fins arribar a la pista que mena a les cases de Biniatró (WP-04) que deixem a la dreta. L'itinerari segueix per aquesta pista en sentit NW.
Tens raó, aquests alzinars són impressionants.
Moltes gràcies per comentar.
Una abraçada.

Emilio Alonso Sarmiento ha dit...

Hola Josep:
Bonita ruta que hice, en sentido inverso, hace unos meses.
El camino que discurre por el Comellar de sa Font de sa Pega, me gustó mucho.
Un abrazo,

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Emilio,
Aquest tram de camí que discorre pel comellar de sa Pega no me l'imaginava així, el vaig trobar llarg però molt interessant.
Moltes gràcies per comentar.
Una aferrada.

anar a dalt