dissabte, 15 de febrer del 2014

Puig de s’Alcadena

Puig de s'Alcadena
L’objectiu d’avui és ascendir al Puig d'Alcadena, de s'Alcadena o de Son Cadena, de 815 m d’alçada situat al terme municipal d' Alaró. És una muntanya rodejada d’alts i drets cingles de color rogenc que sembla infranquejable.
Són les 8 h de matí quan iniciem la passa devora les cases d’es Filicomís per la carretera que du al Clot d’Almadrà (WP-01). Uns dos-cents metres més endavant, localitzem una barrera i un botador que ens permet salvar el reixat. L'altre cantó, seguim l'ample camí en suau ascens que travessa camps de conreu i ens mena a una altra barrera amb un botador de fusta a la dreta.
Un cop franquejada, continuem per una ampla pista que s'endinsa dins el bosc fins arribar a una cruïlla senyalada amb una fita (WP-02). Prenem un corriol que surt a ma esquerra i que aviat ens deixa a una nova pista, tot just després de creuar una petita barrera metàl·lica (WP-03).
Continuem cap a la dreta i tot d'una deixem l'ampla camí per anar a cercar un viaró de carboners, en principi molt confós i difícil de trobar, que discorre pel dins un bell alzinar. Avancem, en principi cap al nord i després cap a l'oest. Durant la pujada el tirany passa per diversos rotlles de sitges i segueix la vorera d'una petita torrentera. Més amunt arribem a un camí carreter que sols l'hem de creuar per agafar un carrerany que s'enfila amb fort pendent cap a l'oest, deixant a la nostra esquerra un seguit de colls de caça i que ens mena a un nou camí de carro que ve de les cases de Son Cadena (WP-04).
A prop de les 9 h prenem aquest nou camí cap a la dreta en ascens. Transcorreguts quinze minuts, arribem a un portell amb teuladell i barreres que es poden obrir (WP-05). Passades aquestes, el mal menat camí de bístia, ascendeix serpentejant amb fort pendent fins a una rosseguera. Ascendim sense camí per aquest dret xaragall, al final del qual i als peus de les altes penyes, torna aparèixer el sender. Aquest continua amb fort rost, marcant diverses voltes. A les 9,30 h arribem a un punt on el marge de sosteniment del camí s'ha ensorrat. Una corda serveix com a passamà i ajuda a salvar aquest curt tram que no presenta cap tipus de dificultat tècnica però és bastant aeri i cal anar amb bones (WP-06). 
Segueix la forta pujada un parell de voltes més fins assolir un collet des d'on es gaudeixen bones panoràmiques.
A partir d'aquí el camí continua amb l'ajuda de fites, creua un rotlle de sitja, i avança, entre carritxeres per dins una pineda, en tendència nord-oest. Més endavant arribem a la bases d'uns petits cingles que els rodegem per l'esquerra.
Les fites ens condueixen a una estreta canal de terra i pedreny solt que ens mena dalt del cim de s'Alcadena de 815 m i coronat pel típic vèrtex geodèsic quan són les 10,20 h (WP-07).
Tram del camí que s'ha ensorrat
Després del merescut descans i de fer un mos, reprenem la marxa baixant en sentit nord per un corriol mig amagat per la vegetació. Uns minuts més endavant, creuem unes enrunades construccions de pedra i, seguint la mateixa direcció, arribem a l'entrada de la cova de s'Alfàbia o font de s'Alcadena (WP-08). Es pot baixar al seu interior i amb l'ajuda d'un frontal seguir cap a la dreta on hi ha una sala amb una alfàbia que recull l'aigua dels degotissos.
Per la retornada, baixem pel major part del recorregut realitzat a la pujada amb una petita variant. Després de baixar pel tirany dels colls de caça, voltem a la dreta (sud-sud-oest) i avancem per un marcat camí durant aproximadament uns deu minuts, per després voltar a l'esquerra en una cruïlla de camins (WP-09). Aquest nou senderó baixa en sentit nord-est fins desembocar a una pista més ampla (WP-10) que discorre per camps d'ametllers i garrovers i ens mena a la petita barrera metàl·lica (WP-03) que hem creuat de bon matí, passant abans per un bonic talaiot ben conservat on hi fem una breu aturada (WP-11).
A les 13 h en punt arribem al cotxe estacionat a prop metres de les cases des Filicomís donant per finalitzat aquest bonic itinerari.
Ruta circular amb 684 metres de pujada acumulada i 8 km de recorregut. És un itinerari que no presenta masses dificultats, discorre la major part per camins. Sols hi ha un pas una mica aeri on el camí s'ha ensorrat però hi ha una corda que serveix de passamà per donar seguretat a la passa.
Excursió realitzada el dia 25 de gener de 2014. El grup ha estat format per: Pere, Tomeu C., i Josep.
Veure l'àlbum de fotografies.
Veure i baixar el track del GPS a Wikiloc.

4 comentaris :

Emilio Alonso Sarmiento ha dit...

Hola Josep:
Me encantan esas cimas de relativa altitud de nuestra geografía, pues suelen tener unas hermosas vistas, sobre la Serra de Tramuntana y el Pla.
Un afectuoso abrazo,

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Emilio,
Tens tota la raó són esplèndids miradors de la major part de l'illa.
Moltes gràcies pel teu comentari.
Una abraçada.

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Fa temps que no pujam s'Alcadena, i m'ha cridat l'atenció lo malmenat del camí. No hi havia la corda, però no recordava tan gros aquest esbaldrec del camí. És un cim un poc oblidat. Supòs que la manca de vistes des del cim hi colaboren en aquest oblit.
Una bona ruta, ben explicada i mostrada Josep
Salut

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola amic Llorenç,
Moltes mercès pels teus afalagadors mots.
És una pena que no es mantinguin i es conservin aquests antics camins, molts d'ells autèntiques obres d'enginyeria com aquest que ascendeix al puig de s'Alcadena. És impressionant per on discorre.
Salutacions cordials.

anar a dalt