dimarts, 3 de juny del 2014

La Canaleta del Massanella

Aqüeducte de la Canaleta
La Canaleta del Massanella fou construïda l'any 1750 per Montserrat Fontanet per dur l'aigua de la font des Prat a la possessió de Massanella. Està considerada una obra mestre de la ingenieria popular. És un itinerari clàssic de les excursions Mallorquines. El tram que discorre per damunt la síquia és espectacular i es gaudeixen gratificants panoràmiques.
Itinerari: Font des Noguer - coll dels Coloms - font del Prat - la Canaleta - coll de la Canaleta - Cases del Bosc - Can Bajoca - Cases de Massanella - Mancor de la Vall.
Iniciem la nostre excursió a la font des Noguer (Km. 33,700 de la carretera MA-10). Al costat de la carretera esmentada parteix el camí del GR 221 en  entre els dos embassaments. És un camí planer i còmode. No tardem gaire en gaudir d’espectaculars vistes del pla d’Almallutx amb l’embassament del Gorg Blau, dominat pel massís del puig Major i el puig de ses Vinyes. Més a l’est el puig de Massanella i la serra des Teixos.
Transcorreguts aproximadament uns quaranta minuts, assolim el pontet de ciment que travessa la canal i enllacem per la dreta amb el camí de la font des Prat (sud-est).
El sender, amb trossos empedrats, puja suaument entre alzines i, amb deu minuts ens situa al coll des Coloms (808 m). Aquí aprofitem per berenar acompanyats per una fina brusca que ens ha agafat per sorpresa.
A uns cinc minuts del coll, arribem a la cruïlla que separa el camí de la font des Prat, a l'esquerra i el de les cases des Tossals, a la dreta. Seguim pel camí de l’esquerra que, en pocs minuts ens condueix a la font des Prat situada en un pla amb alzines. És una font de mina poc profunda i porta inscrit el nom de font de Massanella.
Des de la font, ens dirigim cap al sud, creuem el torrent i, per la vorera d'aquest, arribem a la canaleta que fins ara discorria enterrada.
Aquí comença el tram més espectacular i bonic de la ruta, es tracta d'avançar per damunt la séquia que sols és visible la part exterior, ja que l'aigua corre per dins una canonada tapada. No tardem gaire en deixar a la nostra dreta el què queda del Molinot (un molí d'aigua) en forma d'alta paret. Un poc més endavant passem per damunt l'impressionant aqüeducte, el qual salva una timba força considerable. Es troba separat de la roca i està format per quatre arcs.
Passat l'aqüeducte el camí avança per damunt alts marges de sosteniment i a força alçada del torrent del Corral Fals. No és molt ample però el suficient per seguir caminant en fila índia.
Més endavant la canal franqueja un petit túnel excavat a la roca que es supera amb l'ajuda d'uns aeris graons.
La Foradada
Des d'aquí fins al coll de la Canaleta, el camí continua molt aeri resseguint els penya-segats. Les vistes que gaudim són ben espectaculars.
Des del coll, el camí inicia una forta davallada per dins un espès alzinar fins a un punt en què hem d'abandonar la séquia per l'esquerra (es troba indicat amb fites).
Ara descendim per un tirany fitat, al final del qual s'eixampla i arriba a les Cases des Bosc.
Desprès de dinar, seguim el nostre itinerari voltant a la dreta per la pista que baixa a les cases de Massanella. El camí davalla lleugerament i s'engorja fins passar per l’Estret, part més estreta del congost de sa Replegada. Passats uns quinze minuts arribem a la casa des de can Bajoca. A partir d'aquí, el camí planeja paral·lel al torrent del Corral Fals i, entre marjades d'oliverar, ens mena a les cases de Massanella que ens queden a la nostra esquerra. La pista segueix cap a la dreta i desemboca a la carretera de Mancor a Caimari. Voltem a la dreta i, caminant per asfalt devers un quilòmetre llarg, arribem a Mancor on donem per finalitzada l'excursió d'avui.
Ruta no circular de 12,5 km de recorregut aproximat. Alçada màxima: 808 m (Coll dels Coloms). Temps en moviment: 3,53 h. Temps parat: 2,11 h. Temps total: 6,04 h (segons el GPS).
Observacions: tot l'itinerari discorre per camins bens marcats. El tram de la canaleta és aeri i pot presentar problemes a les persones que pateixen vertigen.
Excursió realitzada el dia 11 de maig de 2014 amb el grup de l'associació de veïnats de Pòrtol.

9 comentaris :

Emilio Alonso Sarmiento ha dit...

Hola Josep:
¡¡Cuanto me gusta Sa Canaleta!! Creo que es una de las rutas más bonitas de Mallorca. La de veces que la habré recorrido. Recuerdo que la primera vez aún no estaba entubada, y yo era aún un crio.
Un afectuoso abrazo,

Joan Riera Bordoi ha dit...

Hola Josep, una excursió que no et canses de fer.
Molt maques les fotografies.
Una abraçada.

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Una bona feina, aquestes sortides amb els veïnats de Portol. I aquest itinerari perfecte, i que reuneix tots els requisits... només hi falta veure córrer l'aigua, com abans.
Molt be per la fotografia i publicació
Salut Josep

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Emilio,
Jo també ho crec que és una de les més boniques i bona de fer.
Sense entubar havia de ser una passada de guapa!
Moltes mercès pel teu comentari.
Salut amic Emilio.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola amic Joan,
Tens tota la raó, no fa res repetir-la de tant en tant. És molt gratificant!
Les fotografies el mèrit és del lloc.
Molt agraït pels teus mots.
Salutacions cordials.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Quinzenalment preparem una sortideta pels veïnats de Pòrtol. Ens ho passem bé!
L'itinerari és un clàssic que va bé fer-lo de tant en tant i donat-lo a conèixer a la gent.
Molt agraït pels teus mots.
Una abraçada amic.

miquel ha dit...

Bones Josep, tenim planejat fer aquest recorregut desde Mancor fins al refugi de Tossals, i em sorgeix el següent dubte, és possible que a les cases de Can Bajoca es cobri per passar?

Bona feina, salutacions,

Unknown ha dit...

Hola,voldria fer la canaleta de Massanella, algú em pot dir si es pot fer des de Mancor passant per les cases de Massanella gràcies

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola, Sí clar, es pot fer començant a Mancor o de les cases de Massanella (deixant els vehicles a la carretera Ma-2112, a prop de les cases).
Un cop arranca el camí, hi ha la caseta del “peatge” a pagar per passar per aquesta propietat.
Bona excursió.

anar a dalt