dilluns, 18 d’agost del 2014

Sa Comuna de Valldemossa

Bonica passejada per la Comuna de Valldemossa. Discorre per frondosos alzinars, molt adequada per fer aquests dies de calor.
Avui gaudim d'una agradable temperatura, el dia és net i clar, l'oratge de nord s'ha encarregat de netejar l'ambient.
Itinerari: Valldemossa, Molí de sa Beata, Sa Comuna, Pou-Bassa, Fesa de Son Bauçà, Coll de Sant Jordi, Garriga Plana, Sa Talaia, Valldemossa.
El nostre punt de sortida i arribada es situa al poble de Valldemossa (WP-01). A les 7,55 h partim dels jardins de la Cartoixa. Deixem a la dreta el molí de Son Mossènyer (el Molinet) i agafem el camí de la dreta que s'enfila per uns graons de pedra vers al sud-oest. Es tracta del camí vell de sa Comuna. Als set minuts, si volem visitar el Molí de sa Beata, trobarem una desviació a mà esquerra que puja per uns graons dalt del turó, on s'hi localitza el molí fariner dels cartoixans, un petit oratori i una creu (WP-02).
Desfem el caminet i tornem al camí principal on voltem a l'esquerra. Als pocs minuts arribem a la font de na Llambies, darrere les cases de sa Teulera. Aquí enllacem amb el camí del GR-221 que puja escalonat i costerut entre parets seques. Més amunt el sender serpenteja per dins un ombrívol alzinar i arriba a en Penyalot, un petit planiol on s'hi localitza una barraca i un aljub cobert (WP-03). El nostre itinerari segueix cap a ponent direcció a una paret seca amb un portell de ferro. Després de franquejar la paret, el sender continua pujant pel costat de la penya i arriba a un altre replà on hi ha un segon abeurador, aquest sense coberta (WP-04).
Des de la bassa, el corriol s'enfila per un estret comellar entre penyes (ses Mossetes), que salva amb unes ziga-zagues les voltes d'en Violí. Així arribem a la carena de sa Comuna. Passada una primera cabana de pedra, si es vol pujar al cim, cal passar pel darrera cap al nord-est fins assolir la cota de 704 m.
Nosaltres seguim tot dret pel camí del GR i, atenció, passada una segona barraca de pedra mig ensorrada, hem de deixar el camí per voltar a la dreta (WP-04). Continuem per camp a través, en direcció al nord, en arribar a unes fites, voltem cap a l'esquerra cap a l'oest, amb baixada fins assolir un planiol al bell mig d'un alzinar. Són les 9,08 h. Aquí s'hi localitza una bassa i un pou (WP-05), rotlles de sitja i barraques de carboner. També una magnífica talaia, si ens atansem a la vorera dels penya-segats, per contemplar la mar, el pla del Rei, sa Talaia Vella, les cases de Vistamar, ...
Des del pou, continuem sense camí cap a l'oest-sud-oest per la part baixa de la carena fins entrar a una estreta i rosta canal plena de fullaraca. Quan la canal s'eixampla i, abans d'arribar a una gran roca amb una fita al damunt, localitzem a l'esquerra al peu de la paret rocosa, una estreta cornisa graonada que puja en diagonal esquerra. Després de salvar aquesta cornisa amb l'ajuda de les mans, assolim la fesa de Son Bauçà, una estreta i alta esquerda que amb pujada ens condueix a la carena de la Mola de sa Comuna, a la cota 670 m per on tornem a enllaçar amb el camí del GR221 (WP-07).
A les 10 h, després del berenar, iniciem la baixada pel camí del GR sense cap dificultat de seguiment ja que es troba força senyalitzat amb fites i marques de pintura. A les 10,18 arribem al coll de Sant Jordi on es localitza una barrera de ferro (WP-08). L'altre cantó voltem a l'esquerra i creuem per un petit portell de fusta espanyat. El nou camí discorre planer per dins un bonic bosc mixt de pins i alzines, creua un rotlle de sitja i desemboca a una ampla pista, a la dreta de la qual, hi ha un forn de calç ben conservat (WP-09).
Prenem aquesta pista cap a l'esquerra per la contrada anomenada sa Garriga Plana i, al cap de set minuts del forn de calç, creuem una baixa paret mitgera (WP-10). L'altre cantó avancem per un confós tirany que enllaça a una nova pista. En aquesta nova bifurcació, hem de prendre el camí de la dreta (WP-11). Tot d'una deixem un forn de calç també a la dreta. És un camí carreter amb moltes pedres, baixa suaument marcant algunes voltes per dins el bosc. Transcorreguts dotze minuts de l'encreuament, franquegem un portell amb una barrera oberta (WP-12), i dos minuts més tard, deixem el camí per l'esquerra (WP-13).
Fesa de Son Bauçà
Iniciem un nou camí que puja suaument per antigues marjades envaïdes de pins. Tres minuta més tard, travessa una paret seca per un nou portell amb barrera de ferro (WP-14). A partir d'aquí, el sender més estret, continua aferrat a un alt marge de pedra en sec, creua el comellar de Son Salvat i un nou portell sense barrera (WP-15). Més avall s'estreny força i discorre, vers al nord, encaixonat entre parets seques a cada costat, travessa el llogaret de sa Talaia i desemboca a una pista asfaltada. Seguint aquesta pista amb baixada arribem a una corba de la carretera vella de Valldemossa (WP-16).
Deixem la carretera i voltem a l'esquerra per un carrer asfaltat que en pujada condueix a un casa. Abans d'arribar-hi, en una corba tancada a l'esquerra, deixem el carrer i voltem a la dreta (WP-17) per un confós tirany que amb tres minuts enllaça amb el GR. Passem sota l'aqüeducte (que du l'aigua de na Llambies a la Cartoixa) i a les 11,40 h arribem de nou al poble de Valldemossa tancat el cercle d'aquest bonic itinerari.
Ruta circular amb 536 metres de pujada acumulada i 8 km de recorregut aproximat. Alçada màxima: 700 m.
Temps en moviment: 2,47 h. Temps parat: 1,04 h. Temps total: 3,51 h (segons el GPS).
Observacions: itinerari que discorre majoritàriament per camins bens marcats a excepció del curt tram que va del WP-05 al WP-07. La canal de baixada per arribar a la fesa de Son Bauzà presenta un pendent molt pronunciat.
Excursió realitzada el dia 8 de juliol de 2014. El grup ha estat format per: Pere, Tomeu C. i Josep.
Referències: part d'aquest itinerari hem seguit les indicacions publicades a Wikiloc per l'amic Joan (Pouet685).
Veure l'àlbum de fotografies.
Veure i baixar el track del GPS a Wikiloc.

6 comentaris :

Joan Riera Bordoi ha dit...

Hola Josep, maca volta per la inesgotable Valldemossa. Quan fa sec, allà hi fa uns quants graus menys de temperatura.
No acab de veure clar com arribàreu a la fesa, en el mapa pareix que no deixau el GR.
Salutacions!
Joan

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Joan, com anem?
En aquest itinerari venint de Valldemossa pel camí vell de sa Comuna (GR-221), Per arribar a sa fesa de Son Bauçà, deixem el camí del GR en el (WP-05-Desviament). Aquí voltem direcció nord primer i oest després sense camí. S'arriba a un planiol d'alzines molt maco on s'hi localitza una bassa semi-coberta, un pou (WP-06), barraques de carboner, i una esplèndida talaia a la vorera de l'espadat.
Des del pou (WP-06) cal prendre vers l'oest-sud-oest, seguint les fites, per la part baixa de la carena fins entrar a una estreta i rosta canal plena de fullaraca, al final de la qual es localitza a l'esquerra una estreta cornisa que et condueix a sa fesa i per dins d'ella de nou al camí del GR (WP-07).
Moltes gràcies pel teu interès per aquesta ruta.
Una abraçada.

Emilio Alonso Sarmiento ha dit...

Hola Josep:
No conozco la Fesa de Son Bauçà. Pep Torrens me tenía que llevar. Pero primero yo no estaba en condiciones, y ahora es él el que esta de baja con un tobillo "capolat". A ver si al final de Septiembre, nos ponemos de acuerdo con nuestros "problemas", y nos pegamos un salto.
Un fuerte abrazo,

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Emilio,
Aquesta fesa és un indret curiós i molt bonic. He estat dues vegades, una venint de baix pel vessant nord de sa Comuna i l'altre des de dalt la carena passant primer per aquest bonic racó del pou.
Desitjo que us recupereu els dos ven aviat i per seguir gaudint de la muntanya.
Una abraçada.

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep, m'ha encantat aquesta volta. Ni conec aquesta fesa que ja vares publicar a un altre recorregut, ni tampoc aquesta part del sud de la Comuna. Amb la teva perfecta publicació ens ho has posat al nostre abast.
Una aferrada... i salut

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Cercàvem un itinerari que discorres la major part per dins el bosc. Per no repetir, escollirem aquest camí que va per la zona sud de la Comuna. Ens va agradar força.
Moltes gràcies pel teu interès per aquesta ruta.
Una abraçada.

anar a dalt