divendres, 24 d’octubre del 2014

Cova Tancada del Cap de Menorca

Graons picats a la roca del camí de baixada a la cova
Aproximació: Sortim amb cotxe d'Alcúdia i ens dirigim cap a la Victòria fins a la cruïlla en què es troba el Bar la Celler del Sol on voltem a la dreta prenent el camí fins la barrera del Coll Baix. Continuem pel camí de la Muntanya fins arribar a Sa Caragola Negra on podem deixar els vehicles.
A les 8,40 h iniciem l'excursió a l'indret anomenat Sa Caragola Negra (segons el mapa Alpina) del camí de la Muntanya que puja fins al coll Baix (WP-01). Deixem a la dreta un trencall, per on baixarem més tard, i seguim la pista de terra direcció nord. Transcorreguts tants sols cinc minuts, prenem la desviació que surt a la dreta (cadena) (WP-02). Es tracta d'una pista forestal ampla i senzilla que ascendeix entre pins i, que ens mena en deu minuts, a un collet on ja s'albira el mar (WP-03). Deixem la pista i prenem un tirany que en descens travessa un petit torrent (Segon Torrent) i, posteriorment puja suaument direcció sud-est fins arribar a una espècie de plana.
El nostre itinerari continua per un tirany tapat pel càrritx i en descens cap a una canal oberta al mar, anomenada canal de sa Figuera Blanca, segons informe l'amic Joan Riera al seu bloc Aires de la Serra Mallorquina, on molts de pins caigueren degut al virulent temporal de l'11 de novembre de 2001. Un cop creuat el torrentó, el tirany es precipita coster avall pel penya-segat, passa per uns graons picats a la roca amb restes d'una barana, de la qual sols queden les piquetes de ferro i, un poc més avall, per un tram molt inclinat on una cadena ajuda a superar-lo. D'aquesta manera i amb seny, a les 9,27 h arribem a l'entrada de la cova on aprofitem per berenar i descansar (WP-04).
Cova Tancada del Cap de Menorca
Ens endinsem a la cova amb frontals i llanternes seguint el recorregut que es troba, en molts de trams, marcat amb graons picats a la roca. Degut a l'alta humitat, cal avançar amb molta cura per evitar llenegades.
Després de visitar la cova, a les 10,50 h iniciem la tornada pel mateix camí, ara en forta pujada. Transcorreguts trenta - cinc minut som de nou al collet (WP-03) i en comptes de baixar pel mateix camí, prenem la pista que es dirigeix per la falda sud del puig Negre i que ens mena al camí de sa Muntanya on tenim els vehicle. Són les 11,45 h quan hi arribem.
Ruta semi circular amb 266 metres de pujada acumulada i 4 km de recorregut aproximat. Alçada màxima: 139 m.
Temps en moviment: 1,15 h. Temps parat: 1,50 h. Temps total: 3,05 h (segons el GPS).
Observacions: Cal anar molt alerta en la baixada pel penya-segat d'accés a la cova, és molt dret i es fa necessari ajudar-se amb les mans. No es recomanable fer si hi ha mala mar, ha plogut o hi ha risc de pluja. Imprescindible dur frontals o llanternes.
Excursió realitzada el dia 4 d'octubre de 2014. El grup ha estat format per: Pere, Fernando, Agustí, Aina, Tomeu C., Tomeu M., Mercedes, Pilar, Miquel, Cesca i Josep.

4 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Un altre lloc pendent de visitar, la cova Tancada... conec els voltants però mai he baixat a la cova. I per les fotografies és un coval ben interessant. Em deixaré dur pels vostres itineraris, i les vostres publicacions... segur que ho gaudiré força...
Salut Josep

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Estic segur que si hi vas t'agradarà, és una cova molt bonica i es pot recórrer sempre dret. El camí d'accés també val la pena, és força interessant, emocionant i en bones vistes.
Salut.

Emilio Alonso Sarmiento ha dit...

Hola Josep:
Esta bonita ruta sí que la he hecho un par de veces. Y la Cueva es muy interesante. Cuando yo la visité, estaba llena de restos de velas, que supongo las fueron dejando diferentes grupos, para iluminar el recorrido.
Un fuerte abrazo,

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Emilio,
La primera vegada que hi vaig estar també trobàrem espelmes, en aquesta ocasió no n'hi havia cap. Millor els frontals o les llanternes per recorre-la.
Moltes mercès per comentar.
Salut amic.

anar a dalt