dilluns, 13 d’octubre del 2014

Pujol del Llobet - Sesta Foréstega - Pujol de la Mata

Sesta Foréstega
Excursió matinal que ens permetrà gaudir de bonics paratges, no massa transitats, de Sant Llorenç del Munt. Seguirem un bocí de l'antic camí de la Costa que va de la Mata a Mura. Ascendirem als pujols del Llobet i de la Mata, des d'on si el dia és clar, ens permetrà gaudir de boniques vistes panoràmiques. La tornada la farem pel camí de la Carena del Muronell fent una parada a la cova del Plana, també anomenada, cova del Muronell o dels Moros.
Itinerari: coll d'Estenalles, collet de la Sabatera, Pujol del Llobet, Sesta Foréstega, Pujol de la Mata, roure del Parrac, cova del Plana, bassa del coll de Bofí, coll d'Estenalles.
A les 8,15 h iniciem l'excursió al quilòmetre 15,1 de la carretera de Terrassa a Talamanca, al coll d'Estenalles (873 m) (WP-01). Pugem per unes escales de pedra i, tot d'una deixem el camí de l'esquerra que ens conduiria a les cases de la Mata. Seguim tot dret fora camí, direcció nor-nord-oest per un clap de pins, fins arribar al corriol de la Serra de la Mata. Aquí prenem aquest bonic camí carener en sentit nord que davalla marcant algunes voltes, s'endinsa dins un espès alzinar tot girant cap a llevant i arriba molt a prop de la carretera a l'alçada del punt quilomètric 16, tocant la Falconera (WP-02).
Continuem pel clap d'alzines de la nostra esquerra, sortim a un roquissar, deixem un camí a l'esquerra (WP-03) i, en descens suau direcció nord-oest, arribem al collet de la Sabatera. Gran clap de roques (WP-04)
Del collet baixem pel roquissar sense cap dificultat fins arribar a una nova cruïlla. Ignorem el tirany de l'esquerra i continuem pel camí de la dreta, per dalt la carena (nord). Les vistes s'han ampliant força: la Falconera, el Montcau, les Roques de la Coca i més enllà la carena dels Emprius.
El camí continua en suau ascens, sempre seguint la carena, passa per una roureda i, un poc més endavant, per un confós trencall (WP-05), on girem a l'esquerra (nord-oest). Aquest corriol ens condueix al Pujol del Llobet (WP-06), al qual hi arribem a les 9,38 h. Molt bona talaia, amb bonica vista per tots els costats.
Aquí dalt aprofitem per esmorzar i agafar forces.
A les 10 h, iniciem de nou la marxa desfent el corriol fins a la zona de la roureda on hi ha una bifurcació (WP-07). Voltem a la dreta direcció sud-oest. Es tracta d'un nou corriol que discorre per dins un atapeït alzinar en suau baixada fins a la font Foréstega. Passada la font, el sender franqueja el torrent de la Roureda i, transcorreguts uns deu minuts de pujada, ens mena a un indret conegut com la sesta Foréstega (WP-08). Les sestes eren paratges on s’hi feia descansar el bestiar a l’estiu, per protegir-lo de la forta calor. Aquesta sesta està molt ben conservada i protegida per unes roques. És un lloc molt bonic que convida a fer una aturada.
El camí continua cap a ponent tot planejant entremig de boixos fins arribar al coll del Pujol de la Mata (WP-09). Cruïlla de camins. Seguim tot dret en la mateixa direcció que portàvem i, amb una forta però curta pujada, arribem als peus del turó.
Pujol de la Mata
El Pujol de la Mata (771 m) està format per grans blocs de conglomerat (WP-10). Per pujar-hi cal superar dos graus de roca d'uns 4-5 metres cada un equipats amb anelles metàl•liques clavades a la roca. Des de dalt, es gaudeixen bones vistes per tots els cantons.
Després de la desgrimpada, visitem la Foradada del Pujol de la Mata. És una cavitat integrada per dues galeries que travessen en dos sentits diferents el turó. Per això cal flanquejar per la base del turó cap a l'esquerra i grimpar uns metres fins trobar el forat.
La galeria més gran (d'oest a est), fa prop de dos metres d'alçada i un metre i mig d'amplada, fet que permet travessar-la a peu. L'obertura més petita (de nord-est al sud-oest) es pot franquejar a quatre grapes i s'ajunta amb l'altre galeria.
Baixem del turó pel mateix camí fins arribar de nou al collet (WP-09) i agafem el camí que surt a l'esquerra. Es tracta d'un corriol que inicia un ràpid descens per una canal amb molt de pendent per dins un espès alzinar i que ens mena a la llera del torrent del Roure del Parrac (WP-11). Voltem a la dreta i avancem uns metres per dins el torrent i posteriorment per un roquissar fins arribar al què en queda del roure del Parrac (WP-12). El roure és mort però encara queda la soca dempeus per donar-nos fe de com devia ser en la seva plenitud.
Desfem el camí fins retornar de nou a la llera del torrent (WP-11), i emprenem una forta pujada direcció sud que més amunt passa per la carena del Muronell. Després de trenta minuts, ens desviem del camí per donar un cop d'ull a la cova del Muronell, dita també cova del Plana, o dels Moros (WP-13).
Continuem pel camí ben fressat direcció sud-est, sempre en pujada. Més amunt volta cap sud i ens mena a la bassa del coll de Bofí, molt a prop de les cases de la Mata. Nosaltres agafem la pista ampla de cedres, que surt direcció nord-est i que, en suau baixada ens condueix al coll d'Estenalles on tanquem el cercle d'aquest itinerari.
Ruta circular amb 587 metres de pujada acumulada i 9 km de recorregut aproximat. Alçada màxima: 917 m.
Temps en moviment: 3,30 h. Temps parat: 1,40 h. Temps total: 5,10 h (segons el GPS).
Observacions: itinerari que discorre per camins o tiranys. Algun tram de camí és confós. Cal tenir bon sentit de l'orientació. Si es vol ascendir dalt el Pujol de la Mata, cal estar avesats a fer petites grimpades.
Excursió realitzada el dia 12 d'agost de 2014. El grup ha estat format per: Montse, Toni, Ferran, Rosa, Lluís, Dolors, Cesca i Josep.

2 comentaris :

Emilio Alonso Sarmiento ha dit...

Hola Josep:
Una nueva y bonita ruta por tierras para mi desconocidas. Enhorabuena.
Que bien esas argollas para coronar la cima.
Un abrazo,

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Moltes mercès amic Emilio pel teu seguiment d'aquests bonics itineraris, que queden enfora de la nostra Serra.
Aquestes anelles faciliten l'accés a dalt del turó, és una grimpada fàcil, anant sempre en compte.
Una aferrada.

anar a dalt