dimecres, 24 de juny del 2015

Viaranys a la festivitat de Sant Bernat de Menthon 2015

Mirador de Na Torta
(Crònica de Fernando de Angulo Dols)
La crònica de la ruta d’avui és distinta a les de la resta de l’any, per una banda perquè en Josep ha delegat en mi i de manera temerària la redacció del què hem viscut en aquesta jornada i per l’altre perquè el que hem fet és participar a la festivitat de Sant Bernat de Menthon, patró dels muntanyencs, que organitza l’Arreplegada de grups excursionistes de Mallorca i a la que ens varem afegir amb molt de gust tot d’una que ho varem saber. Ens ajuntàrem molts de companys, la majoria totalment desconeguts per a nosaltres, però amb els que compartim un sentiment únic d’amor, respecte i admiració per la Serra de Tramuntana i per la resta de muntanyes de la nostra illa.
La trobada amb tots els grups estava convocada a les 04:45 h a l’aparcament del cementiri de Valldemossa, municipi que enguany ha acollit aquesta jornada de germanor muntanyenca.
Són les 04:15 h de la matinada i amb cara de molta son partim des de Marratxí cap al encisador poble de la nostra estimada Beateta, Santa Catalina Thomàs.
Arribam d’hora, però no som els primers. N'hi ha que han matinat més que noltros. Tot d’una traiem els nostres frontals i comprovam el seu funcionament i com les samarretes vermelles de Viaranys llueixen esplendoroses il·luminades en la foscor de la nit. Mentrestant, ja han anat arribant molts de participants, fins i tot ens adonam que hi ha un grup bastant nombrós que ho han fet amb autocar. Això és estar ben organitzat!.
A les 05:00 h en punt, Joan Carles Palos, cara visible del grup organitzador, dona el "sus" i devers 130 participants començam la ruta pel carrer de les Oliveres de Valldemossa, a on, just al seu final, agafam el camí tradicional que ens mena cap el Pla des Pouet, a terres de la possessió de Son Moragues.
La zigzaguejant pujada es veu clarament delimitada per la multitud de bombetes led que il·luminen amb el seu blanc perfecte i fred tot el recorregut. Què n'ha plogut de molt des d'aquells temps en què dúiem les entranyables llanternes quadrades de petaca de 4,5 V. o els frontals de llum càlida i groguenca. Anam fent camí i, entre la fosca i la tertúlia, no som conscients del punt exacte en què ens trobam en tot moment, ni de si hem passat la font de s'Abeurada, de si hem superat tal o qual revolt, o de si manca molt per arribar-hi . Això és el que té caminar en la nit.
Poc a poc, i quasi sense adonar-nos-en, arribam a les rodalies del Pouet, ens arreplegam i continuam la marxa tots junts, en bloc, de cap a la primera fita d’avui, el mirador de na Torta, que fou bastit per l’Arxiduc Lluís Salvador i que fa poc ha estat magistralment recuperat per la fundació Vida Silvestre Mediterrània, com molts d’altres indrets d’aquesta possessió per la que encara és fàcil imaginar-se’l a lloms del seu cavall.
Direcció al Pla del Pouet
L’arribada al mirador es veu amenitzada pels sons d’una xeremia que ens dóna la benvinguda, alhora que ja veiem el primer llum del dia. Tot i això, la sortida del sol avui ens l'haurem d'imaginar, els núvols i l’orientació del mirador fan difícil que l’astre rei ens pugui mostrar tota la seva bellesa matinera. Però el moment està carregat de sentiment, començam a veure amb claredat les cares dels desconeguts companys de ruta, que fins a les hores tan sols eren tenebroses siluetes a dins l’alzinar.
Un pic escoltada una magistral exposició a càrrec de Joan Carles Palos sobre el motiu de la trobada i sobre les històries i llegendes d’aquesta contrada, continuam el camí que ens mena, ara sí, al Pouet que dóna nom al pla i que no és pou sinó cisterna i avui improvisat altar. En aquest punt, Mn. Pere Orpí i Ferrer, muntanyenc, poeta, pintor, prevere i no sé quantes coses més, i mossèn Eugeni Rodríguez, oficien una solemne missa de campanya en honor al nostre sant patró. A les 08:00 h, un pic conclosa la cerimònia, ens toca seguir el camí de tornada cap al poble i ho fem pel pas d’en Miquel, el Ranxo d’en Sutro i el camí de les Basses que, penjat literalment dels penya-segats, ens mostra una visió majestuosa de Valldemossa.
Són les 09:00 h del demetí i l’organització de la trobada i l’ajuntament valldemossí ens convida a una berenada a les escoles velles a on donarem per conclosa aquesta jornada de germanor a on hem conegut insignes protagonistes de l’excursionisme illenc, que mai oblidarem, amb els quals quedam per repetir experiència l’any que ve i qui sap si per compartir camí i bastó per la nostra estimada Tramuntana qualque dia d'aquests.
El grup, avui, l'hem format: Josep, Tomeu C., Agustí i Fernando.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:
https://picasaweb.google.com/107096364941574342910/SantBernatDeMenthon2015?feat=directlink#6164430460194293234
Clica la imatge per veure l'àlbum de fotografies

3 comentaris :

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Molt bona crònica amic Fernando, he gaudir llegint-la, m'ha duit bons records d'aquesta entranyable trobada de muntanyencs. Moltes gràcies per fer-la.

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola a tot el grup
Amb aquesta crònica i les dotos és com si hi hagués participat. Enhorabona a tots... I salut.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Moltes gràcies amic Llorenç,
Va ser una experiència molt agradable que ens va permetre conèixer gent que compartim la mateixa afició, la muntanya.
Una cordial salutació amic.

anar a dalt