dijous, 29 d’octubre de 2015

Puig de sa Creu pel Pas de s'Herba Tendra

Pas de s'Herba Tendra
Seguint les indicacions del bon amic Pep Torrens, i les passes (track) de l'amic Joan Riera, avui ens proposem una travessa curta per la Comuna de Caimari (Selva), ascendint al puig de sa Creu (601 m) pel pas de s'Herba Tendra, antiga via d'accés emprada per anar a treballar al bosc.
Itinerari: Caimari (WP-01) - camí del comellar dels Horts - desviament al pas (WP-02) - pas de s'Herba Tendra (WP-03) - camí al puig (WP-04 - puig de sa Creu (WP-05) - coll Matar (WP-06) - àrea recreativa des Fornassos - Caimari.
El punt de partida i arribada es situa a l'entrada del poble de Caimari, on prèviament hem estacionat el vehicle (WP-01).
El dia s'ofereix assolellat, cel clar i boirines matinals ideal per fer aquesta bonica excursió matinal
Així doncs, a les 8 h en punt iniciem la caminada pel carrer de la Nostra Senyora de Lluc (carretera de Lluc). En sortir del poble, deixem la carretera per la segona bifurcació a l'esquerra, és el camí del comellar dels Horts. Al seu començament hi ha un senyal circular de pintura blanca i taronja a la paret.
L'ample sender de terra es dirigeix vers al nord, a la primera corba tomba a l'oest i franqueja una barrera tancada sense pany. El camí continua amb suau pujada, passa pel costat d'unes altes penyes (a l'esquerra) i més amunt franqueja una segona barrera. A poques passes més amunt, arribem al trencall cap al pas de s'Herba Tendra, el lloc es troba senyalat amb una fita de pedres a la vorera del camí (WP-02).
Són les 8,25 h quan deixem el sender principal per l'esquerra i emprenem una forta pujada, guiada per algunes fites, pel bell mig d'una rosta rosseguera. El terreny es troba molt banyat per la rosada i per la pluja de la nit passada. Continuem cap a l'esquerra cercant la millor passa entre l'atapeïda vegetació fins arribar als peus dels espadats, on una deteriorada corda fermada en un arbre ens confirma que ens trobem a l'inici del pas de s'Herba Tendra (WP-03). Iniciem la primera grimpada per damunt la roca humida anant molt alerta ja que portem la sola de les botes mullades i enfangades. Sobremuntat aquest primer repetjó, voltem cap a l'esquerra per una estreta cornisa que ens situa damunt un marge de paret de pedra. Davant nostre s'aixeca un alt esglaó rocós que, amb l'ajuda d'unes pedres col·locades a la base i una branca seca per agafar-nos, ens ajuden a fer la passa per sobrepassar-lo. Sortim del pas per una angosta cornisa amb un considerable estimball als nostres peus i voltem direcció oest/sud-oest. Després d'una breu aturada, dirigim les passes sense camí per dins el bosc esquivant el matolls i els arbres caiguts (sud/sud-oest) fins arribar a un camí de ferradura on voltem a l'esquerra i planejant desemboquem al camí de pujada habitual al puig de sa Creu (WP-04). Són les 9,27 h.
Voltem a la dreta i, pel marcat camí de ferradura, en pocs minuts arribem a un pla on finalitza aquest sender.
Si ens fixem bé, just a l'entrada de la planura, a l'esquerra al costat d'un pi es localitza una fita de pedres que ens indica la continuació del nostre itinerari.
A partir d'aquí seguim per un corriol molt tapat per la vegetació de càrritx i xiprell. Les fites ens menen vers l'oest per dins el boscatge, sempre en pujada. Uns minuts més amunt, la ruta canvia de direcció cap a nord-oest i, resseguint el llom de la muntanya paral·lels a la paret que fa partió entre la Comuna i les terres de Son Maga, assolim la punta rocosa on es situa la fita del puig de la Creu (601 m) (WP-05), després de fer una curta grimpada per les roques. Són prop de les 10 h.
El descens d'aquesta muntanya el realitzem pel mateix camí de pujada seguint amb atenció les fites fins arribar de nou al planiol. A partir d'aquí sols ens resta continuar pel camí de ferradura que baixa direcció sud-est, passa pel costat d'una bassa (a l'esquerra) i uns colls de caça (a la dreta), arribant al coll Matar, cruïlla de camins (WP-06). Pel camí de l'esquerra baixem fins a l'àrea recreativa des Fornassos i tot seguit pel carrer Fornassos desemboquem al carrer de Nostra Senyora de Lluc (carretera de Lluc) i, voltant a la dreta, tot d'una arribem a l'entrada del poble on tenim el vehicle. A les 11,36 h donem per finalitzada aquesta interessant matinal.

Ruta: Circular
Distància aproximada: 5,5 quilòmetres
Pujada acumulada: 475 metres
Alçada mínima - màxima: 157 - 601 metres
Temps efectiu sense parades: 1 hores i 51 minuts (Total: 3 hores i 38 minuts)
Excursió realitzada el dia: 3 d'octubre de 2015
Components del grup: Tomeu M., Agustí i Josep
Observacions: itinerari amb un tram important sense camí del (WP-02) al (WP-04). Per superar el pas de s'Herba Tendra cal estar avesats a realitzar petites grimpades i no patir vertigen.

Baixa el track del GPS a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:
Clica la imatge per veure l'àlbum de fotografies
Clica la imatge per veure l'àlbum de fotografies

Puig de la Creu
Un itinerari, d'anada i tornada pel mateix camí que parteix de Caimari i ascendeix al puig de la Creu. (WP-01) Caimari (Creu) - 0,00 km - 00 minuts - 161 m. 
Després de deixar el vehicle a l'entrada del poble de Caimari, al costat de la Creu de terme, a les 9,30 h iniciem la marxa pel carrer principal , el carrer de la Nostra Senyora de Lluc i, 300 m més endavant, tombem a l’esquerra pel carrer des Fornassos fins arribar a una placeta on hi ha l’entrada a l’àrea recreativa del mateix nom. Al fons de l’àrea a ma dreta, arranca un camí de pedrolins que puja superant un fort pendent fins assolir el coll Matar. Cruïlla de camins (pal amb indicacions).
(WP-02) Coll Matar - 1,231 Km - 30 minuts - 317 m. 
Continuem la muntada pel senderó de la dreta. Es tracta d'un antic caminoi de caçadors que passa per diversos colls de tords fins arribar a un entreforc de camins on, cap a la dreta hi ha una curiosa bassa per abeurar el bestiar que recull l'aigua per escorrentia (1,792 Km - 50 minuts - 423 m). Per arribar-nos al turonet anomenat de l'Ermita, que val la pena arribar-s'hi, hem de seguir uns metres direcció casi nord fora camí.
(WP-03) Puig de s'Ermita - 1,897 Km - 57 minuts - 441 m. 
Des d'aquí es gaudeixen bones vistes. Al davant ens queda el prepotent puig de n’Escuder, mentre que cap al nord ens quedaran les cases dels Horts, el puig de n’Ali i, darrere, el puig de Massanella. Més acostat a nosaltres, el nostre objectiu d’avui. Des del turó seguim uns metres direcció sud-oest fins arribar de nou al camí principal a l'endret del coll d’en Sacos. El camí de ferradura, amb restes palpables del marget lateral, s’enfila pel coster esquerre fent alguna ziga-zaga i arriba al Planiol, on localitzem el mirador de l’Esquena de s’Ermita, des d’on podem gaudir de perspectives espectaculars de la badia d’Alcúdia i del pla de Mallorca.
(WP-04) Mirador de l’Esquena de s’Ermita - 2,243 Km - 1 hora i 15 minuts - 470 m. 
Just a l'entrada de la planura, a l'esquerra, al costat d'un pi es localitza una fita de pedres que ens indica la continuació del nostre itinerari. A partir d'aquí seguim per un corriol molt tapat per la vegetació de càrritx i xiprell. Les fites ens menen vers l'oest per dins el boscatge, sempre en pujada. Uns minuts més amunt, la ruta canvia de direcció cap a nord-oest i, resseguint el llom de la muntanya paral·lels a la paret que fa partió entre la Comuna i les terres de Son Maga, assolim la punta rocosa on es situa la fita del puig de la Creu (601 m), després de fer una curta grimpada per les roques.
(WP-05) Puig de sa Creu - 2,722 Km - 1 hora i 44 minuts - 601. 
Acabem aquí l’ascensió i girem per desfer el camí, ara en sentit descendent, que ens durà una altra vegada al Mirador de l’Esquena de s’Ermita - 3,191 Km - 2 hores i 3 minuts - 470 m i pel camí de ferradura, a Caimari, on hem iniciat el nostre itinerari.
(WP-01) Caimari (Creu) - 5,219 km - 2 hores i 54 minuts - 161 m.

Ruta: No circular
Distància aproximada: 5,5 quilòmetres
Pujada acumulada: 439 metres
Alçada mínima - màxima: 161 - 601 metres
Temps efectiu sense parades: 1 hores i 50 minuts (Total: 2 hores i 54 minuts)
Excursió realitzada el dia: 28 d'octubre de 2015
Components del grup: Josep en solitari
Observacions: Itinerari bo de fer fins al mirador de l'Esquena de s'Ermita. Des d'aquí fins al cim pràcticament és fora camí i cal seguir amb atenció les fites. La pujada és rosta. Per arribar dalt el cim haurem de fer servir les mans.

Baixa el track del GPS a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:
https://get.google.com/albumarchive/107096364941574342910/album/AF1QipMLpgP5uCH78ZAbfITmq4Dd2mpIG9MypFYOfCYR

2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Molt bona publicació a la vora del meu poble. Aquest i n'Escuder son dos cims emblemàtics per tota la contrada, i poc visitats. M'ha agradat la pujada diferent, per aquest pas, i també veure que ja han senyalitzat el recorregut "classic". Enhorabona Josep...i salut

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Després de la rosseguera, ens decantàrem massa cap a l'esquerra, perdérem les fites i varem haver de pujar a "les males" per arribar a l'inci del pas. Malgrat tot, aquesta pujada pel pas ens va agradar molt.
Han fet una bona feina de neteja del camí habitual d'ascensió al cim, també l'han senyalitzat un poc.
Gràcies pel teu amable comentari.
Salut

anar a dalt