dimecres, 21 d’octubre de 2015

Volta al massís de Randa. Pas de sa Geneta

Pas de sa Geneta
Dos itineraris pel massís de Randa que discorren pel peu dels penya-segats de la zona oriental d'aquesta muntanya on es localitza l'aeri i esportiu pas de sa Geneta.
Per aquest primer itinerari, seguim la ressenya dels amics Pep Torrens i Joan Riera.
Itinerari: Randa - puig de Son Reus - cruïlla de l'oratori de Gràcia - pas de sa Geneta - Santuari de Cura - camí de Bon Pastor - polvorins - Randa.
Deixem el vehicle en l'aparcament situat just a l'entrada del llogaret de Randa (WP-01). A les 8,20 h iniciem la marxa pels carrers de l'Església i de Sa Font. Passem pels rentadors, la font de Randa i la creu de terme. En sortir de nou a la carretera, tot d'una l'abandonem per la dreta pel carrer des Puig. Aviat l'asfalt dóna pas a unes velles escales empedrades que ens menen en pujada de nou a un carrer asfaltat. Seguim sud-oest per agafar una pista que s'endinsa en el boscatge, avançarem un centenar de metres fins una barrera de ferro que es pot obrir. L'altre cantó, l'ample camí continua en sua pujada i, a uns cinc minuts més de caminar, el deixem per l'esquerra (WP-02). Ara prenem un corriol que puja en fort pendent per dins un espès alzinar direcció sud. Uns deu minuts del trencall, topem amb el primer graó rocós d'uns tres metres d'altura que hem de vèncer aferrar-nos amb les mans. Un cop superat, dirigim les passes sud-est, fins a una altra filera de roques, molt semblant a les anteriors, que vencem sense cap dificultat. Encara ens queda una rampa de roques més per pujar abans d'assolir el cim del Puig de Son Reus. Aquest cim és una extensa planura plena de vegetació baixa. A l'esquerra es situa el punt més alt, però no és necessari arribar-hi ja que des d'aquí es gaudeixen àmplies vistes.
El fitat tirany continua direcció sud. Transcorreguts uns vuit minuts, volta cap a l'est, passa per unes pedreres abandonades (WP-03) i baixa fins al coll que separa les dues muntanyes del massís (WP-04).
Deixem a la dreta la carretera que dóna accés al santuari de Nostra Senyora de Gràcia. Després de vint minuts de pujada (nord-est) per dreceres i per asfaltat, arribem de nou a la carretera (WP-05) on baixem fins al punt quilomètric 3,4 (WP-06). Són les 9,45 h quan iniciem el tram més delicat i espectacular d'aquesta ruta.
Aquí deixem l'asfalt per l'esquerra i avancem uns dos minuts en sentit est/sud-est fins a col·locar-nos al límit dels espadats des d'on veiem, uns metres més avall, un petit replà al qual hem d'arribar. Per això, voltem a la dreta i descendim vers sud per una rampa bastant inclinada amb pedreny solt. Un cop a baix, girem a l'esquerra i aconseguim l'estreta plataforma que hem guaitat abans.
A partir d'aquí, avancem sense pressa per l'angosta aresta de la cinglera. No hi ha camí, les fites ens guien direcció nord/nord-est mantenint més o menys la mateixa alçada, sols amb petites pujades i baixades que marca el terreny. Transcorreguts uns deu minuts, arribem a un esperó del penya-segat, és el pas de sa Geneta (WP-07) una estreta cornisa penjada a l'estimball que dóna la volta a l'esperó. A l'altre cantó seguim avançant per l'aèria i exposada cornisa fins que finalitza i ens obliga a baixar fent una curta desgrimpada. A la nostra dreta i als peus dels penya-segats es localitza una balma.
Des de la cova, baixem uns metres per voltar tot d'una a l'esquerra i continuar nord pels peus dels espadats on la peculiar pedra d'aquesta muntanya s'ha anat fragmentant formant covetes i balmes. No resulta gens còmode progressar per aquest terreny ple de vegetació. Uns deu minuts més tard, franquegem una paret de partió (WP-08) i al cap de quinze minuts més quan finalitzen els penya-segats, donem la volta al Morro d'en Moll. Ben aviat trobem caminoi que en sentit sud-oest ens mena a la carretera a l'alçada de les antenes de Cura. Són les 10,38 h.
Polvorins
Després de fer un parada tècnica per berenar en el Santuari de Cura (WP-09), retrocedim per la carretera fins el punt quilomètric cinc. Aquí hem de girar a l'esquerra per prendre el camí de Bon Pastor que es dirigeix en sentit oest/nord-oest per sota les Penyes des Colomer, passa pels polvorins (excavats durant els anys de la II Guerra Mundial) (WP-10) i per una balconada natural des d'on es gaudeixen bones panoràmiques de tota la serra de Tramuntana i el Raiguer (WP-11).
Ara el corriol s'endinsa dins el bosc i baixa en fort pendent per una rampa fàcil de llenegar. Passat aquest incòmode bocí, el camí continua en suau descens voltant la muntanya fins a desembocar a la carretera.
Baixem uns metres per la carretera fins al primer revolt, on trobem un portell de ferro (WP-12). L'altre cantó seguim nord-oest per un viarany que discorre per dins un torrentó paral·lel a la carretera que en pocs minuts ens mena al llogaret de Randa, tancat el cercle d'aquest entretingut itinerari. Arribem a l'aparcament a les 11,54 h.

Ruta: Circular
Distància aproximada: 7,5 quilòmetres
Pujada acumulada: 438 metres
Alçada mínima - màxima: 272 - 546 metres
Temps efectiu sense parades: 2 hores i 31 minuts (Total: 3 hores i 38 minuts)
Excursió realitzada el dia: 26 de setembre de 2015
Components del grup: Fernando i Josep
Observacions: itinerari que discorre per camins i tiranys marcats excepte un aeri i exposat tram que recorre el peu dels espadats on hi ha perill de despreniments de pedres (del WP-06 al Morro d'en Moll). El pas de sa Geneta, és molt aeri i en sortir cal fer una curta desgrimpada. Per pujar al puig de Son Reus cal superar tres ressalts rocallosos on cal posar les mans. La davallada de Cura pel camí de Bon Pastor, hi ha un curt tram on el pendent és molt pronunciat.

Baixa el track del GPS a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:
Clica la imatge per veure l'àlbum de fotografies

Puig de Son Reus i el pas de sa Geneta.
El segon itinerari és a iniciativa del meu cunyat Gori (biòleg) que em demana si el vull acompanyar a pujar al puig de Son Reus i a cercar el pas de sa Geneta, tenint com a referència la ressenya de l'amic Arnau publicada en el blog Tresques per Tramuntana.
Fou necessari tres sortides d'horabaixa de finals de l'estiu de 2013 per completar-la. La primera sortida férem la volta al puig de Son Reus. En el segon intent perdérem molt de temps cercant el pas de sa Geneta, quan el trobàrem ja feia fosca i retornàrem pel mateix camí. Finalment al tercer intent realitzàrem el segon cercle d'aquest itinerari passant pel pas de sa Geneta fins a Gràcia.
Itinerari complet: Randa - puig de Son Reus - pedreres - cruïlla de l'oratori de Gràcia - pas de sa Geneta - oratori de Gràcia - Randa.
La descripció fins a la balma situada un cop acaba l'estreta cornisa del pas de sa Geneta (WP-09), és la mateixa de l'itinerari descrit anteriorment.
En la balma trobem una "cagador de geneta". En Gori m'explica que la geneta té el costum de reunir els seus excrements a latrines. Aquests dipòsits poden aconseguir una gran grandària a causa de la quantitat d'excrements acumulats durant molt de temps. Per això solen triar llocs poc accessibles, tranquils i elevats. Això no vol dir que no deixi excrements aïllats sobre una roca o enmig d'una sendera.
Després d'una breu aturada per gaudir d'aquest feréstec racó, iniciem una baixada intensa, camp a través, direcció sud-est cap a les cases de Son Grau, per damunt les pedres d'una curta rosseguera i entre l'atapeïda vegetació. El descens no és gens fàcil i tardem uns vint minuts en arribar a la pineda, punt on segons les indicacions, hem de canviar de direcció. Seguim sud-oest cercant el millor pas per dins el bosc esquivant el matolls i els arbres caiguts. Més endavant, el bosc s'aclareix una mica i resulta més fàcil avançar. En aquest punt localitzem una antiga fletxa pintada damunt una roca (WP-10). Uns deu minuts més endavant, ja veiem l'enorme reixa de contenció dels penya-segats situada al costat del monestir de Gràcia, és moment de voltar oest/nord-oest fis arribar a una pala molt inclinada de terra, grava i pedres soltes per on cal pujar (WP-11). No és tasca fàcil enfilar-se per aquesta rampa on tot es mou. Superat aquest incòmode tram assolim un petit mirador que hi ha al final de Gràcia (WP-12), després de franquejar una baixa paret .
Deixem l'oratori de Gràcia enrere i en arribar a la carretera, l'abandonem per l'esquerra per un sender que comença l'altre cantó d'una barrera de ferro. Es tracta d'un camí que baixa suaument direcció nord/nord-oest on ha quedat al descobert la típica pedra estratificada d'aquesta muntanya, donant la sensació que està empedrat. Aquest camí, en un tres i no res, ens mena al llogaret de Randa, punt on hem iniciat aquest itinerari.

Ruta: Circular
Distància aproximada: 7 quilòmetres
Pujada acumulada: 469 metres
Alçada mínima - màxima: 261 - 494 metres
Temps efectiu sense parades: ? (Total: 3 hores i 23 minuts)
Excursió realitzada el dia: 17 de setembre de 2013
Components del grup: Gori i Josep
Observacions: itinerari que discorre per camins i tiranys marcats excepte un aeri i exposat tram que recorre el peu dels espadats. Per pujar al puig de Son Reus cal superar tres ressalts rocallosos on cal posar les mans. El pas de sa Geneta, és molt aeri i en sortir cal fer una curta desgrimpada.

Baixa el track del GPS a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:
Clica la imatge per veure l'àlbum de fotografies
Clica la imatge per veure l'àlbum de fotografies

2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Molt bona i acurada aquesta publicació. I molt interessant aquesta sortida, i explicacions, amb el teu cunyat. Sa veritat és que no conec gens tota aquesta zona, i això que fa temps anau publicant diferents itineraris. Caldrà posar-se en marxa i fer-hi un tomb. Enhorabona per la publicació, diria que perfecte, i per les informacions aportades. Salut Josep

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Des que l'estiu de 2013 vaig conèixer el pas de sa Geneta, tenia pendent realitzar una bona volta per aquesta zona, amb les informacions d'en Pep Torrens, l'he poguda completar.
Si hi aneu, desitjo que us agradi.
Molt agraït pel teu comentari tan animador!
Una abraçada, amic Llorenç.

anar a dalt