dimecres, 13 de gener de 2016

Puig de Sant Nofre

Puig de Sant Nofre
El puig de Sant Nofre és una muntanya del pla de Mallorca que se situa entre els termes de Sant Joan i Sineu. El puig té una alçada de 254 m i forma part de la possessió de la Bastida. El conjunt del puig es troba protegit com a ANEI. Al cim hi ha una ermita dedicada a sant Onofre (Viquipèdia).
El punt de partida i arribada es situa en el poble de Sant Joan.
00 minuts.- Després d'aparcar el vehicle, a les 10,22 h iniciem la caminada pel carrer del Mestre Mas (est/nord-est) (WP-01). De seguida voltem a l'esquerra (nord) pel carrer sa Bastida (WP-02) i, als dos minuts escassos, deixem el camí principal per agafar un tirany que surt a l'esquerra. El corriol baixa i després de creuar una zona de coves (antigues graveres) desemboca a un carrer asfaltat (WP-03).
15 minuts.- Voltem a la dreta, però tot d'una deixem aquest carrer per voltar a l'esquerra per un altre vial (WP-04). Seguim nord-oest passant pel costat d'una casa i un pou, franquegem una cadena que impedeix el pas als vehicles (WP-05) i, a continuació, agafem un caminoi a la dreta que s'endinsa dins el boscatge, fins arribar a una bifurcació (WP-06).
23 minuts.- Continuem per la dreta (nord). El senderó, ben marcat, puja molt suaument entre carritxeres i llentiscles tot creuant el pinar de na Simona (WP-07) per baixar posteriorment i desembocar a una nova carretera asfaltada molt a prop d'una cruïlla (WP-08). Des d'aquí ja divisem el puig de Sant Nofre, el nostre principal objectiu.
37 minuts.- Dirigim les passes cap a l'esquerra (nord) per carretera asfaltada i, al següent encreuament de camins, girem a la dreta (est) (WP-09). Ara la pista pren direcció nord/nord-est flanquejada per camps de conreu. El cim ens queda ben retallat a la dreta. Així, arribem a la base del puig on hem de deixar la pista per la dreta (WP-10). Aquest punt està senyalitzat amb una fletxa blava pintada a una roca i amb rètols indicadors.
53 minuts.- Prenem el camí de terra (sud/sud-est) que remunta amb fort pendent la falda de la muntanya fins arribar a un portell tancat que ens queda a la dreta del camí. Continuem l'ascensió per un tirany fitat que pren cap al nord-est paral·lel a una paret de pedra en sec, creua un portell sense barrera i segueix marcat per unes estaques pintades de vermell tot fent algunes ziga-zagues en mig d'alzines pins i garrovers. Més amunt, deixem el tirany que puja directament al cim (WP-11) i seguim fins arribar a un mirador natural sobre el penya-segat (WP-12). Retrocedim sud/sud-oest passant per l'ermita de Sant Nofre, on només queden els murs enrunats (WP-13) i finalment assolim el vèrtex geodèsic del puig de Sant Nofre (254 m) (WP-14). Són les 12,15 h. Des d'aquí dalt, es domina tot el Pla amb unes vistes extraordinàries.
1 hora i 42 minuts.- Baixem del cim per un tirany direcció sud, mentre divisem les cases de Sa Bastida, fins a desembocar al tirany que hem fet servir per la pujada (WP-11). A partir d'aquí, seguim pel mateix camí fins arribar a la cruïlla de senders del (WP-06) situat en el Pinar de na Simona. Seguim pel camí de la dreta el qual davalla, creua un torrent i desemboca a una camí ample de terra (WP-15).
2 hores i 46 minuts.- Girem a l'esquerra (sud/sud-est). Aquesta pista ens mena, transcorreguts devers quinze minuts, al poble de Sant Joan entrant pel carrer des Vent. Prenem al sud-est fins arribar al carrer Major on voltem a la dreta fins arribar als voltants de la Església de Sant Joan Baptista i tot seguit al punt d'estacionament en el carrer Mestre Mas. A les 13,39 h donem per finalitzada la ruta.
3 hores i 7 minuts.- Sant Joan, carrer Mestre Mas.

Ruta: Circular
Distància aproximada: 8,7 quilòmetres
Pujada acumulada: 322 metres
Alçada mínima - màxima: 109 - 258 metres
Temps efectiu sense parades: 2 hores i 33 minuts (Total: 3 hores i 7 minuts)
Excursió realitzada el dia: 8 de desembre de 2015
Components del grup: Cesca i Josep.
Observacions: Una passejada fàcil i molt agradable, adient per fer-la amb família nins inclosos.

Baixa el track del GPS a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:
Clica la imatge per veure l'àlbum de fotografies

4 comentaris :

Joan Riera ha dit...

Hola Josep.
Fa temps que tenc ganes d'anar al puig de Sant Nofre, i ho deixam per elevacions més atractives. Després de veure la teva publicació no estaré gaire a anar-hi.
Gràcies per publicar-ho.
Salutacions!

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Joan,
De tant en tant va bé sortir a caminar fora de la Serra, es troben paratges ben interessants.
Des d'aquest humil puig es gaudeixen unes vistes espectaculars del Pla de l'illa.
Gràcies pel teu interès en aquest itinerari, si hi aneu, que el gaudiu força.
Una abraçada!

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Una volta ben novedosa i allunyada del "circuit" habitual. Molt bona tant la informació com les resenyes aportades. Pas sovint per Sant Joan, però desconeixia fins i tot el puig. M'ho miraré amb uns altres ulls a partir d'ara. Enhorabona Josep.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
No sempre ha estat possible pujar a aquest puig. El camí tradicional passava per davant les cases de sa Bastida. L'any 2012, l'Ajuntament de Sant Joan va fer una permuta amb la propietat de la possessió. A canvi de privatitzar el tram de camí que passava per davant les cases es va obtenir un sender públic alternatiu i l'esplanada on es troba l'ermita.
Moltes gràcies per comentar.
Salutacions.

anar a dalt