dijous, 21 d’abril del 2016

Puig des Colomer, de ses Fites i de na Fàtima

Un itinerari circular, entre Bunyola i Valldemossa i un autèntic trencacames per les continues pujades i baixades per un terreny abrupte, però l'esforç es veu recompensat amb escreix per les bones vistes.
Compartim la ruta amb els companys muntanyencs del grup del dissabte d'en Pep Torrens, que amb molt de gust acceptem la convidada.


Aproximació: Per arribar al punt d'inici d'aquest itinerari, hem de prendre la carretera Ma-11 de Palma a Sóller i, un cop passat el Km 12 desviar-nos a la primera cruïlla a l'esquerra fins a l'entrada dels Jardins de Raixa.

Itinerari: Raixa, coll des Tirany, puig des Colomer, pas des Colomer, coll Espès, puig de ses Fites, coll de Son Puig, puig de na Fàtima, pas dels Ases, portell (divisòria dels termes de Valldemossa i Bunyola), Raixeta, Raixa.

(WP-01) Raixa - 0,0 km - 0 minuts - 147 m d'altitud.
Són les 8,49 h d'un matí esplèndid, quan iniciem la passa per l'ampla pista que travessa el torrent i segueix paral·lel aquest en direcció nord/nord-oest. Deixem les cases de Raixa a la dreta a l'altre costat del torrent i, transcorreguts devers quatre-cents metres, ens desviem a l'esquerra, sud/sud-oest (WP-02) (157 m). Avancem per un camp d'ametllers i, a l'instant, franquegem un portell amb barrera de fusta. L'ample camí continua entre margades d'olivar i, immediatament, s'endinsa dins la pineda. Es tracta d'un camí de carro de gran valor constructiu, dotat de marges de sosteniment i escopidors de pedra que puja, marcant diverses voltes per dins el boscatge i finalitza al costat d'una paret mitgera. Ja fora el bosc, dirigim les passes oest/sud-oest per un tirany que discorre paral•lel a la paret. Transcorreguts devers cent vuitanta metres, gira noranta graus cap al nord i, per un terreny espès de vegetació, ens situa al coll de Tirany.

(WP-03) Coll del Tirany - 1,9 km - 50 minuts - 301 m d'altitud.
Des del coll seguim un difús tirany que marxa en direcció nord-oest mantenint la paret a l'esquerra. No tardem gaire en franquejar una reixeta per un forat i, a continuació, botem la paret per passar a l'altre costat.

(WP-04) Reixeta - 2 km - 1 hora - 318 m d'altitud.
Prosseguim l'ascensió, sense cap traça de camí, vers al nord-oest, paral·lels a la paret, que ara ens queda a la dreta. El terreny és pedregós, entre carritxeres, pins i ullastres separats. D'aquesta manera, després d'una bona pujada, a les 10 h tocades assolim el primer cim de la jornada.

(WP-05) Puig des Colomer - 2,7 km - 1 hora i 15 minuts - 446 m d'altitud.
El dia és excepcionalment clar i les vistes són sensacionals. Un bon lloc per descansar i recuperar-nos.
A les 10,28 h reprenem la marxa caminant un centenar de metres cap a ponent i voltem a la dreta, gregal (fita i petita fletxa vermella), per una canal que salva un graó rocós. Superat el pas, anem voltant progressivament cap a ponent en lleu pujada per la vorera del cingle, fins ensopegar una canal de baixada, el començament de la qual, es troba marcada per una fita i una petita fletxa vermella pintada a una roca. És el pas del Colomer o de s'Empelt de Bruixa.
Pas des Colomer
(WP-06) Pas del Colomer - 3,1 km - 1 hora i 55 minuts - 375 m d'altitud.
El pas volta cap a la dreta per damunt una estreta i aèria cornisa i, a continuació, baixa per l'interior d'una canal rocosa que, amb l'ajuda de les mans, ens permet superar l'espadat.
Després del pas, continuem en davallada cap a nord-oest, per dins un dens pinar, entre antigues marjades de conreu envaïdes per altes carritxeres, fins arribar al coll Espès.

(WP-07) Coll Espès - 3,3 km - 2 hores i 10 minuts - 338 m d'altitud.
Des del coll, iniciem la pujada al següent cim. Superem una marjada, passem pel costat d'un gran pi i, més a munt, creuem la paret de terme. A l'altre banda, hem de seguir pujant, cap al nord-oest, pel rocam, entre carritxeres, mantenint la paret a la nostra dreta fins creuar-la novament. Amb un darrer esforç, arribem al segon objectiu, el cim de ses Fites.
Puig de ses Fites
(WP-08) Puig de ses Fites - 4,1 km - 2 hores i 50 minuts - 506 m d'altitud.
Des del cim, gaudim de bones vistes: el puig de na Fàtima, Son Nasi, la Gúbia, la Falconera, entre d'altres elevacions.
Iniciem el descens d'aquesta muntanya cap al sud-oest, direcció al puig des Frare. Passem per un pas estret i franquegem, una altra vegada, la paret de partió (divisòria dels termes de Bunyola i Valldemossa) que hem seguit bona part del nostre recorregut. Voltem a la dreta direcció al puig de na Fàtima, entre carritxeres, perdent alçada, fins arribar a un petit cingle, el principi del qual es troba senyalat amb una fita i una petita fletxa vermella. Descendim realitzant una ziga-zaga per una cornisa herbosa i rocosa.
Un cop a baix, ens dirigim vers un grup de pins i tot seguit, abastem el coll de Son Puig.

(WP-09) Coll de Son Puig - 4,5 km - 3 hores i 15 minuts - 402 m d'altitud.
Seguim pujant per un pendent molt fort adreçats a nord-oest i, un cop més, paral·lels a la paret que ens queda a la nostra dreta. El terreny és rocós amb carritxeres i algun ullastre de certa alçada. La pujada és ben feixuga i comencem a sentir els efectes a les cames després dels esforços del dia. A devers quinze minuts del coll de Son Puig, travessem la paret divisòria (WP-10) (486 m). Continuem pujant uns metres (nord) i davallem cap a la base d'una penya passant per la vorera de la seva paret rocosa. Seguim pujant per un cingle de càrritx voltant progressivament cap a nord-oest per arribar al cim del puig de na Fàtima. Anem a buscar la carena de la muntanya. Després d'una petita pausa, ens orientem cap sud-oest, i per damunt l'escarpat llom i per una rosta canal, a les 13,05 h abastem el cim.

Puig de na Fàtima
(WP-11) Puig de na Fàtima - 5,3 km - 4 hores i 15 minuts - 651 m d'altitud.
El dia es manté clar i corre un lleuger oratge. Les vistes s'escampen per tot arreu. Portem quatre hores bones de caminar i l'esgotament és evident. Decidim dinar i recuperar forces.
A les 13,50 h, iniciem el descens retrocedint poques passes, voltem gairebé a nord-est fins arribar a una aèria cornisa. El "pas" és un xic exposat ja que, al principi hi ha pedreny, és molt inclinat i tenim un bon estimball a la nostra esquerra. Així què, un darrera l'altre baixem anant amb molt de compte, la majoria arrossegant les anques per la pedra.
Cal aclarir que la baixada per aquesta cornisa es pot evitar baixant del cim pel mateix recorregut que hem fet servir per la muntada.
Un cop superat el pas, voltem cap a nord per anar a cercar la carena. Continuem nord-est per un fort coster, ignorem unes fites que es dirigeixen cap a l'est i arribem a una paret, on a l'altre costat hi ha el pas des Ases. Encara es conserva el petit marge de sosteniment d'aquesta via.

(WP-12) Pas des Ases - 5,8 km - 5 hores i 35 minuts - 507 m d'altitud.
El nostre itinerari continua baixant per un fort coster, sense fites ni camí, direcció nord, fins desembocar a una pista de terra on hi ha una reixa amb un portell de fusta.

(WP-13) Pista - 6,3 km - 5 hores i 55 minuts - 399 m d'altitud.
Des de la pista girem a la dreta i, a la primera corba, l'abandonem. Baixem costa a través per dins un espès alzinar. La baixada és forta, sense camí, amb alguna esporàdica fita. Tenim clar la direcció a seguir, quasi est. Finalment enllacem amb el camí de Raixeta, a l'endret d'un portell amb barrera de fusta, que fa partió entre els termes de Valldemossa i Bunyola.

(WP-14) Portell - 6,8 km - 6 hores i 7 minuts - 282 m d'altitud.
Continuem, sud, per aquest tirany que en petites pujades i baixades discorre paral·lel al torrent. Després de creuar-lo diverses vegades, arribem a les ruïnoses cases de Raixeta (WP-15) (233 m) on fem una breu aturada
A partir d'aquí, el sender es converteix ja en un camí de carro planer direcció a les cases de Raixa. Prest deixem a la dreta, un camí i un portell. Arribem a un altre portell i, tot seguit, a les cases de Raixa, on girem a la dreta per enllaçar amb al camí que hem passat de bon matí. Voltem a l'esquerra i seguim fins on tenim els vehicles.

(WP-01) Raixa - 10,3 km - 7 hores i 5 minuts - 147 m d'altitud.
A les 15,52 h, donem per finalitzada la ruta d'avui.
Al final hem gaudit d'un bon dia d'excursió per la muntanya, amb excel·lents amics i un temps esplèndid.

Ruta: Circular
Distància aproximada: 11 quilòmetres
Pujada acumulada: 757 metres
Alçada mínima - màxima: 146 - 650 metres
Temps efectiu sense parades: 4 hores i 15 minuts. (Total: 7 hores)
Excursió realitzada el dia: 26 de març de 2016
Components del grup: Pep Torrens, Jaume Tort, Fernando de Angulo, Jaume Morell, Jaume, Toni i Josep.
Cartografia: Mapa Alpina Tramuntana Central (Escala: 1:25.000)
Observacions: Itinerari que discorre la major part sense camí. Cal un bon sentit d'orientació en muntanya. Presenta pujades i baixades fortes i un important desnivell acumulat. Per superar els passos cal estar avesats a realitzar petites grimpades i desgrimpades i no patir vertigen.

Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:
Clica la imatge per veure l'àlbum de fotografies

4 comentaris :

Joan Riera Bordoi ha dit...

Hola Josep.
Pas de s'Empelt de Bruixa... em deman si algun dia arribarem a conèixer tots els passos que guarda la Serra.
Molt maca, aquesta volta, bones fotografies i bona companyia. l'amic comú, Pep Torrens, m'ho va dir, i ara no record que tenia que no vaig poder assistir. M'hagués agradat!
Enhorabona i salut!

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Joan,
Bona pregunta amic, sempre surten passos nous que desconeixem, gràcies a la tasca de recerca del nostre amic Pep Torrens.
Sí, és una volta ben completa i interessant. Un poc trencacames, apta pels bons caminadors avesats a trescar fora camí.
Moltes mercès pel teu comentari.
Una abraçada!

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Molt bona volta, ben completa en tots els aspectes. I com bé dius pràcticament tot el temps fora camí. Noltros fa temps, seguint informacions d'en Tomas Vibot, la ferem molt semblant, encara que sortirem de sa Font Seca, per pujar primer a la mola de Son Termes, i al final no pujarem a na Fàtima, sinó que des del coll de Son Puig partirem cap a Raixa. Molt bona la publicació, tan les informacions com la fotografia. Salut

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Sí que ho és de completa, a nosaltres ens va complaure molt. Pujar al puig de na Fàtima, fa l'itinerari més dur, però val la pena.
Moltes gràcies pel teu comentari.
Una abraçada!

anar a dalt