diumenge, 5 de juny de 2016

Puig Tomir i pas de sa Paret


Pas de Binifaldó
Avui ascendim al Tomir per la via clàssica, des de Binifaldó passant pel coll des Pedregaret i el pas de Binifaldó. La baixada, pel pas de la Paret, un vertiginós descens pel vessant nord-oest de la muntanya.
Punt de partida i aproximació: portell de la finca pública de Menut (WP-01) (575 m). Per arribar-hi ens hem de desviar a la dreta en el Km 17,4 de la carretera MA-10 de Andratx a Pollença. Podem deixar el vehicle un poc abans d'arribar a les cases.
Itinerari: Finca de Menut, cases de Binifaldó, coll des Pedregaret, pas de Binifaldó, puig Tomir, pas de la Paret, barrera (partió entre Binifaldó i Muntanya), possessió de Binifaldó, finca de Menut.
00 minuts.- Iniciem la caminada a les 9,11 h. Un cop franquejat el portell de l'esquerra, la pista asfaltada avança, primer ascendent, després pla i finalment baixa cap a les cases de Binifaldó (WP-02) (595 m), on arribem després d'una tirada tranquil·la i agradable enmig de l'alzinar.
23 minuts.- Possessió de Binifaldó, situada al peu del puig Tomir i rodejada per velles alzines.
Deixem les cases a l'esquerra i avancem per la pista asfaltada que es dirigeix, primer sud-est i, després de marcar dues corbes tancades, cap al sud fins arribar al coll des Pedregaret, on trobem una paret seca de terme (WP-03) (659 m).
34 minuts.- Des del coll des Pedregaret, deixem la pista per girar a l'esquerra (rètol indicador). El caminoi comença a enfilar-se en fort rost marcant un continu serpenteig. Guanya alçada ràpidament, surt del bosc i recorre la part alta d'una rosseguera, i tot seguit volta cap a gregal (NE). Aviat el pendent es pronuncia encara més, unes cadenes en forma de passamà ajuden a superar aquest inclinat bocí. Finalment assolim un collet al costat d'un escarpat esperó. Després d'una breu aturada per recuperar l'alè i gaudir de les vistes, el tirany segueix aferrat a les penyes resseguint una inclinada rosseguera. No tardem gaire en arribar a una estreta i vertical canal de roca. Hi ha instal·lat una llarga cadena, com a passamans, i dues argolles metàl·liques clavades per facilitar la grimpada (pas de Binifaldó) (960 m).
1 hora i 24 minuts.- Un cop superat aquest pas, les fites ens menen, est/nord-est, per un petit comellar, al final del qual, assolim un collet ja dalt la carena del cim. Fem un gir a l'esquerra i seguim les fites casi nord-est. Caminem per damunt el rocam per un pendent molt més suau, fins assolir la cúspide del Tomir, coronat per un vèrtex geodèsic (WP-04) (1104 m).
1 hora i 55 minuts.- La vista és espectacular: les badies d'Alcúdia i Pollença, el cap de Formentor. Cap al sud-oest, el puig Major i el de Massanella.
Avui tenim un berenar ben especial, per aquest motiu hem esperat de fer-ho dalt el cim. En Tomeu, treu el fogonet de butà i escalfa el "frit mallorquí" que ens han preparat al coll de sa Batalla. També bevem un bon vi que ha pujat n'Agustí.
2 hores i 40 minuts.- Després de berenar, iniciem el descens d'aquest puig pel mateix camí de pujada, per la carena, vers sud-oest . Hem d'estar atents, ja que transcorreguts devers uns tres-cents metres, ens desviem a la dreta (WP-05) (1065 m).
2 hores i 46 minuts.- Ens orientem cap a oest/sud-oest, sense camí i aviat localitzem un reguitzell de fites que ens guien cap a ponent. A mesura que anem baixant, el pendent es va accentuant. Arribem per davant d'un esperó amb una xemeneia a l'esquerra, però hem de fer una volta cap a la dreta, nord, per un terreny molt vertical fins assolir el pas de sa Paret (WP-06) (955 m). Seguint les fites, desgrimpem en direcció a la paret mitgera que tenim a baix nostre i que és la que dóna nom al pas.
3 hores i 19 minuts.- Un cop assolida la paret, ens trobem amb un cartell que diu que no transitem per la rosseguera per evitar l'erosió del terreny. Sense creuar-la baixem lentament, enmig de carritxeres i paral·lels a la paret. El coster continua molt vertical, però a mesura que anem davallant, es va suavitzant i entra dins el bosc. Després d'una llarga tirada, assolim la pista del GR-221 a l'alçada del portell que separa la finca pública de Binifaldó de la possessió de Muntanya (WP-07) (589 m).
3 hores i 58 minuts.- Voltem a l’esquerra, seguim el camí ample de terra, deixem a la dreta l'alzina d'en Pere catalogada com a arbre singular, fins arribar una altra vegada, al centre d'educació ambiental de Binifaldó, on tanquem el cercle del nostre itinerari (WP-02) (595 m).
4 hores i 13 minuts.- Des de les cases de Binifaldó, sols hem de desfer el mateix camí que hem fet de bon matí. Arribem a les cases de Menut a les 13,45 h.
4 hores i 35 minuts.- Finca pública de Menut.

Ruta: Circular
Distància aproximada: 9 quilòmetres
Pujada acumulada: 617 metres
Alçada mínima - màxima: 575 - 1104 metres
Temps efectiu sense parades: 3 hores i 3 minuts. (Total: 4 hores i 35 minuts)
Excursió realitzada el dia: 23 d'abril de 2016
Components del grup: Tomeu M., Tomeu C., Agustí i Josep.
Observacions: Itinerari que discorre per camins de carro, per tiranys de muntanya i sense camí. El descens pel coster del pas de sa Paret (del WP-05 al WP-07) és sense camí i vertical. Cal estar avesats a realitzar petites grimpades per superar els dos passos.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:
Clica la imatge per veure l'àlbum de fotografies

2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Quina volta més guapa Josep! El grup al qual vaig pertanyia molts d'anys, feiem aquest recorregut cada any, per celebrar l'aniversari del nostre "guia", a principis d'abril. Desconeixia aquestes informacions de no baixar per la rosseguera i la font. El pas de sa Paret és una via espectacular per baixar del Tomir, encara que en aquest puig totes ho son. Bona ruta i millor publicació Josep. Enhorabona!

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Sí, totes les vies al puig Tomir són impressionants, per gaudir un bon matí de muntanya.
A totes les rossegueres han col•locat avisos que no es passi, estan molt erosionades.
Molt agraït pel teu comentari.
Salut i muntanya!

anar a dalt