diumenge, 3 de juliol del 2016

Passos de na Lluïsa i del Mestre

Pas de na Lluïsa
Una curta volta circular que puja al Pla de Sobremunt pel pas de na Lluïsa i baixa pel pas del Mestre.

Aproximació: carretera Esporles - Puigpunyent, passat el quilòmetre 6, hi trobem, a la dreta un petit replà on podem aparcar un vehicle.

Itinerari: Km 6,8 de la carretera Ma-1106 d'Esporles a Puigpunyent - Pou del Pla de baix (barrera) - coll Paredat - pas de na Lluïsa - Pla de Sobremunt - pas del Mestre - carretera Esporles Puigpunyent.

(WP-00) Km 6,8 de la carretera Ma-1106 - 0,0 km - 0 minuts - 407 m d'altitud.

A les 8,55 h comencem a caminar per la carretera direcció a Puigpunyent i, 300 m més endavant, trobarem a l'esquerra una barrera tancada i al costa el bonic pou del Pla de Baix.
Pou del Pla de Baix
(WP-01) Barrera - 0,3 km - 5 minuts - 418 m d'altitud.
Deixem la carretera i, a l'altre banda de la barrera, prenem un camí de carro que es dirigeix planer cap a l'est. Passats uns camps de conreu, el cimentat camí puja per dins un alzinar i, abans d'arribar a Can Noguereta, dins una corba tancada a l'esquerra, deixem la pista i girem a la dreta, sud.

(WP-02) Desviació - 0,6 km - 10 minuts - 449 m d'altitud.
Prosseguim sud per un difuminat tirany fins arribar a una paret seca amb barrera de fusta. L'altre cantó, continuem sense camí definit en mig d'oliveres. Immediatament, arribem a una nova barrera feta amb un somier. Un cop franquejada, desemboquem a un camí de carro, per on continuem fins arribar a l'alçada de dos grans safaretjos. Girem a l'esquerra i tot d'una a la dreta, sud-est, en pujada fins arribar al Coll Paredat.

Coll Paredat
(WP-03) Coll Paredat - 1,3 km - 30 minuts - 544 m d'altitud.
Aquest coll està tancat per una paret mitgera que dóna pas al bosc per un portell amb troncs. A l'altre cantó, voltem cap a l'esquerra (nord-est) i emprenem una forta pujada enmig de pins i alzines. No hi ha camí, però no té pèrdua, hem de ascendir mantenint la paret a la nostra esquerra. Després de superar unes marjades per les respectives escaletes, assolim la base del penya-segat.
Creuem a l'altre cantó de la paret per una estreta cornisa, al final de la qual i a mà dreta, s'obre una impressionant clivella a la roca, és el Pas de Na Lluïsa o de s'Encletxa.
Pas de na Lluïsa
(WP-04) Pas de na Lluïsa - 1,6 km - 1 hora - 654 m d'altitud.El pas puja entre altes parets amb alguns desfets esglaons que afavoreixen la passa. A la part final s'estreny i cal ajudar-se amb les mans per superar el darrer graó de roca.
Un cop superat el pas, girem a la dreta (sud-est) i, tot d'una, a l'esquerra i continuem direcció nord-est guiats per algunes fites, fins arribar a un rotlo de sitja situat en el Pla de Sobremunt.

(WP-05) Pla de Sobremunt - 1,7 km - 1 hora i 20 minuts - 683 m d'altitud.
El pla de Sobremunt és una esplanada molt rocosa i poblada d'alzines. Un bon lloc per berenar i recuperar-nos.
Després del descans [25'], reprenem la marxa. Ara anem a cercar el pas del Mestre. Seguim les fites, orientats a nord-est portant, no gaire enfora i, a la nostra esquerra, el tall dels espadats. Transcorreguts uns 160 m més endavant, girem cap al nord fins arribar a un camí que seguim cap a l'esquerra i que passa molt a prop del tall de la timba. Des d'aquí es gaudeix d'una bona panoràmica: la Fita del Ram, la Mola de Planícia, el Galatzó i als nostres peus la vall de Superna.
El camí continua en davallada cap al nord-est fins a perdre's dins un tàlveg, on tornem a trobar vestigis de l'explotació del bosc. Sortim del tàlveg, orientats a oest/nord-oest, en pujada i, 100 m més endavant, girem a la dreta i ascendim cap a nord. Avancem sense camí, tant sols amb l'ajuda d'esporàdiques fites, resseguint un cop més i, a una certa distància, els penya-segats. Aviat arribem a tall dels espadats on enllacem amb un camí, que seguirem devers 100 m cap a nord-oest. Aleshores, el sender volta a l'esquerra, s'orienta a sud-oest i passa pel nomenat pas del Mestre.
Pas des Mestre
(WP-06) Pas des Mestre - 2,6 km - 2 hores i 20 minuts - 673 m d'altitud.
El pas del Mestre, és el mateix camí de ferradura que supera un considerable desnivell. Marca alguns recolzes sostinguts per marges laterals de grans dimensions. Es troba bastant malmenat i abandonat.
Superat el pas, iniciem un fort descens per dins l' alzinar amb el sòl terròs i pedregam solt, on caldrà anar alerta a les llenegades. Continuem pendent avall. Passem pel costat d'una bassa que utilitza una roca plana i, a uns metres, veiem un rotlo de sitja i una olla de calç adjunt a la cabana. Finalment arribem a una paret de partió amb un portell amb barrera per on hem de passar (2 hores i 30 minuts).
A l'altre cantó, continuem nord-oest encara per dins el boscatge. En uns minuts, salvem unes feixes pels seus escalons i anem a raure a un camí que seguim, en suau baixada entre marjades de velles oliveres. Deixem les cases abandonades de Cas Mestre, a l'esquerra i desemboquem a un camí carreter transversal, després de franquejar un portell obert.
Voltem a l'esquerra i seguim l'ample camí que passa pel costat de les cases de Can Noguereta i d'un enorme lledoner. Finalment per la mateixa pista cimentada que hem emprat de bon matí, arribem a la carretera després de salvar la barrera metàl·lica.

(WP-00) Km 6,8 de la carretera Ma-1106 - 0,0 km - 3 hores i 20 minuts - 407 m d'altitud.
Són les 12,10 en arribar al vehicle i donar per finalitzada aquesta bonica i curta excursió.

Fitxa: 
Ruta: Circular
Distància aproximada: 4,5 quilòmetres
Pujada acumulada: 304 metres
Alçada mínima - màxima: 407 - 705 metres
Temps efectiu sense parades: 1 hores i 53 minuts (Total: 3 hores i 20 minuts)
Excursió realitzada el dia: 26 de maig de 2016
Cartografia: Mapa Alpina Tramuntana Sud (Escala: 1:25.000)
Components del grup: Pere, Joan (Pouet685), Miguel (Monrevi), Pau, Tomeu C., Miquel M. i Josep
Observacions: Des del (WP-03) al (WP-06) pràcticament és fora camí per un terreny molt pedregós. És necessari tenir bona orientació en muntanya i guiar-se per la intuïció. El pas de na Lluïsa no presenta cap dificultat tècnica, és bo de fer.
Un altre recorregut pel pas de na Lluïsa.

Baixa el track del GPS a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:
Clica la imatge per veure l'àlbum de fotografies.

2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Un bonic i entretingut itinerari, a més en bona companyia. Aquesta mola, tant el Pla de Sobremunt com na Ferrana en conjunt, donen moltes opcions per fer-hi diferents i variats recorreguts. Un bon grapat de passos a totes les vessants i afinar l'orientació a dalt, li donen un punt molt interessant. La pujada al pas de na Lluisa des del coll, molt bona... i ràpida. Per tenir en compte. Molt bona bona la publicació i fotografia. Gràcies per compartir-ho. Salut

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Completament d'acord, els passos de muntanya i cercar el recorregut per la zona del pla de Sobremunt, són un al·licient afegit a l'itinerari.
La pujada directa al pas de na Lluïsa des del coll Paredat, ja la coneixia d'una altra volta que férem per aquesta zona. En aquesta ocasió fou de baixada. També vaig recordar les vostres paraules en la crònica de Na Ferrana, que el més lògic seria pujar tot dret als espadats. I teniu raó.
Molt agraït pel teu comentari.
Una aferrada i salut!

anar a dalt