dimecres, 14 de desembre del 2016

El Castellot i la Talaia de Cal Reis (Orient)

El Castellot
El Castellot és un puig situat entre es Freu i el pas de s'Estaló, a la vall d'Orient. El seu topònim fa referència a la forma de fortificació, quasi inassequible. Aquesta és una volta que a principis d'estiu vaig compartir amb el grup dels dissabtes d'en Pep Torrens. En aquesta ocasió ens guiava l'amic Joan Riera. Ascendirem al puig des Castellot i el puig de la Talaia de Cal Reis des d'Orient.
Aquesta tardor hi tornem amb el grup Viaranys, però modifiquem el primer tram del recorregut per evitar passar per dins una finca privada i decidim no arriscar-nos a pujar al puig del Castellot al trobar la roca banyada de la pluja de la nit anterior, la resta de l'itinerari és el mateix.

El punt d'inici es situa a l'entrada del poble d'Orient (carretera Ma-2100 Km 10,200) on podrem deixar el vehicle.

(WP-01) Orient - 0,00 km - 00 minuts - 461 m d'altitud.
Comencem a caminar a les 8,15 h per asfalt direcció a Alaró. Després de dues corbes i a l'alçada del safareig de la font de Cal Reis situat a l'esquerra de la carretera, deixem aquesta, per la dreta, pujant per una rampa que ens mena a una barrera sense cadenat.
L'altre cantó, avancem per un tirany que als pocs metres desemboca a un camí de carro. La via transcorre vers al sud-oest al voltant de conreus d'arbres fruiters, mentrestant a la dreta, gaudim d'una bonica vista de la vila d'Orient. Transcorreguts devers cinc minuts del portell, arribem a una barrera metàl·lica que es supera per una escaleta.
Un pic creuada la barrera, continuem l'itinerari cap a la dreta en direcció oest/sud-oest per una via de carro que puja suaument per dins l'humit alzinar. Uns 125 m més endavant, posem molta atenció perquè arribem a un entreforc on abandonem el camí principal que es dirigeix cap al pas de s'Estaló i tombem a mà dreta per un nou camí també carreter.

(WP-02) Desviament a la dreta - 0,689 km - 15 minuts - 498 m d'altitud.
Avancem per aquest camí el qual, 100 m més endavant, finalitza a un ranxo de carboners amb rotlos de sitja, barraques i un forn de coure pa.
Dirigim la passa cap al sud-oest, travessem una baixa paret per un esbaldrec i seguim en suau ascens per un difuminat tirany marcat pel pas del bestiar. La via va voltant progressivament cap a l'oest, abandona el bosc i discorre per una marjada d'oliverar. Continuem pràcticament sense camí mantenint l'alçada guanyada (120 m) i ens endinsem de nou dins el bosc d'alzines. Travessem una zona de blocs de roca i, tot seguit, un rotlo de sitja. El tirany de cabres continua per dins l'alzinar fins a desembocar a un camí ample de carro.

(WP-03) Camí de carro - 1,328 km - 30 minuts - 515 m d'altitud.
El sender avança cap a l'oest en suau pujada pels voltants de l'ombrívol alzinar fins que finalitza.

(WP-04) Tirany - 1,465 km - 35 minuts- 524 m d'altitud.
El recorregut continua, amb la mateixa direcció que portàvem, per un corriol poc definit. Franqueja una paret baixa de pedres i més amunt torna a deixar-nos al camí ample, el qual va voltant cap al sud fins que acaba en un gran planiol on es localitza un aljub de volta i alguns ranxos de carboners.

(WP-05) Bassa - 1,785 km - 45 minuts- 561 m d'altitud.
A partir d'aquí, fer cim el Castellot i assolir el camí del comellar de la Comuneta molt a prop del pas de s'Estaló, és sense camí. Tampoc trobarem senyals ni fites que ens guiïn. És necessari afinar el sentit de l'orientació i amb l'ajuda d'un bon mapa topogràfic i brúixola ens en sortirem.
Travessem l'esplanada orientats a l'est i la deixem per la dreta direcció est/sud-est en suau pujada. Aviat salvem un paret baixa i seguim ascendint amb la mateixa direcció, fins arribar a l'avenc del Castellot.

Pas que facilita l’accés al cim del Castellot
(WP-06) Avenc del Castellot - 1,937 km - 50 minuts- 590 m d'altitud.
La nostra ruta continua per una canal a la dreta de la cavitat, voltem primer sud-est, salvem una nova paret seca, després tombem sud per un terreny cada cop més rocós i de mala petja, fins assolir la base dels penyals del Castellot. Avancem sud/sud-oest envoltant la base de les parets, fins trobar el pas que ens facilita l’accés dalt del cim.

Trobem la roca molt banyada i decidim abandonar i no arriscar-nos a pujar. No és la pujada, sinó que després haurem de baixar per aquesta mateix esquerda i el descens amb la roca regalimant aigua és molt perillós.

(WP-07) Esquerda - 2,083 km - 1 hora i 4 minuts- 593 m d'altitud.
A l'estiu si que férem cim. Es tracta d'una petita escletxa esglaonada que ressegueix en diagonal dreta la paret. Haurem de posar les mans i molt d'enteniment, però no és perillós per a un muntanyenc acostumat a fer petites grimpades. Un cop dalt el ressalt, voltem a l'esquerra i amb una altra grimpada, i per un fort coster, assolim la fita que marca el capcurucull del cim el Castellot, passant abans per un jaciment arqueològic (restes talaiòtiques).
Vall d'Orient
(WP-08) El Castellot - 638 m d'altitud.
No cal dir, si el dia acompanya, que les vistes són de somni: la vall d'Orient i bona part de la Serra.
Baixem d'aquesta muntanya pel mateix camí anant en molta cura, doncs desgrimpar sempre és més complicat.
Un cop baix les penyes, seguim descendint, primer vers al sud/sud-est per voltar progressivament cap a l'est, per un territori rocós i molt inclinat fins assolir la cota 550 m d'altitud. Ara es tracte de mantenir aquesta alçada i avançar vers l'est una bona estona, fins anar a raure al camí del comellar de la Comuneta, que uneix es Freu amb el pas de s'Estaló.

(WP-09) Comellar de la Comuneta - 2,498 km - 1 hora i 28 minuts- 541 m d'altitud.
Un cop en el camí, voltem a la dreta i seguim en pujada, deixem un porxo esbucat a l'esquerra i, uns metres més endavant, un rotlo de sitja a la dreta, fins arribar al pas de s'Estaló.

(WP-10) Pas de s'Estaló - 2,604 km - 1 hora i 32 minuts- 554 m d'altitud.
Aquest pas és una obertura artificial a la penya que encara mostra les restes de les marques dels barrobins. A l'esquerra de la bretxa es pot veure la data gravada en la roca de 1905. Des d’aquí podem gaudir d’una bona vista sobre el poble d’Orient i la vall de Comassema.
Després del merescut descans, a les 10,18 h reprenem la marxa sense travessar el pas, pel camí que es dirigeix cap a les cases des Rafal, en sentit casi sud. Transcorreguts tan sols uns 100 m, l'abandonem per l'esquerra per prendre un camí carreter.

(WP-11) Desviació - 2,786 km - 2 hores i 6 minuts- 561 m d'altitud.
El camí presenta marge de sosteniment, es troba molt deteriorat i abandonat amb diversos arbres tombats al bell mig. Ascendeix casi nord-est per dins el boscatge marcant algunes giragonses, fins arribar a una paret de pedra seca que salvem per un petit ensorrament.

(WP-12) Paret - 2,910 km - 2 hores i 11 minuts- 586 m d'altitud.
Superada la paret, veurem la continuació del camí, el qual continua bastant arrambat al penya-segat des d'on es gaudeix una bonica panoràmica de la vall d'Orient.
Quan el sender inicia la baixada, és el punt que l'abandonem per la dreta per prendre un difús tirany fitat que ascendeix en forta pujada vers a l'est. No tardem gaire en arribar a la base de les penyes on es localitza una petita obertura a la roca.
Cova
(WP-13) Coval - 3,117 km - 2 hores i 26 minuts- 603 m d'altitud.
El nostre itinerari continua ascendint per la base de les parets dels penyals seguint algunes fites i, 300 m més endavant, girem a la dreta.

(WP-14) Desviació - 3,418 km - 2 hores i 40 minuts- 641 m d'altitud.
Avancem sense tirany ni fites per un inclinat coster fent ziga-zagues fins trobar un tiranyó que ascendeix cap a la dreta i tot d'una cap a l'esquerra. A continuació, discorre per una petita canal fins assolir el cim de la Talaia de Cal Reis, on també s'hi localitzen restes talaiòtiques.

(WP-15) Talaia de Cal Reis - 3,804 km - 3 hores i 8 minuts- 765 m d'altitud.
Iniciem la baixada d'aquesta muntanya retrocedint poques passes per om hem pujat i voltem nord-est fins situar-nos davall una cornisa. Continuarem pel viarany de la cornisa pocs metres i voltarem cap al sud fins trobar a l'esquerra el tirany fitat, que amb pronunciada baixada pel boscatge, ens condueix a dos rotlos de sitja.

(WP-16) Rotlo de sitja - 4,168 km - 3 hores i 28 minuts- 681 m d'altitud.
A partir d'aquí, seguim un pedregós camí de carro de carboners el qual davalla marcant diverses llaçades, fins a desembocar a un camí transversal, que per la dreta ve del Pas de s'Escaleta i Alaró.

(WP-17) Cruïlla - 4,627 km - 3 hores i 35 minuts- 605 m d'altitud.
Tombem cap a l'esquerra, per un camí, també carreter. Als pocs minuts, franqueja un portell sense barrera i inicia un descens marcant successius revolts. Aviat arribarem davant la barrera que hem creuat de bon matí i que separa el bosc dels conreus de la possessió de Cal Reis.

(WP-18) Portell amb barrera - 5,462 km - 4 hores - 512 m d'altitud.
Un cop botada la tanca, retornem pel mateix camí entre arbres fruiters, fins arribar a la carretera principal, i tot seguit per asfalt, a l'entrada del llogaret d'Orient.
Finalment ha resultat un itinerari curt però intens.

(WP-01) Orient - 6,030 km - 4 hores i 11 minuts - 461 m d'altitud.

Ruta: Circular
Distància aproximada: 6,5 quilòmetres
Pujada acumulada: 466 metres
Alçada mínima - màxima: 461 - 762 metres
Temps efectiu sense parades: 2 hores i 47 minuts (Total: 4 hores i 11 minuts)
Excursió realitzada el dia: 25 de juny de 2016
Excursió realitzada el dia: 26 de novembre de 2016
Components del grup Pep Torrens: Joan Riera, Pep Torrens, Fernando de Angulo, Eliseo, Joan Jaume, Antoni T., Jaume T., Pep T. ... i Josep
Components del grup Viaranys: Pere, Biel Pomar i Josep
Observacions: Itinerari que discorre per trams sense camí ni fites per un terreny rocós i incòmode. Cal bon sentit d'orientació i estar acostumats a realitzar petites grimpades i desgrimpades.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies del dia 25/06/2016:
https://goo.gl/photos/vjS9hf5kj3SSUL949
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies del dia 26/11/2016:
https://goo.gl/photos/biBnqYWb7eSmoPss8

2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Molt interessant aquesta volta i encara més aquestes dues vies per accedir al Castellot i a la Talaia, que cal tenir en compte per pròximes sortides. En conjunt una bona publicació. Enhorabona

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
No havia pujat al castellot d'Orient, si a la Talaia de Cals Reis però per la via normal. Va ser una ruta innovadora que em va complaure molt.
Molt agraït pel teu comentari.
Una abraçada, salut i Molts d'Anys per seguir trescant per la muntanya!

anar a dalt