divendres, 13 de gener del 2017

L'Ordial i l'Ull de Déu

Camí de l'Ordial
El punt de partida es situa en el portell d'entrada de la finca de Mortitx, Km 10,9 de la carretera Ma-10 (Pollença-Andratx) on trobarem un botador per salvar la barrera.
El dia es presenta clar i no fa gaire fred per l'època que estem.

(WP-01) Portell de Mortitx - 0,00 km - 00 minuts - 390 m d'altitud.
A les 8,33 h comencem l'excursió pel camí de terra que passa pel costat de les cases, i tot seguit d'una pista de tennis. Ignorem a la nostra dreta una barrera i un camí. Després d'una baixada i de passar per davant de les bodegues de Mortitx, arribem a un altre encreuament de camins.

(WP-02) Cruïlla de camins - 0,627 km - 10 minuts - 354 m d'altitud.
Deixem el de la dreta, el camí de ses Basses per on tornarem en finalitzar aquesta volta. Un rètol indica "Refugi".
Seguim el de la l'esquerra. El camí, una pista forestal de terra, continua a peu pla flanquejat pel Sementer Gran, amb vinya de fulles vermelloses. Un cop finalitzat el sementer, travessa un petit torrent i empren una pujada per dins el bosc. Més amunt, franquegem una barrera metàl·lica per unes escaletes i seguim en ascens fins arribar a l'entrada del camp de conreu de l'Ordial, el qual es troba tancat per una barrera sense cadenat.
Un cop dins el sementer, avancem aferrats a la reixeta i uns 125 m més endavant, a l'alçada d'una figuera, sortim del sembrat per l'esquerra a través d'una tanca metàl·lica.

(WP-03) Camí de l'Ordial - 1,617 km - 45 minuts - 413 m d'altitud.
En aquest punt arranca el camí de l'Ordial, una perfecte construcció, empedrada i esglaonada, que discorre entre grans blocs de roca. La via ascendeix direcció sud fins deixar-nos a una esplanada on desapareix sobtadament.
Cap al sud-est, es retalla la silueta del la Cuculla de Fartàritx, el puig de Ca i el puig Tomir.
L'itinerari continua cap al oest/nord-oest, sense cap traça de camí sols amb l'ajuda d'esporàdiques fites. Avancem en pujada entre altes carritxeres, que es troben ben banyades per la rosada. Tot seguit ressegueix la base dels penyals escarpats, fins arribar a una barrera on just al seu davant hi neix una petita figuera. Aquí hem d'estar atents ja que un cop traspassada aquesta, hem de voltar 180º i avançar cercant la millor passa paral·lels a la reixeta que ens queda a la nostra esquerra. Deixem unes balmes a la dreta i, per unes escaletes de pedra, franquegem una altra barrereta metàl·lica fins a situar-nos dalt el cingle.
Albirem el sementer de l'Ordial. Al fons, els camps de vinya de Mortitx, l'elevació del puig Gros de Ternelles (838 m), ...
El camí fa un gir de 90º a la dreta on torna aparèixer un tram molt curt del vell empedrat, mentre davant nostre apareixen les cases de Femenia Vell. Prosseguim una vegada més sense cap traça de camí ni fites direcció a les cases i, molt abans d'arribar-hi ens desviem a la dreta. Ascendim per una mena de xaragall i per una zona de roques, travessem una plana de pins i, a través d'una barrera, entrem a un tancat per a la guarda d'ovelles que hem de travessar. Després de franquejar una altre tanca, sortim a la pista de Femenia.
 
(WP-04) Pista - 3,039 km - 2 hores - 609 m d'altitud.
Tombem a la dreta i caminem per l'ample pista de terra, travessem una nova barrera i deixem a l'esquerra la font d'en Quelota (WP-05) (627 m). Una mica més amunt, fem una aturada tècnica per berenar i agafar forces.
Gaudim d'un imponent panorama. D'esquerra a dreta, destaquen els puntals de ses Moles i del Més Alt de Lavanor, el puig Gros de Ternelles. La silueta del puig de Maria i la Cuculla de Fartàritx, es retallen al fons.
Després de berenar, continuem endavant i a les 11,15 h arribem al coll Ciuró.
Coll Ciuró
(WP-06) Coll Ciuró - 4,349 km - 2 hores i 40 minuts - 675 m d'altitud.
Aquí abandonem la pista per la dreta. Avancem sense camí per la falda del puig de ses Moles. Seguim les fites orientats, primer a nord i un poc més endavant a nord-est, per un terreny de carritxeres no massa complicat. L'itinerari travessa el xaragall del torrent dels Porcs i es dirigeix en forta pujada a un petit portell natural on al costat hi ha una alta fita de pedres i una vareta de ferro.

(WP-07) Collet (fita i vareta de ferro) - 4,762 km - 2 hores i 55 minuts - 706 m d'altitud.
Prosseguim en suau baixada vers a l'est/nord-est, tenint a la dreta la serralada de les Moles, on al seu final s'obre el Forat del puig de les Moles o Ull de Déu. Per arribar-hi, haurem de creuar un altre comellar per un territori força dificultós cobert de carritxeres i roquissars. Un poc més endavant, baixem per una curta i estreta canal de roques i finalment, a les 11,53 h, assolim aquest curiós forat o, millor dit petit túnel.
Forat del puig de les Moles o Ull de Déu
(WP-08) Ull de Déu - 5,100 km - 3 hores i 20 minuts - 695 m d'altitud.
Albirem una àmplia panoràmica: el campet Rodó, el puig de les Parades, el Musclo de les Cordes, el canó del torrent de Mortitx i fins Pollença.
Retrocedim poques passes, ens orientem a ponent i emprenem una pujada per una pala coberta de carritxeres, que al cap de cinc minuts, ens deixa dalt un coll format per les cotes 682 m a la dreta i 716 a l'esquerra.
El nostre itinerari continua en forta baixada seguint la mateixa direcció que portàvem i, devers 140 m més endavant, tombem 90º a la dreta.
Prosseguim direcció nord, cercant la millor passa, per un terreny molt complicat i dificultós. Passem per la bases de les penyes i arribem al collet que formen les cotes 682 i 611 m respectivament. Aquí voltem a la dreta (est) i baixem sense camí seguint les esporàdiques fites. El terreny, una densa vegetació entre grans roques, fa que avançar resulti dificultós i lent. Així arribem a una reixeta que es pot franquejar per un forat.

(WP-09) Reixeta - 6,313 km - 4 hores i 22 minuts - 533 m d'altitud.
Continuem per dins un tàlveg cobert d'altes carritxeres cercant la millor passa i, amb un darrer esforç, desemboquem al camí de ses Basses, al costat d'unes restes arqueològiques. Són les 13 h.

(WP-10) Pista de ses Basses - 6,558 km - 4 hores i 36 minuts - 495 m d'altitud.
El mal camí s’ha acabat, ara toca iniciar una suau baixada seguint aquesta ampla pista que sovint es troba cimentada. Transcorreguts devers quatre minuts, veurem uns enormes pollancres a la dreta del camí, si ens desviem uns metres en pujada, arribarem a la font Blanca (WP-11) (505 m) situada davall una balma.
Continuem i a pocs metres més endavant, deixem a l'esquerra el camí que du al refugi de Lavanor.
La pista inicia una forta baixada marcant successius revolts, passa pel costat d'un petit embassament, arriba a la barrera de la finca pública de Mortitx i tot seguit a la cruïlla de camins (WP-02), on tanquem el cercle d'aquest itinerari.
Ara seguint les passes que hem donat el matí, arribem a la carretera i donem per finalitzada aquest interessant itinerari. Són les 14,12 h.

(WP-01) Portell de Mortitx - 10,160 km - 5 hores i 40 minuts - 390 m d'altitud.

 Ruta: Circular
Distància aproximada: 10 quilòmetres
Pujada acumulada: 501 metres
Alçada mínima - màxima: 342 - 709 metres
Temps efectiu sense parades: 3 hores i 43 minuts (Total: 5 hores i 40 minuts)
Excursió realitzada el dia: 3 de desembre de 2016
Components del grup: Pere, Agustí i Josep.
Observacions: Itinerari amb trams importants sense camí i amb poques fites. Una bona part, discorre per un territori abrupte i cobert de vegetació que dificulta la passa. Presenta dificultats d'orientació en alguns trams. Caldrà utilitzar el mapa topogràfic (Alpina Tramuntana Nord), la brúixola i l'ajuda d'un aparell de GPS, per seguir-lo. Presenta un fort desnivell acumulat.
El camí de ses Basses de Mortitx és tancat de febrer a juny per la nidificació del voltor negre.

Track del GPS a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:
https://photos.google.com/album/AF1QipPQo4C5eGThUhRUWVoRX_RDyok4KQulsfDcBqym

2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
M'ha agradat molt el itinerari seguit en aquesta volta. Tant la pujada des de Mortitx, com després la baixada cap al camí de ses Basses. I a més per les fotos, es veu que vareu gaudir d'un bon dia, cosa important per gaudir de la part central d'aquest recorregut, i del qual em queden trams desconeguts. També m'agrada molt el formar del teu blog, per la claredat i la bona exposició dels recorreguts. Enhorabona... i salut.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
És una volta ben completa. El tram del camí de l'Ordial, és una passada. El recorregut des del forat de l'Ull de Déu fins al camí de ses Basses, molt complicat i de mala petja. Què t'he d'anar dir, tu coneixes prou bé aquest territori.
Gaudirem d'un dia fantàstic, a la muntanya s'agraeix.
Gràcies pels teus cometaris, sempre tant amables.
Una abraçada, amic!

anar a dalt