dilluns, 7 d’agost del 2017

Passeig per la costa de Manacor (de cala Magraner a cala Bota)

Cala Magraner
L'excursió d'avui ens porta a quatre cales verges de la marina del municipi de Manacor. Des de cala Magraner, intentarem seguir la línia de la costa passant per les boniques cales: Pilota, Virgili i Bota. La tornada la realitzarem seguint una pista interior que ens tornarà a cala Magraner.

El punt d'inici es situa en la intersecció del camí dels Presos amb el Km 7,4 de la carretera Ma 4014 (Porto Cristo-Cala Murada). En aquest punt està prohibit aparcar els vehicles. Trobareu lloc a uns tres-cents metres més endavant, a la dreta de la carretera.

(WP-01) Km 7,4 carretera Ma 4014 (Porto Cristo-Cala Murada) - 0,000 km - 0 minuts - 33 m d'altitud.
A les 8:50 h iniciem la caminada per la carretera direcció nord-est i, uns cent metres més endavant, trobem un portell tancat amb un somier vell per on hem de botar. A l'altre cantó arranca el sender que ens ha de dur a cala Magraner. Es tracta d'un camí planer que avança entre una paret de pedra a la nostra esquerra i bosc i camps de conreu a la dreta. Caminem devers un quilòmetre fins arribar a un precari botador que ens permet saltar el mur i passar a l'altre cantó de la reixeta.

(WP-02) Botador - 1,103 km - 20 minuts - 14 m d'altitud.
Continuem pel sender que s'endinsa en el llit d'una torrentera, travessem una porta metàl·lica giratòria (un torn) i, avançant pel costat del torrent, arribem a la cala Magraner.
Cala Pilota
(WP-03) Cala Magraner - 2,133 km - 38 minuts - 1 m d'altitud.
Cala Magraner, és una bonica platja de grava i pedres amb acumulacions de posidònia.
És un punt de trobada d'escaladors. En els alts penya-segats, es troben diverses vies d'escalada de diferents graus de dificultat.
Travessem la platja cap a la dreta (sud) i prenem un tiranyó que en pujada ens deixa a una pista de terra. Seguim per la pista i tot d'una, a la primera corba tancada, agafem un tirany cap a l'esquerra. El senderó, mig tapat per la garriga, discorre per dalt els espadats resseguint la línia de la costa, és un fantàstic mirador, i ens mena a cala Pilota - 2,596 Km - 1 hora - 3 m d'altitud. Una platja petita coberta d'acumulacions de posidònia.
L'altre cantó de la caleta, surt un difuminat tirany, que en pujada ens mena a una pista de terra, la seguim uns metres però la deixem tot d'una, per seguir la línia de la costa i arribar a una punta que és una magnífica talaia, des d'on contemplem bona part del recorregut realitzat.

(WP-04) Mirador - 3,092 km - 1 hora i 10 minuts - 17 m d'altitud.
Des d'aquest punt progressem per un terreny rocós i pobre de vegetació, per un marina accidentada amb penya-segats d'uns cinquanta metres d'alçada. Així, arribem a la cala Virgili.

(WP-05) Cala Virgili - 3,550 km - 1 hora i 30 minuts - 2 m d'altitud.
Petita platja verge situada en un entorn aïllat, composta per grava i sorra. També hi ha un escar de barca a la riba dreta.
Aquí, fem un descans per berenar i recuperar anergies. Vint minuts més tard, reprenem la marxa per un confós tirany que passa per damunt de l'escar i, en pujada ens situa dalt els espadats, després de superar un passet de roques damunt el mar. Seguim vorera de la mar per damunt una tenassa i voltem cap al sud-oest per dins la garriga i, sense camí camp a través, desemboquem a una pista ampla, per on continuem. Transcorreguts uns set-cents metres, volta i es dirigeix a l'interior.
Cala Virgili
(WP-06) Desviació - 4,774 km - 2 hores i 20 minuts - 32 m d'altitud.
En aquest punt deixem la pista i per un viarany no massa marcat, davallem posant atenció al moderat desnivell, a la darrera cala, la cala Bota.

(WP-07) Cala Bota - 5,226 km - 2 hores i 35 minuts - 1 m d'altitud.
Una platja més gran que les dues anteriors, de pedres i aigües transparents que conviden al bany.
Després de refrescar-nos, seguim (nord-oest) pel camí habitual d'accés a la cala que, en lleugera pujada, ens mena a una cruïlla de tres camins.

(WP-08) Cruïlla - 5,764 km - 5 hores i 5 minuts - 35 m d'altitud.
Agafem el camí del centre, que en lleugeres pujades i baixades, i ignorant tots els trencalls, tant a la dreta coma a l'esquerra, ens mena de nou a cala Magraner. És una tirada relaxada, de més de dos quilòmetres per dins la garriga.
Tornem a creua en línia recta la cala i emprenem la retornada pel mateix camí fins arribar a la carretera on tenim els vehicles.
Cala Bota
(WP-01) Aparcament. Abans del Km 7 de la carretera Ma 4014 - 10,370 km - 4 hores i 10 minuts - 36 m d'altitud.
Són les 13:00 en punt en arribar a l'aparcament.

Després, amb els vehicles ens desplacem fins al poblat Talaiòtic de l'Hospitalet Vell, situat al km 1 de la carretera de Cales de Mallorca. La singularitat del poblat ve donada per la presència d'un edifici rectangular d'arquitectura ciclòpia molt diferent de la dels talaiots. A més d'aquest edifici, el jaciment presenta restes d'una murada i de dos talaiots en molt bon estat de conservació, un de circular i un de quadrat, aquest darrer amb restes de la seva coberta de lloses de pedra, fet que el converteix en un dels escassos exemples de cobertes conservades al món talaiòtic. (Viquipèdia).

Ruta: Circular
Inici/ Final: Km 7,4 carretera Ma 4014 (Porto Cristo-Cala Murada)
Distància aproximada: 10 quilòmetres
Pujada acumulada: 63 metres
Alçada mínima - màxima: 0 - 41 metres
Temps efectiu sense parades: 2 hores i 58 minuts (Total: 4 hores i 10 minuts)
Excursió realitzada el dia: 31 de maig de 2017
Components del grup: Pere Nigorra, Joan Puig, Sebastià Escarrer, Pau Bujosa, Biel Moyà i Josep.
Cartografia: Mapa Pla de Mallorca. Editorial Alpina. Escala: 1:50000
Observacions: Itinerari que discorre per camins i tiranys i algun curt tram fora camí. No hi ha ombres en tot el recorregut.

Track del GPS a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:
https://goo.gl/photos/q5wqRuCRBQkDrz837

2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Una volta estiuenca ben guapa. Fa temps hi ferem un recorregut semblant, com aquest i un altre que també heu fet voltros. Totes aquestes cales son una passada. A tots aquests llocs, les prohibicions i dificultats per arribar-hi, han servit per la seva preservació. Molt bona publicació Josep. Salut

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
És un tram de costa molt bonic que, per sort, s'ha mantingut al marge del ciment.
Moltes gràcies pel comentari.
Salutacions, amic!

anar a dalt