dimarts, 24 d’octubre del 2017

Pas de sa Cova - Camí de ses Basses

Balma que dóna nom al pas de sa Cova
L'itinerari l'iniciem al poble de Valldemossa, fent un curt tram del camí clàssic de la Coma dels Cairats. Tot seguit, ascendim per l'abrupte i rosta vessant dels Cairats fins a l'altiplà del Coconar per l'elegant pas de sa Cova. A continuació, per restes d'un antic camí de bístia que flanqueja aquesta inclinada vessant, assolim el camí de ses Basses, el qual ens retorna de nou a Valldemossa, pel camí de pujada al pla del Pouet.

El punt d'inici es situa a la Urbanització de s'Arxiduc de Valldemossa. Hi accedirem per la carretera Ma-1110 de Palma a Valldemossa, poc abans d'arribar al poble (Km 17,200), ens desviem a la dreta pel carrer d'Àustria.

(WP-01) Urbanització Arxiduc (Valldemossa) - 0,0 km - 0 minuts - 431 m d'altitud.
A les 7:45 h, comencem a caminar per la pista de la coma dels Cairats. Creuem dues barreres de ferro. Més amunt trobem a la dreta la ruïnosa caseta de la font de na Rupit i, a un poc més endavant, deixem a la dreta una pista de terra.
Transcorreguts uns vint minuts des del punt de partida, en una corba tancada a la dreta, deixem el camí principal i seguim recte.
Xemeneia abans d'arribar al pas de sa Cova
(WP-02) Desviament - 1,5 km - 23 minuts - 488 m d'altitud.
Avancem cap a nord-est i, tot d'una arribem a una paret de terme.

(WP-03) Paret - 1,7 km - 27 minuts - 501 m d'altitud.
La travessem i comencem la pujada per l'abrupte vessant de la muntanya en sentit oest i mantenint la paret a la nostre esquerra. Un poc més amunt, les roques ens obliguen a separar-nos de la mateixa, cap a la dreta.
Pugem sense camí, tot cercant la millor passa per l'escarpat coster, entre roques i matolls, fins arribar a la base dels espadats on hi ha una petita enfonsada, és la petita balma què dóna nom al pas.
Uns metres abans d'arribar a la cavitat, voltem a l'esquerra (sud-oest) i darrere d'una alzina de tres cimals, salvem una curta xemeneia amb una curta grimpada. Després tot d'una virem a la dreta (nord-oest) fins assolir la base de la penya.
Arribant al pas de sa Cova
(WP-04) Pas de sa Cova - 1,9 km - 50 minuts - 586 m d'altitud.
Tornem a voltar a la dreta i amb una altra grimpada ens enfilem dalt un esperó situat damunt la cavitat. Es tracta del pas de sa Cova. Sense ser tècnic, cal extremar les precaucions.
Un cop superat el pas, ascendim en diagonal esquerra direcció oest, entre grans roques envoltades de carritxeres. Seguim pujant aferrats a les roques de la dreta i passem per les restes d'un rotlo de sitja. Un poc més amunt, voltem a la dreta i, ascendint vers al nord-oest, assolim l'anomenat Pla dels Cairats, un terreny pla en aquest escarpat vessant.

(WP-05) - Altiplà del Coconar - 2,1 km - 1 hora i 15 minuts - 674 m d'altitud.
Després de berenar i recuperar forces, voltem a l'esquerra i progressem en sentit sud-oest seguint les aïllades fites que anem trobant. Mantenint la mateixa alçada, trobem restes d'un remot camí, petits marges de sosteniment i algun bocí empedrat ens ho confirmen.
Les fites ens ajuden a seguir aquest camí, que a estones es troba desaparegut del tot. Més endavant deriva cap a l'oest, s'endinsa dins un alzinar i travessa un primer xaragall. Ara el camí baixa, franqueja un petit tàlveg, una segona rosseguera i desemboca en el camí de ses Basses
Pas de sa Cova
(WP-06) Camí de ses Basses - 3,0 km - 2 hores i 25 minuts - 659 m d'altitud.
Continuem cap a l'esquerra i dirigim la passa per aquest bonic camí que davalla suaument per dins un bell alzinar. Franquegem el portell sense barrera de ses Basses. Més endavant, el sender baixa aferrat a les penyes i marca diverses giragonses fins a desembocar al clàssic i transitat camí de pujada al Pla des Pouet.

(WP-07) Cruïlla - 4,5 km - 3 hores i 5 minuts - 492 m d'altitud.
En aquest punt hi ha una barrera de fusta i a l'altre cantó la caseta dels guardes de la "Muntanya del Voltor (Projecte de custòdia del territori)".
Voltem a l'esquerra i per aquest camí arribem a Valldemossa, en el carrer de les Oliveres.
Per arribar om tenim el vehicle, baixem pel carrer de les Oliveres, voltem a l'esquerra pel carrer Ametlers, tot seguit avancem pel carrer Hongria i finalment pel carrer Xesc Forteza.

(WP-01) Urbanització Arxiduc (Valldemossa) - 5,6 km - 3 hores i 34 minuts - 431 m d'altitud.
Són les 11:20 h. quan donem per finalitzat el nostre itinerari.

Ruta: Circular
Inici/ Final: Valldemossa. Urbanització de l'Arxiduc.
Distància aproximada: 5,5 quilòmetres
Pujada acumulada: 345 metres
Alçada mínima - màxima: 417 - 705 metres
Temps efectiu sense parades: 2 hores i 10 minuts (Total: 3 hores i 34 minuts)
Excursió realitzada el dia: 13 de setembre de 2017
Components: Pere, Joan M. (Pouet685), Miguel (Monrevi), Sebastià E., Vicenç i Josep
Cartografia: Mapa Tramuntana Central. Editorial Alpina (Escala: 1:25000)
Observacions: La pujada pel vessant dels Cairats fins a l'altiplà del Coconar (del WP-03 al VP-05), és sense camí, aspriva i molt rosta. Cal fer servir les mans en més d'una ocasió, sobre tot per superar el pas de sa Cova. El pas de sa Cova no és difícil tècnicament, però cal anar amb seny i no tenir vertigen.
Des de l'altiplà del Coconar (WP-05) al camí de ses Basses (WP-06), és complicat seguir el recorregut ja que l'antic camí ha desaparegut. És necessari seguir les fites amb molta atenció i guiar-nos per la intuïció.

Track del GPS a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:

https://photos.app.goo.gl/GjNgadb7BFkBdCVv2

2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Molt bona publicació d’aquest pas de sa Cova, un vell conegut, per accedir per la porta de darrera a totes aquestes emblemàtiques rutes. Darrerament un poc oblidades per noltros. Veig que sou un bon grup. Enhorabona amic Josep.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
La pujada per aquesta escarpada vessant dels Cairats fins a l'altiplà del Coconar, passant per aquest pas, sempre és interessant i molt gratificant.
Com bé dius, et dóna l'oportunitat de continuar per diverses rutes. Molt agraït pel teu comentari.
Salutacions, amic Llorenç.

anar a dalt