divendres, 15 de desembre del 2017

La Fita del Ram per s'Engegada i el pas de s'Ego

Pas de s'Engegada
Un excursió ideal per fer a la tardor per gaudir d'un ambient de bosc sorprenent i de les restes d'activitat humana (pou de neu, murs de paret seca, rotlos de sitja, barraques, porxos, aljubs, basses, etc ...) que anirem trobant en el decurs del recorregut.
El pas de s'Ego, una gran diagonal entre les penyes que comunica la part alta de Na Ferrana amb es Verger (Esporles). 

Aproximació: Arribem al poble d’Esporles venint des de Palma i trenquem a l’esquerra pel carrer Costa de Can Tries. Seguim els indicadors en direcció a la “Posada del Marques” situada a la urbanització de es Verger. En una cruïlla, abans d’arribar a l’esmentat hostal, girem a la dreta pel carrer Alzinar, seguim fins un nou encreuament amb el carrer dels Pins i girem a la dreta. Ara el carrer es bifurca de nou i prenem pel vial de l’esquerra. En la següent corba a la dreta, unes roques, ens indiquen el principi del tirany per on hem de començar a caminar.

(WP-01) Vial urbanització des Verger - 0,0 km - 0 minuts - 490 m d'altitud. 
Són les 8:58 h quan ens endinsem en l'espès alzinar seguint un tènue tirany que ascendeix comellar amunt (oest). Després de quinze minuts de pujada mantinguda, el viarany gira bruscament cap a la dreta, dissenya algunes voltes en ziga-zaga i franqueja un sorprenent mur per un portelló, ens trobem a s'Engegada.

(WP-02) S'Engegada - 0,5 km - 24 minuts - 638 m d'altitud. 
Continuem ascendint en tendència cap a l'esquerra fins arribar a un rotlo de sitja sense la terra que la cobria.

(WP-03) Rotlo de sitja - 0,7 km - 30 minuts - 673 m d'altitud. 
Aquí, hem de posar molta atenció, atès que abandonem el camí que dúiem i voltem cap a l'esquerra, fora camí ni fites, per uns relleus rocosos. Seguim pel flanc dret del profund tàlveg del sud (esquerra) sense perdre la cota (670 m - 680 m) en sentit casi oest. Malgrat no hi ha camí ni fites, no resulta massa dificultós avançar. Així, per un territori rocós i cercant sempre la millor passa, assolim la part alta del tàlveg on apareix una carbonera amb la seva barraca.
Rotlo de sitja
(WP-04) Rotlo - 1,1 km - 48 minuts - 673 m d'altitud. 
Girem sensiblement cap al nord-oest progressant per dins la coma coberta d'alzines, traspassem una altre rotlo de sitja, fins ensopegar el gran mur que limita les possessions des Verger (Esporles) i Son Noguera (Puigpunyent), on hi passa un viarany.

(WP-05) Paret de terme - 1,3 km - 53 minuts - 705 m d'altitud. 
Voltem a l'esquerra noranta graus i caminem al costat de l'alta paret uns pocs metres, fins trobar un petit ensorrament que ens permet travessar-la. Just a l'altre cantó, enllacem amb un bonic camí carreter provinent del Pla de Sobremunt.

(WP-06) Creuar paret - 1,3 km - 56 minuts - 712 m d'altitud.
Voltem a la dreta per aquest ample camí i, tot d'una ran d'aquest, apareix una bassa ovalada per recollir aigua i, a pocs metres cap a l'oest, l'elevació del puig de sa Mola, amb poques vistes.

(WP-07) Sa Mola - 1,5 km - 1 hora - 719 m d'altitud. 
Aquí fem una aturada (25') per berenar i recuperar les forces. Reprenem la marxa (nord) seguint aquesta via, la tipologia de la qual és de carro, amb doble marget. El camí planeja rocós per dins l'alzinar i després d'un seguit de corbes, s'orienta vers a nord-oest. Després d'una curta tirada recta, el camí marca dues corbes en lleugera pujada i passa pel costat d'un bonic aljub, un poc apartat i a la dreta del camí. Val la pena fer una breu aturada.

(WP-08) Aljub - 2,0 km - 1 hora i 35 minuts - 736 m d'altitud. 
Seguim el camí i, devers uns dos-cents metres més endavant, l'abandonem per la dreta. Aquest punt està marcat per dues fites.

(WP-9) Desviament - 2,2 km - 1 hora i 49 minuts - 740 m d'altitud. 
Aquest nou tirany, acompanyat de fites, ascendeix fort pel vessant sud-oest de la muntanya i és el què ens conduirà al cim de sa Fita del Ram, passant abans per la boca d'un profund avenc que es troba ran del camí. Cal anar molt alerta, ja que no té cap protecció.

(WP-10) Avenc - 2,4 km - 2 hores - 779 m d'altitud. 
Després de l'avenc, el caminet segueix pujant en fort rost cap a llevant. Més amunt, ens desviem per fer una breu aturada a la cota 812 m (WP-11) i gaudir d'una bona vista. Seguim la pujada, ara més suau acompanyada d'alguna fita, passem molt a prop de la cova des Ermassets, a l'esquerra del camí, fins assolir el rocam que constitueix el cim de la Fita del Ram.
Fita del Ram
(WP-12) Fita del Ram - 2,8 km - 2 hores i 13 minuts - 833 m d'altitud. 
Un vèrtex geodèsic marca el cim. La vista panoràmica és cegada en part per l'espessa vegetació. Baixem d'aquesta muntanya encaminats a Tramuntana per una estreta esquerda oberta a les penyes. Seguim el descens mantenint la paret de terme a la nostra dreta, i devers cent cinquanta metres més cap endavant, voltem a la dreta i la creuem. Passem al terme municipal d'Esporles. Davallem sud-est i, tot d'una arribem a una esplanada on es troba el pou de neu situat al costat de dues carboneres i una barraca.

(WP-13) Casa de neu de la Fita del Ram - 3,0 km - 2 hores i 25 minuts - 795 m d'altitud. 
Es tracta d’un pou petit, de 9,3 m de llargària, 6,2 m d’amplada i 3,4 m de profunditat, de forma el·líptica que conserva encara un llindar d'una de les portes. 
Molt a prop d’aquest, comença un camí en direcció sud/sud-est. Està senyalitzat per dues fites i una marca de pintura en un tronc d’alzina. En principi puja una mica, passa pel costat de la boca de l'avenc de na Boira i després baixa cap al sud fins arribar a una vella bassa coberta. Al davant d'ella, aguanten les ruïnes d’un porxo.

(WP-14) Bassa - 3,4 km - 2 hores i 35 minuts - 765 m d'altitud. 
Aquí és una cruïlla de camins. Hem de continuar cap al sud-est, en baixada, pel camí de l'Engegada. El sender discorre sobre roques i es desdibuixa bastant dificultant un poc el seu seguiment. Avancem seguint les fites i marques de pintura i transcorreguts uns set minuts més avall, voltem a l'esquerra cap al pas de s'Ego.
Pas de s'Ego
(WP-15) Desviament - 3,7 km - 2 hores i 42 minuts - 713 m d'altitud.
Aquest punt està marcat amb fites per tot arreu, a terra, a les alzines i amb marques exagerades de pintura. Avancem per un terreny rocós pràcticament sense camí, seguint amb atenció les fites i les marques de pintura. Transcorreguts devers cent cinquanta metres, voltem a l'esquerra i iniciem una baixada molt dreta on les marques de pintura (excessives) embullen més que ajuden. Després de vacil·lar un poc, trobem l'inici del pas de s'Ego. Una cornisa que no es veu fins que ets al damunt.

(WP-16) Pas de s'Ego - 4,0 km - 3 hores i 6 minuts - 637 m d'altitud.
Aquest pas és una ampla cornisa que baixa bastant verticalment, però sense cap dificultat si la roca és seca. En finalitzar el pas voltem a la dreta i baixem per dins un rost tàlveg entre grans blocs de pedra, sitges i restes de camí. Minuts més avall, arribem a un gran rotlo de sitja on voltem a la dreta. Cap a l'esquerra aniríem al pas de s'Ullastre. Seguim el tiranyet fins sortir a un vial des Verger.

(WP-17) Vial - 4,4 km - 3 hores i 23 minuts - 542 m d'altitud. 
Aquest carrer en baixada, ens mena al punt on hem iniciat el nostre recorregut.

(WP-01) Vial urbanització des Verger - 4,7 km - 3 hores i 31 minuts - 491 m d'altitud.
A les 12,30 h, donem per finalitzada aquesta curta excursió.

Ruta: Circular
Inici/ Final: Vial urbanització des Verger
Distància aproximada: 5 quilòmetres
Pujada acumulada: 321 metres
Alçada mínima - màxima: 488 - 830 metres
Temps efectiu sense parades: 2 hores i 10 minuts (Total: 3 hores i 31 minuts)
Excursió realitzada el dia: 8 de novembre de 2017
Components: Pere, Sebastià E., Joan Puig, Joan Femenia, Joan Amengual i Josep
Cartografia: Mapa Tramuntana Sud. Editorial Alpina (Escala: 1:25000)
Observacions: Itinerari moderat amb trams sense camí ni fites: del (WP-03) al (WP-05) i del (WP-15) al (WP-17). La resta per camins de carro i tiranys de muntanya. Cal bon sentit de l'orientació i tenir intuïció. La baixada al pas de s'Ego es perdedora i molt dreta
Referències: Tomàs Vibot. S'Engegada i el pas de s'Ego.

Track del GPS a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:

https://photos.app.goo.gl/nMqPeJErcUVznUxx1

2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Molt bona aquesta publicació per pujar a na Ferrana. Aquests dos passos et donen la possibilitat de pujar a n’aquesta mola sense excessives complicacions ni perill. Noltros quan ferem aquests passos també seguirem les informacions d’en Tòmas. És una pena aquest excessiva quantitat de fites en el vas del segon pas. Personalment no pos mai cap fita. Salut i molts d’anys Josep... per fer camí.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
L'opció de pujar a na Ferrana pel seu vessant sud-oest no la coneixia i em va semblar força interessant.
Les pintades són innecessàries i de mal gust, en aquest cas seguint-les ens van fer baixar per una canal molt rosta i incòmode que es podia evitar passant per un recorregut més assequible.
Merci pel teu comentari
Salut i molt d'anys, amic Llorenç.

anar a dalt