dilluns, 19 de març del 2018

Biniamar - Mancor - Biniarroi

Cases de Son Odre
Itinerari que discorre pels municipis de Selva i Mancor de la Vall.
Es tracta d'una volta d'una mica més de dotze quilòmetres, còmoda i per muntanya baixa. Caminarem per camins de carro, pistes asfaltades i petits senders.


(WP-01) Biniamar - 0,0 km - 0 minuts - 189 m d'altitud.
Iniciem la ruta al centre de Biniamar, llogaret del municipi de Selva, prenent el carrer des Compte, sortim del nucli urbà, deixant a l'esquerra les cases de Son Odre.
Les cases de Son Odre configuren un gran casal, amb alçat de tres plantes i portal forà d'arc rodó, flanquejat per dos colcadors. En la peanya del balcó de damunt el portal, hi figura la data de 1709.
Avancem per camí de terra i ben aviat deixem a l'esquerra el camí de sa Comuna, per on tornarem en finalitzar aquesta ruta.
El camí segueix cap al nord i volta tot d'una cap al nord-est fins arribar a una barrera tancada, on just a l'esquerra, hi ha una altra petita tanca metàl·lica sense encadenat.

(WP-02) Barrera - 0,9 km - 14 minuts - 239 m d'altitud.
A l'altre cantó, prenem un tirany, estret i ben trepitjat, que puja per dins un pinar. A baix a l'esquerra ens queda una gran esplanada d'una antiga cantera i al fons es divisa la silueta inconfusible del puig de s'Alcadena (816 m). En arribar a la cota 264 m, el camí inicia un descens i desemboca a una pista asfaltada que ens mena a Mancor de la Vall, al costat de la font de la Vila i les rentadores públiques.

(WP-03) Mancor - 2,1 km - 37 minuts - 218 m d'altitud.
Un cop al poble, seguim pel carrer Montaura i, al final, voltem a l'esquerra pel carrer de Biniarroi i, per una drecera, sortim just a la cruïlla que cap a la dreta es dirigeix a l'oratori de Santa Llucia.
Font de la Vila i les rentadores públiques
(WP-04) Cruïlla - 3 km - 53 minuts - 247 m d'altitud.
Nosaltres seguim tot dret per la carretera que puja a Biniarroi. Anem pujant per asfalt, entre garrovers, ametllers i tarongers, fins arribar a la barrera de Can Pau Carro. Uns metres abans d'aquesta, trobem a l'esquerra el camí Vell de Biniarroi (rètol indicador).

(WP-05) Camí Vell - 3,6 km - 1 hora i 5 minuts - 329 m d'altitud.
Prenem aquest camí de ferradura que puja direcció oest/nord-oest en fort rost i marcant diverses voltes. El tirany és força fressat i no té pèrdua. Darrerament s'ha restaurat l'antic empedrat. Així, entrem al llogaret de Biniarroi flanquejat per les cases abandonades de Son Nadal, a la dreta i Can Ros, a la esquerra.

(WP-06) Biniarroi - 4,3 km - 1 hora i 29 minuts - 443 m d'altitud.
Biniarroi era una alqueria musulmana. El despoblament del llogaret s'inicia el març de 1721 quan les aigües subterrànies emergiren de sobte en gran abundància i reblaniren els estrats argilosos sobre els quals estaven construïdes les cases. Amb el moviment de terres moltes cases s'esbucaren i els habitants fugiren per no tornar-hi mai més (Viquipèdia).
Des de la terrassa que conforma el llogaret es gaudeixen boniques vistes panoràmiques sobre el pla de l'illa.
Després del merescut descans (uns 30 minuts) deixem Boiniarroi retornant un bocí pel mateix camí de pujada (uns180 m) i, voltem a la dreta per un estret tirany envaït per la vegetació. Aquest nou tirany discorre cap al sud per dins el boscatge i més endavant es va consolidant. Després de franquejar una petita barrera, enllacem amb el camí de la Font des Garrover, que comunica Mancor de la Vall amb el Clot d'Almadrà.
Biniarroi
(WP-07) Barrera (pista) - 5,4 km - 2 hores i 25 minuts - 402 m d'altitud.
Voltem a l'esquerra i, en baixada, seguim per asfalt fins arribar de nou a Mancor. Desfem les passes, primer pel carrer Biniarroi i després pel carrer Montaura, fins sortir del nucli urbà deixant a l'esquerra la font i els rentadors. A la primera cruïlla, ens desviem a la dreta pel camí de Biniatzent (camí asfaltat).

(WP-08) Cruïlla - 8,1 km - 3 hores i 11 minuts - 230 m d'altitud.
El camí ascendeix a través d'una vall flanquejada pel puig de Son Boscà al nord i la Penya Montaura al sud. En finalitzar la pujada, travessem una barrera sense cadenat. A l'esquerra, un extens camp de conreu, ben verd.
El camí, ara de terra, segueix planer o en lleuger descens i, després de caminar prop d'un quilòmetre, arribem a una cruïlla de camins, per on seguim tot dret, deixant les cases de s'Hort de Biniatzen, fins arribar a la font homònima, al costat del torrent de Massanella.

(WP-09) Font Biniatzen - 9,9 km - 3 hores i 45 minuts - 290 m d'altitud.
També coneguda com sa font de Baix. És un conjunt de mina, pica, abeurador i rentadores.
Desfem les passes fins l'entreforc i prenem el camí ample de la dreta en suau descens. Aviat deixem els camps conreats per endinsar-nos en un frondós alzinar i avançar al costat del torrent de Massanella, en el límit entre els municipis de Mancor de la Vall i Selva. Ben aviat, traspassem un portell amb columnes de pedra que dóna entrada a l'àrea recreativa de la comuna de Biniamar.
Aquí, traspassem a l'altre cantó del torrent i seguim paral·lels a aquest per un fressat tirany. Al cap de pocs minuts, passem pel costat d'un bonic aqüeducte, a la dreta del camí
Font de Biniatzen
(WP-10) Aqüeducte - 11,5 km - 4 hores i 14 minuts - 244 m d'altitud.
Continuem pel caminet fins tornar a franquejar el torrent i prendre el camí principal fins al seu final, on enllacem amb el sender que hem passat al principi de la caminada.
Voltem a la dreta i, pel mateix camí retornem al poble, donant per finalitzada la nostra ruta.

(WP-01) Biniamar - 12,5 km - 4 hores i 29 minuts - 189 m d'altitud.

Ruta: Circular
Inici/ Final: Biniamar
Distància aproximada: 12,5 quilòmetres
Pujada acumulada: 437 metres
Alçada mínima - màxima: 189 - 452 metres
Temps efectiu sense parades: 3 hores i 32 minuts (Total: 4 hores i 29 minuts)
Excursió realitzada el dia: 17 de gener de 2018
Components del grup: Pere Nigorra, Pere Calet, Andreu, Joan Femenia, Joan Amengual, Joan Puig, Vicenç, Sebastià Escarrer, Valentín (Smilax),  Miquel Montserrat, Pau i Josep
Cartografia: Mapa IGN (Escala: 1:25000)
Observacions: Itinerari bo de fer, tot ell discorre per camins.

Baixa el track del GPS a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:
https://photos.app.goo.gl/Ja5u3UQc9YlFb96M2


4 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Una volta senzilla però ben interessant, i a prop. Conec gran part de recorregut, però no aquests trams entre entre els dos pobles. A vegades, aquests llocs propers sembla que son el més desconeguts. L’acueducte del final, son les restes d’una canaleta, que temps enrere, portava l’aigua fins al centre del poble. Una bona publicació. Salut

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Com bé dius, un itinerari fàcil per estirar les cames. La nostre intenció era unir els dos cercles per un camí que baixa cap al sud-est, però trobàrem tancat. Varem de fer aquesta voltera.
Gràcies amic pel teu comentari.
Salut i muntanya!

tonisherpa ha dit...

Hola, al dimarts 19/01/2021 al( W.P.08,)ens trobarem la barrera tancada en pany i clau.Ens informaren q está axí desde fá un any aproximadement.
A part de aquest emperó, la ruta es força entretenguda i fácil.
Grasis per compartir.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola tonisherpa,
M'alegra que aquest itinerari t'hagi agradat. Gràcies per avisar del tancament de la barrera, cada vegada ens posen més pegues per caminar per la muntanya.
Salutacions.

anar a dalt