dimecres, 7 de març del 2018

Sa Rateta i volta als Tres Mils

Vistes des del puig de sa rateta
Seguint les indicacions dels bons amics Llorenç Soler i Andreu Magraner, fem una volta als tres cims de mil metres més emblemàtics de la Serra: sa Rateta, na Franquesa i Lofra, pujant al primer d'ells pel pas dels Picarols.

L'excursió comença en l'aparcament davant la tanca d'accés al Pla de Cúber, a prop del punt quilomètric 34 de la carretera Ma-10 de Sóller a Pollença.

(WP-01) Barrera de Cúber - 0,0 km - 0 minuts - 762 m d'altitud.
Franquegem la tanca i prenem el camí asfaltat de Binimorat i Lofra, des d'on es té una completa vista de sa Rateta. Ben aviat, creuem la pressa i, un centenar de metres més enllà, abandonem la pista per l'esquerra. (1,2 Km - 18 minuts 757 m d'altitud).
Dirigim la passa, orientats a sud, pràcticament fora camí, per baixar al fons d'un tàlveg. El terreny és rocós envoltat d'altes carritxeres. Un cop travessat el jaç del torrentó, continuem en tendència a l'esquerra fins arribar a un grup d'aïllades alzines. Progressem envers al sud-est, franquegem una ensorrada paret, i iniciem l'ascens per un rost xaragall fins arribar als peus d'una vertical canal.

(WP-02) Pas dels Picarols - 1,7 km - 38 minuts - 782 m d'altitud.
Ens trobem a l'inici del pas des Picarols. Ara es tracta de pujar amb l'ajuda de les mans i cercant la millor passa. Les fites ens menen primer a la dreta i seguidament a l'esquerra fins arribar a la part alta on hi ha un solitari pi.
Un cop superat el pas, les fites ens condueixen en fort ascens cap al sud-oest pel costat dret d'un ample i accidentat comellar. En aconseguir la seva part superior, continuem ascendint, orientats a l'oest fins assolir el cim de sa Rateta.
Pas dels Picarols
(WP-03) Puig de sa Rateta - 2,9 km - 1 hora i 47 minuts - 1113 m d'altitud.
Coronat per una gran fita de pedres. Des d'aquí la vista del puig Major i el Penyal des Migdia, és força encisadora. A sota, s'estén el llarguer vall de Cúber.
Després del merescut descans, iniciem la davallada orientats a sud-est, per un terreny rocós i pobre de vegetació. Amb l’ajut de fites, arribem al Clot de sa Neu i les restes de la casa dels nevaters.

(WP-04) Pou de neu - 3,3 km - 2 hores i 27 minuts - 1046 m d'altitud.
Es tracte d'un avenc utilitzat per emmagatzemar la neu. El pou, d'una quinzena de metres de profunditat té, en un lateral, una estreta paret de pedra seca per tapar escletxes i evitar així que es perdés la neu emmagatzemada.
A partir d'aquí, prenem el camí que utilitzaven els nevaters. És un antic camí de ferradura amb trams empedrats i marges de sosteniment al cantó del desnivell. Davalla cap a l'est/nord-est, i després d'una llarga tirada, arriba al coll del Bosc.

(WP-05) Coll des Bosc - 4,7 km - 3 hores i 11 minuts - 784 m d'altitud.
Pista que seguim a la dreta, cap a Comasema i a Orient. Seguim aquesta direcció devers un centenar de metres i agafem un camí que surt a la dreta baixant. Al seu començament hi ha dues piles de pedres, una a cada costat.
Sa Cisterneta

(WP-06) Desviament - 4,8 km - 3 hores i 18 minuts - 770 m d'altitud.
El camí davalla marcant algunes voltes per dins el boscatge. Es troba molt mal menat, amb pins ajaguts que dificulten la passa. Ben aviat, al costat dret i a pocs metres del camí, apareix la font de sa Cisterneta. Un bonic redol, que bé es mereix una aturada.

(WP-07) Sa Cisterneta - 5,4 km - 3 hores i 28 minuts - 684 m d'altitud.
Aquesta font és del tipus de mina anegada en bon estat de conservació. La font segueix estant activa i conté aigua en el pou. La cisterna està excavada en la roca natural i l’aigua es diposita al seu fons, i quan el cabal puja, per la canaleta passa al pou.
Seguint amb la mateixa direcció d'arribada, recuperem el camí principal, el qual davalla fent diverses llaçades fins arribar al fons d'una ampla coma coberta d'alzines.
El camí avança quasi planer enmig de l'alzinar, deixant un porxo utilitzat pels caçadors, al costat dret, i un xic més enllà, a l'altre costat, una gran bassa per abeurar els animals.
Ara hem d'estar atents a la ruta, ja que transcorreguts uns cinc-cents metres des de la bassa, abandonem la pista per la dreta.

(WP-08) Desviament - 6,5 km - 3 hores i 49 minuts - 590 m d'altitud.
Ara es tracta de pujar a la pista on es troba la font de sa Parra (WP-11) situada a uns 830 metres d'altitud. Per això, caldrà superar un desnivell de 240 metres a través d'un antic camí de ferradura, el principi del qual no es gens bo de trobar.
Avancem fora camí i tot d'una passem per una olla de calç, pel costat d'un coll de caça i travessem una antiga carbonera. A continuació, avancem en tendència ascendent i cap a la dreta (nord-oest) pel costat esquerra d'un torrentó procedent del coll des Gats. Prosseguim entre l'espessa vegetació, creuem el torrent i arribem a un rotlo de sitja situat en el seu jaç.

(WP-09) Rotlo - 7 km - 4 hores i 4 minuts - 646 m d'altitud.
Des d'aquí, ja divisem les restes del camí que ens ha de manar a la font de sa Parra.
Aquest camí, no gens bo de seguir, ascendeix marcant llaçades, primer en direcció nord-est per anar girant a oest.
La pujada es fa feixuga i comencem a notar el cansament a les cames.
Ben aviat, franqueja la torrentera que davalla del coll des Gats i continua ascendint direcció casi oest. Després d'una tirada recta i llarga, creua un torrent per un tram empedrat, just pel costat de la canonada que baixa l’aigua cap a Coma-sema, fa una llaçada i arriba a una mina que aboca l'aigua a un safareig situat dins la torrentera i molt tapat per la vegetació.
Retrocedim una mica avançant aferrats a una paret de terme amb reixeta, fins trobar una mena de botador fet amb branques d'ullastre (divisòria dels termes de Bunyola i Escorca).

(WP-10) Botador - 7,8 km - 4 hores i 51 minuts - 796 m d'altitud.
Un cop a l'altre cantó, dirigim la passa en pendent ascendent direcció Mestral, fins arribar a la pista de terra procedent del coll d'en Poma, girem a la dreta, i tot d'una, arribem a la font de sa Parra.
Font de sa Parra
(WP-11) Font de sa Parra - 8 km - 5 hores - 830 m d'altitud. 
Un bon doll d'aigua surt d'un tub cap a la pica de pedra picada que serveix d'abeurador. Una altra canonada surt cap a les cases de Coma-sema soterrada, a un gran safareig que hi ha devora les cases.  El lloc és força ombrívol i humit.
Retrocedim i seguim la pista de terra que casi planeja direcció sud. Ben aviat, a l'esquerra del camí, deixem una gran era de batre i un refugi de caçadors. Aquí el camí volta a oest i puja en suau pendent. Més enllà, en una primera corba, deixem a la nostra esquerra, el camí dels Barrancons, que davalla precipitadament a les cases de Coma-sema. El camí continua per dins un espès pinar pel vessant sud del puig de Lofra, fins arribar al coll d'en Poma

(WP-12) Coll d'en Poma - 9,4 km - 5 hores i 25 minuts - 885 m d'altitud.
Aquest coll separa les finques de Lofra i Coma-sema.
Ara seguim el camí planer que circumda el Puig de Lofra cap al Coll homònim, el qual hi arribem en relaxada caminada.

(WP-13) Coll de Lofra - 10,4 km - 5 hores i 38 minuts - 879 m d'altitud.
Vora la creu de ferro que corona el coll, gaudim d'una espectacular vista sobre el Pla de Cúber, Puig Major, Puig de Ses Vinyes, els Tres Mil, ...
Seguint les indicacions del GR, baixem per una drecera. Al cap de pocs minuts, traspassem el xaragall d'aigua que ve de la font de s'Aritja, que neix més amunt de les cases de Binimorat i recuperem el camí ampla.
Després d'una llarga tirada, tornem a traspassar la pressa de l'embassament i per pista asfaltada, arribem al portell d'entrada al Pla de Cúber.

(WP-01) Barrera de Cúber - 14,6 km - 6 hores i 34 minuts - 761 m d'altitud.
A les 15:22 h donem per acabat el nostre recorregut.

Ruta: Circular
Inici/ Final: Barrera de Cúber
Distància aproximada: 14,6 quilòmetres
Pujada acumulada: 713 metres
Alçada mínima - màxima: 590 - 1113 metres
Temps efectiu sense parades: 4 hores i 45 minuts (Total: 6 hores i 34 minuts)
Excursió realitzada el dia: 13 de gener de 2018
Components del grup: Pere, Biel Pomar, Fernando, Agustí, Miquel i Josep
Cartografia: Mapa Tramuntana Central. Editorial Alpina (Escala: 1:25000)
Observacions: Itinerari amb trams sense camí. Pot presentar dificultats d'orientació en alguns trams de la ruta. Fort desnivell acumulat.
Referències: Llorenç Soler i Andreu Magraner. Volta als Tres Mils, des de Cúber.

Baixa el track del GPS a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:
https://photos.app.goo.gl/qeztwL0M6FV2XXFm1

2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Una bona volta, ben entretinguda. A noltros ens va agradar força, i tal com l’heu feta voltros segur que ha de ser més feixuga. Pujar a sa Rateta pel pas des Picarols i baixar pel camí des nevaters, ja és una volta ben entretinguda, i si llavors li afegeixes la pujada cap a la font de sa Parra, es converteix en una volta dura, al abast de bons caminadors com voltros. Enhorabona pel recorregut i per la publicació. Salut amic.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola amic Llorenç,
Seguirem les vostres passes, afegint l'ascensió a sa Rateta i sí, un poc feixuc, però recompensat per la bellesa del paisatge. A la segona pujada cap a la font de sa Parra, començarem a notar el cansament.
Merci pel teu comentari.

anar a dalt