dilluns, 9 de juliol del 2018

Puigpunyent - Na Costitxa - Camí Vell d'Estellencs


Sortint de Puigpunyent
Hi hem pujat diverses vegades a la mola de na Costitxa per admirar la seva espectacular diaclasa. Avui hi tornem, ascendint per un estret comellar que desconeixem. Per completar la volta, després de visitar el Corral de les Cabres, retornem a la vila pel bonic camí Vell de Puigpunyent a Estellencs. 

(WP-01) Puigpunyent - 0,0 km - 0 minuts - 219 m d'altitud.
A les 9:05 agafem el carrer asfaltat de sa Riera. En arribar al primer entreforc, voltem a l'esquerra pel carrer des Molí i, a la següent cantonada, girem a la dreta pel carrer de sa Vinya, fins arribar al seu final, on es troba una barrera tancada.

(WP-02) Portell - Passadís - 0,8 km - 15 minuts - 228 m d'altitud.
Aquí, just a l'esquerra, entre dues columnes, arranca un passadís estret, entre altes reixetes, que bordeja un jardí, a l'esquerra i un sementer, a la dreta.
El caminet avança per damunt una síquia tapada, fins a trobar-se amb el torrent de sa Riera. Llavors, volta cap al nord, segueix paral·lel al curs de l'aigua i el travessa per un tauló de fusta.
El racó és molt bonic, i la frescor que ens propicia el verd de la vegetació de ribera i l'aigua corrent, és agradable.
Un cop traspassat el torrentó, seguim per la seva llera cap a l'oest, entre alts plataners. Tot d'una, franquegem un pont per sota i, hem d'estar atents a la ruta, perquè hem d'abandonar la Riera per la dreta.
(WP-03) Rampa - Vial - 1,2 km - 25 minuts - 262 m d'altitud.
Deixem la Riera pujant per una rampa que ens deixa a un vial asfaltat, just davant de les cases del Molí Nou. Seguim per asfalt i a la primera cruïlla, voltem a la dreta.

(WP-04) Desviació a la dreta- 1,4 km - 30 minuts - 273 m d'altitud.
Ara el camí, també asfaltat, va pujant i marca diverses voltes, fins arribar una nova bifurcació on ens desviem a l'esquerra.

(WP-05) Desviació a l'esquerra - 2 km - 40 minuts - 315 m d'altitud.
Aquesta nova pista, amb lleuger ascens, ens mena al coll des Senyors, on es troba un porxo emprat pels caçadors.
Porxo dels caçadors
(WP-06) Porxo - 2,4 km - 50 minuts - 345 m d'altitud.
Després d'una aturada per berenar [35'], seguim un corriol cap al nord-nord-oest. El caminet, força trepitjat, es manté casi planer per dins el bosc. Obviem un trencall a l'esquerra, travessem un portell sense barrera i deixem, també a l'esquerra, el camí que davalla a la font de sa Coma, que avui no visitem. Ara toca estar atens, ja que tot d'una veiem un forn de calç situat a la dreta del camí, punt on hem d'abandonar-lo per la dreta.

(WP-07) Forn de calç - 2,9 km - 1 hora i 25 minuts - 384 m d'altitud.
Iniciem l'ascens pel costat esquerra d'una estreta coma. Uns metres més amunt, trobem les restes d'un camí de ferradura escalonat i que es troba bastant desfet. Seguim les fites que ens guien al llarg de la pujada. Travessem un rotlo de sitja (WP-08 - 439 m) i abans d'arribar al final, quan va perdent desnivell, posem atenció a les fites que ens treuen del tàlveg cap a l'esquerra (WP-09 - 470 m) .
Comellar de pujada a la fesa
Seguim pujant orientats a nord-oest tant sols una cinquantena de metres i, a la cota 480 m, girem cap al sud, i tot d'una trobem la gran esquerda de na Costitxa.

(WP-10) Fesa - 3,4 km - 1 hora i 50 minuts - 465 m d'altitud.
Si la voregem uns metres, trobarem una davallada còmoda al seu interior i la podrem recórrer i admirar sense cap problema. Val la pena.
Reprenem la marxa bordejant el crui, fins trobar un petit pont que travessa la gran esquerda.
Fesa de na Costitxa
(WP-11) Pontet - 3,5 km - 2 hores i 20 minuts - 445 m d'altitud.
Passem pel pontet i seguim les fites i un tirany bastant difuminat, direcció nord/nord-est. Alguns pins ajaguts al camí, ens dificulten la passa. Quan el senderó volta cap a la dreta, el deixem i veurem davant nostre una alta paret mitgera (divisòria de les finques de Son Net i Son Fortesa) que franquegem per un ensorrament.

(WP-12) Paret - 3,8 km - 2 hores i 30 minuts - 497 m d'altitud.
A l'altra costat, avancem uns pocs metres fora camí, fins trobar un antic camí carreter, en principi bastant esvaït, que baixa cap a l'esquerra. Un poc més endavant, deixem a l'esquerra un forn de calç (WP-13 - 481 m)  i a continuació arribem a una bifurcació on prenem el sender de la dreta (WP-14 - 479m) . Aviat trobarem a una nova cruïlla de tres camins, al costat del portell i del camí de la Muntanya.

(WP-15) Cruïlla - 4,6 km - 2 hores i 50 minuts - 480 m d'altitud.
Seguim tot dret en lleugera pujada, deixem un coll de caça a l'esquerra, tot seguit un cotxe abandonat i, en pocs minuts, arribem al corral de les Cabres, una curiosa construcció de parets seques que aprofita una balma.
Corral de les Cabres
(WP-16) Corral de les Cabres - 4,7 km - 2 hores i 55 minuts - 495 m d'altitud.
Després de visitar aquest indret, retornem a l'encreuament del (WP-15). Traspassem el portell de la Muntanya i baixem per un camí ample de terra fins trobar un nou desviament, on girem a la dreta. Cap a l'esquerra arribaríem a les cases de la Muntanya.
Aquest nou camí surt del bosc i travessa una gran esplanada amb algunes oliveres. A la dreta veiem grans marjades que s'enfilen fins al límit del boscatge. Seguim pel fressat camí, el qual es torna endinsar dins el bosc. Volta direcció est i passa pel costat d'un forn de calç (WP-17 - 471 m) a l'esquerra del camí. Continuem en suau davallada fins trobar un camí transversal.

(WP-18) Cruïlla - 5,7 km - 3 hores i 20 minuts - 446 m d'altitud.
El seguim a l'esquerra. Ara el camí, d'amplada de carro, avança cap al nord-oest amb vistes a les cases de Muntanya i als Puntals de Planícia. Ben aviat, quan el camí fa un gir tancat, ens desviem a la dreta per contemplar la mina de la font de s'Aritja (WP-19 - 443 m), situada a la marjada que aguanta el camí. Finalment, el sender desemboca al camí Vell de Puigpunyent a Estellencs.
Camí Vell d'Estellencs
(WP-20) Camí Vell d'Estellencs (Teulera) - 6,3 km - 3 hores i 35 minuts - 405 m d'altitud.
A l'esquerra d'una àmplia esplanada, es localitza sa Teulera, una petita terrisseria abandonada a la dècada dels anys 40 del segle XX.
Deixant sa Teulera enrere, tenim a la dreta, marcat per una estaca de fusta, un antic camí de ferradura pel qual continuem en descens, per enllaçar novament amb la pista principal. Un poc més avall, al costat dret del camí, apareix la creu de l'Ermità (WP-21 - 375 m), en record de la mort Josep de Sant Antoni (Antoni Antich Barceló), l'any 1740, el qual vivia a l'ermita de Sant Onofre. Un xic més enllà, deixem a l'esquerra el safareig de Son Fortesa, un temps emmagatzemava l'aigua de la font de s'Albelló.
Ara el sender dibuixa diverses corbes i avança cap a l'est. Passem una barrera i desemboquem al camí asfalt que va cap a les cases de Son Fortesa, on girem a l'esquerra.

(WP-22) Vial - 7,2 km - 4 hores - 300 m d'altitud.
Ara el camí planeja suau deixant les cases enfilades a la dreta. Segueix flanquejat per alts plataners, fins anar a raure al Km 1 de la carretera Ma-1101, just a l'entrada de la població.

(WP-01) Puigpunyent - 9,3 km - 4 hores i 34 minuts - 215 m d'altitud.
Pels carrers de la vila, arribem on tenim el vehicle. A les 13:38 h.donem per finalitzada l'excursió.

Ruta: Circular
Inici/ Final: Puigpunyent
Distància aproximada: 9,5 quilòmetres
Pujada acumulada: 353 metres
Alçada mínima - màxima: 214 - 500 metres
Temps efectiu sense parades: 3 hores i 13 minuts (Total: 4 hores i 34 minuts)
Excursió realitzada el dia: 9 de maig de 2018 
Components del grup: Sebastià Escarrer, Joan Femenia, Joan Manera (Pouet685), Guillem  Castanyer (Tincunsomierasolivar), Sebastià Crespí, Pau, Pere Nigorra, Vicenç, Miquel Montserrat i Josep
Cartografia: Mapa Tramuntana Sud. Editorial Alpina (Escala: 1:25000)
Observacions: Itinerari la major part per camins ben senyalitzats. Caldrà seguir amb atenció les fites des del (WP-07) al (WP-12) on pràcticament és fora camí. Pot presentar problemes d'orientació.


Baixa el track del GPS a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:
https://photos.app.goo.gl/JDWZ3sbbHDoKVmbG7

2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Una bona volta per uns indrets molt interessants. La clivella i el corral son els dos llocs possiblement més atraients d’aquest recorregut, encara que personalment el que més m’ha agradat és el tram per la vora del torrent, que desconec. Ja el tinc a pendent d’una altre ruta vostra. Veig que el grup va creixent força. Molt bona publicació Josep. Enhorabona... i salut amic.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
El tram que discorre per la vora del torrent de sa Riera és molt interessant, ja que permet accedir a la mola de na Costitxa des de la vila de Puigpunyent.
En el grup del dimecres, s'ha apuntat força gent.
Gràcies pels teus comentaris.
Salut.

anar a dalt