dilluns, 6 d’agost del 2018

Barranc de Son Cifre

Camina caminaràs
per un fondal espès
de càrritx i espines
batzers
catedral d'antic marès
ullastres
miren al cel velles alzines
al fons del barranc
les tortugues amigues.

(Pere Amengual i Bestard "Quelet", juny 2018)

Torrentera que neix entre els puigs de Calicant i d'en Cotó desguassa, després de 6 Km de recorregut, a la dreta del torrent de na Borges, el qual fa partió entre els termes municipals de Petra i Manacor.
La nostra intenció és baixar pel recòndit barranc de Son Cifre, des del pont homònim, fins a la desembocadura al torrent de na Borges i tornar a muntar.
Encetem l'excursió al pont de Son Cifre, en el km 9,700 de la carretera Ma-3322 de Manacor a Alcúdia. Just en aquest punt és la baixada al jaç del torrent.
La davallada per aquest barranc, cal prendre-la en calma, val la pena entretenir-se per gaudir dels seus amagats racons. Les parets escarpades dels costats, estan plenes de cavitats i balmes de formes fantasioses i tonalitats sorprenents, que et deixen bocabadat.
El recorregut discorre per la llera de la torrentera, a trams per dins un túnel d'esbarzers o per una esponerosa carritxera. Altres seguirem un caminet marcat pels animals enmig d'una exuberant vegetació de grans alzines i ullastres. En alguns llocs s'estreny formant petits bots, donant un toc d'emoció a l'excursió.
 A la desembocadura al torrent de na Borges, una espessa bardissa barra el pas. Es pot, continuar cap a la dreta per un camí que ens menaria a creuar el torrent de na Borges. És en aquest punt on nosaltres decidim tornar enrere per pujar pel mateix camí.
La pujada és més ràpida, els diversos bots són més fàcils de superar. Les roques cobertes de molsa, són seques i no llanegen. Ben diferent quan hi anàrem a la tardor que tot era humit i relliscós. També són diferents les vistes i la llum. Mentre pugem, ens desviem als peus de les penyes, per visitar altres cavitats i racons sorprenents.

Ruta: No circular
Inici/ Final:  Pont de Son Cifre, en el km 9,700 de la carretera Ma-3322 de Manacor a Alcúdia
Distància aproximada: 4 quilòmetres
Pujada acumulada: 75 metres
Alçada mínima - màxima: 21 - 98 metres
Temps efectiu sense parades: 1 hora i 53 minuts (Total: 2 hores i 35 minuts)
Excursió realitzada el dia: 20 de juny de 2018 
Components del grup: Pere Nigorra, Pere Amengual, Joan Amengual, Renate, Magdalena, Jordi, Joan Puig, Vicenç, Miquel Montserrat,  Sebastià Escarrer, Andreu i Josep
Cartografia: Mapa Pla de Mallorca. Editorial Alpina (Escala: 1:50.000)
Observacions:Itinerari que discorre per la llera d'un torrent. Trams amb espessa vegetació. S'han de superar diversos bots que poden estar banyats, per tant hi ha el perill de llenegar. Aconsellable els calçons llargs i dur unes tisores de podar. No és recomanable realitzar aquest itinerari en època de caça.

Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:
https://photos.app.goo.gl/7RawttFA5nkBkhnv6




4 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Estic content de veure la teva publicació feta el juny, ja que darrerament m’havien arribat informacions de seriosos problemes de pas, al manco així m’ho feren seguir a traves del blog. Sempre és agradable veure imatges d’aquest bararnc. Enhorabona per totes les innovacións, Relive, vídeo... i per aquesta perfecta publicació. Salut

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Sí vaig veure el comentari en el teu blog "Excursions per Mallorca". Jo hi he anat dues vegades i mai he trobat a ningú. De totes formes millor no anar-hi en època de caça.
El "Relive" no dur feina i és una curiositat més. L'edició d'un vídeo ja és una altra cosa, em dur bastants hores de treball, per tant no sempre faré un vídeo de l'excursió.
Molt agraït pel teu comentari.
Salut i muntanya!

Unknown ha dit...

Hay que pedir permiso a los propietarios,por favor. Hay animales sueltos. Gracias

Unknown ha dit...

Es un lugar bonito, pero cuidado con garrapatas rojas mortales. Para visitarlo pedir permiso a los propietarios, hay animales sueltos. No pasar barreras ni rejillas por el suelo, los animales salen. Gracias

anar a dalt