dilluns, 11 de febrer del 2019

Puig de Santa Eugènia i puig de Son Seguí

Santa Eugèneia
Curta passejada des del bonic poble de Santa Eugènia al puig de Son Mascaró (o de S. Eugènia), i el de Son Seguí o d'en Marron. Alçades modestes que ens sorprendran per l'espectacular panoràmica.
Arrenca la caminada davant les bodegues "Vinya Taujana" a l'entrada de la vila de Santa Eugènica, venint de Santa Maria. Punt quilomètric 7,800 de la carretera Ma-3040.
Puig de Santa Eugènia
(WP-01) Sta. Eugènia (Km 7,800 de la carretera Ma-3040) - 0,0 km - 0 minuts - 130 m d'altitud.
A les 10:12 h iniciem la passa pujant unes escaletes que ens deixen a una vial asfaltat per on continuem sud-oest. A dos-cents metres i després de deixar una parcel·la a la dreta, el ferm es torna de terra i apareix un sender ampla que ascendeix en fort pendent entre alts ullastres, directa al monument que corona el puig de Son Mascaró o de Santa Eugènia. És una pujada curta però intensa.

(WP-02) Puig de Sta. Eugènia - 0,8 km - 15 minuts - 247 m d'altitud.
 Aquest monument és un projecte de l'escultor Amorós i sembla que és una rèplica del Sagrat Cor del Cerro de los Angeles (Madrid). Les obres foren patrocinades per Maria Ignàsia d'España i Descatlar, la propietària de Son Mascaró.
Des del puig, baixem per un corriol direcció gairebé sud-est, franquegem una paret transversal i arribem al portell Estret.
Portell Estret
(WP-03) Portell Estret - 0,9 km - 25 minuts - 229 m d'altitud.
En aquest punt voltem a la dreta (oest/sud-oest) i travessem el tall artificial a la roca, conegut com a Portell Estret. Aquí arrenca un viarany que ens mena en pocs minuts, al camí de les Coves, dins el comellar des Rafal.
En aquest tram, el tirany discorre per dins un pinar i, posteriorment, pel costat d'una reixeta metàl·lica. Travessa un camp, entre mig de dues cases i desemboca a un camí de terra, on girem a la dreta i sortim al camí de les Coves.
Caminem per asfalt, deixem a l'esquerra el camí de les cases des Rafal, que donen nom al comellar i tant sols dos minuts després, voltem a l'esquerra cent vuitanta graus, passant pel costat de la columna de l'esquerra d'un portell amb barrera.

(WP-04) Portell amb barrera - 1,3 km - 30 minuts - 187 m d'altitud.

Iniciem la pujada pel camí del puig de Son Seguí. Es tracta d'una pista asfaltada que puja amb fort rost per dins un pinar. Després de dues corbes, deixem a l'esquerra la casa de Can Sineu, i seguidament, també a l'esquerra, un pou amb coberta i dues piques, una a cada costat. Seguim ascendit per asfalt i, transcorreguts uns minuts, arribem a la barraca de Can Loi, al costat esquerra del camí.
Barraca de Can Loi

(WP-05) Barraca de Can Loi - 2,1 km - 45 minuts - 287 m d'altitud.

Interessant mostra de l'arquitectura popular, similar a les barraques de roter. Té planta rectangular, alçat de pedra seca i coberta de pedreny. El portal és de llinda i l'espai interior és dividit en dues estances.
Seguim, i tot d'una trobem a la dreta del camí i, un poc separada d'aquest, la casa de Can Perol, de planta rectangular i d'un enrunat aiguavés (WP-06).
Després d'una breu aturada, continuem i, a dos minuts, arribem a una cruïlla de camins. Deixem de banda el de l'esquerra, el camí del coster d'en Tòfol i prenem el de la dreta direcció al puig de Son Seguí, on hi arribem en pocs minuts, tot seguint el camí principal, ara de terra i, ignorat diversos trencalls a cada banda.
Puig de Son Seguí
(WP-07) Puig de Son Seguí o d'en Marron - 3 km - 1 hora i 5 minuts - 319 m d'altitud.
Aquest cim es troba en una gran esplanada i la part més alta està a 319 m. S'hi localitza una torre de observació i un vèrtex geodèsic, anomenat "sa Farola".
Des del cim, seguint la pista cap al oest, es podia arribar a l'ermita de Son Seguí, situada dins el terme de Santa Maria. Ara es troba fortament tancat per una alta reixeta que impedeix l'accés.
Després d'una curta aturada per berenar, realitzem una volta per l'esplanada del cim i emprenem el descens pel mateix camí fins arribar al portell amb barrera del (WP-04).
Aquí girem a la dreta i dos minuts desprès, voltem a la dreta pel camí de les cases des Rafal.

(WP-08) Desviació - 5,2 km - 1 hora i 40 minuts - 201 m d'altitud.
Deixem a la dreta la casa des Rafal i seguim tot dret per un tirany estret i clar. Pocs metres després, passem pel costat d'un porxo en ruïnes, a l'esquerra, i pugem a la dreta per dins el boscatge. Seguim camí endavant tot dret, passem pel costat d'un pou ...
Pou de capelleta
(WP-09) Pou - 5,6 km - 1 hora i 50 minuts - 225 m d'altitud.
... de capelleta amb base circular i coberta punxeguda, amb obertura de llinda, i una pica al davant i, tot seguit per davant una casa amb la façana blanca, que sembla abandonada.
Ara, el camí es converteix en una pista ampla que davalla fent algunes voltes, passa al costat d'uns dipòsits d'aigua i desemboca a la carretera de les Olleries.

(WP-10) Carretera - 6,2 km - 1 hora i 55 minuts - 160 m d'altitud.
Voltem a l'esquerra en direcció al poble. Caminen per asfalt i, i set-cents metres més endavant, deixem a l'esquerra la llarga i rosta escala, que ens duria a la cova de la Mare de Déu de Lourdes. Seguim la carretera i entrem al poble pel carrer de l'Església, passem pel costat del Temple, fins arribar a la carretera, on tanquem cercle i excursió.
Esglèsia de Santa Eugènia
(WP-01) Sta. Eugènia - 7,7 km - 2 hores i 14 minuts - 130 m d'altitud.
Són les 12:26 h en arribar al vehicle.

Ruta: Circular
Inici/ Final:  Santa Eugèni. Km.  7,800 de la carretera Ma-3040.
Distància aproximada: 8 quilòmetres
Pujada acumulada: 246 metres
Alçada mínima - màxima: 129 - 318 metres
Temps efectiu sense parades: 1 hora i 48 minuts (Total: 2 hores i 14 minuts)
Excursió realitzada el dia: 1 de gener de 2019 
Components del grup:  Josep, en solitari
Cartografia: Mapa Pla de Mallorca. Editorial Alpina (Escala: 1:50.000)
Observacions: Camins de carro i tiranys de muntanya

Baixa el track del GPS a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:
https://photos.app.goo.gl/Qwt48uraBxMEbqpc7

2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep, una “bonica” volta pel teu territori. En aquest cas si que no conec res en absolut. Així i tot és una pena no poder accedir a l’ermita. Molt interessant les mostres “d’aquitectura popular”. Tot plegat una altre bona publicació Josep. Salut

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola amic Llorenç,
Un itinerari matinal de manteniment, per anar estirar les cames i , com bé dius, per la meva zona.
Des que la finca de Son Seguí ha canviat de propietari no es pot passar, està tot tancat , és una pena no poder accedir aquest bonic racó de l'ermita.
Moltes gràcies pel teu comentari.

anar a dalt