diumenge, 17 de febrer del 2019

Pujador des Palmers i coma Clova

Coma Calenta.
Arrenca la caminada en el punt quilomètric 107 de la carretera Ma-10 d'Andratx a Pollença.
(WP-01) Km 107 de la carretera Ma-10 (Andratx - Pollença) - 0,0 km - 0 minuts - 300 m d'altitud.
A les 8:05 h iniciem la caminada baixant per la carretera direcció a Andratx fins trobar un camí a l'esquerra per on seguim. Un rètol  indica: "1 Andratx sa coma Calenta". Es tracta d'un camí asfaltat que puja en fort pendent, fent alguns revolts. Als pocs minuts, deixem  un entreforc a l'esquerra i seguim el camí principal en descens i, tot d'una, deixem una altre camí de terra a l'esquerra, per on fem  comptes tornar en acabar l'excursió. El camí segueix baixant per la coma Calenta, amb vistes al Penyal d'en Rico cap al nord, fins  arribar a una desviació, on seguim cap a l'esquerra pel camí de ses Penyes.

(WP-02) Desviació - 1,7 km - 20 minuts - 228 m d'altitud.
El sender, també asfaltat, deixa la font de ses Penyes a la dreta, i inicia una muntada, primer cap al nord, per girar més amunt, cap a  l'est/nord-est, fins que finalitza en un cul de sac, just al peu dels espadats del Penyal d’en Rico.
Penyal d'en Rico
(WP-03) Camí - 3 km - 50 minuts - 347 m d'altitud.
Aquí, al costat d'unes barreres, arrenca un camí de terra que ascendeix serpentejant per dins el pinar, que ens mena passats uns deu  minuts, al coll de la coma Clova, travessat per un reixat i portell barrat, partió amb la finca de s'Alqueria.

(WP-04) Coll Coma Clova - 3,3 km - 1 hora - 378 m d'altitud.
Un cop superat aquest entrebanc, anem cap a l'esquerra passant pel costat d'un dipòsit d'aigua, travessem un portell amb barrera de  fusta i arribem a una cruïlla de camins, on seguim cap a l'esquerra (el de la dreta és per on fem comptes tornar). Es tracte del camí  del Pujador des Palmers, un antic i preciós camí de bístia, que ascendeix zigzaguejant cap a ponent, entre càrritx i garballons. Després  d'uns vint i cinc minuts de pronunciada costa, ens situa damunt un zona planera. La contrada es denomina les Planes d’en Verd, una  enorme extensió de terreny rocós amb algunes velles rotes situada entre 495 i 520 metres d'altitud.
A partir d'aquí, el camí gairebé desapareix i és difícil seguir-lo. Avancem atents a algunes fites voltant cap al nord. El terreny és  rocós, farcit d'altes carritxeres i amb pins ajaguts que ens barren el pas, fins arribar a un rotlo de sitja gairebé tapat per la  vegetació.
Camí del Pujador des Palmers
(WP-05) Rotlo I - 4,4 km - 1 hora i 40 minuts - 500 m d'altitud.
Continuem cap al nord en suau ascens, cercant la millor passa vorejant els enormes pins ajaguts. Travessem la part alta d'un xaragall i  recuperem restes de tirany molt esvaït que es dirigeix cap a la base de les penyes que tenim a la nostra esquerra. Un poc després, va  baixant suaument, fins anar a raure damunt un gran rotlo de sitja amb la seva corresponent barraca.

(WP-06) Rotlo II - 5 km - 2 hores i 34 minuts - 513 m d'altitud.
Després del rotlo de sitja, el nostre itinerari va girant cap a la dreta, llevant, en lleuger ascens, i progressa per un passet estret  enmig del roquissar. Seguim endavant cap a l'est, amb la silueta de la Mola de s'Esclop (928 m) i es Moletó (866 m) al front, per un  terreny més aviat planer, entre carritxeres, garballons i roques. A poc a poc anem voltant cap al nord-est en suau ascens, direcció a sa  Bassota, fins arribar a un collet a 584 m d'altitud, el punt més alt del nostre itinerari, on deixem el tirany que es dirigeix cap al  pou d'en Rotget.
Olla de sa Coma Clova
(WP-07) Desviació - 5,7 km - 3 hores - 583 m d'altitud.
Voltem a la dreta, entre carritxeres, fins ensopegar un camí de ferradura que baixa cap al nord-est, als peus de l'Olla de sa Coma Clova.  Es tracta d'un camí amb un marget lateral molt irregular, quasi constant, amb un traçat sinuós que supera un important desnivell. Ens  sorprèn trobar-lo net de vegetació i molt fressat, sembla que no fa pas gaire s'han dut tasques de neteja. El camí baixa cap al sud pel  costat dret de la coma, la qual es va estrenyent i el camí i el torrent avancen junts alguns minuts. Un xic més avall, travessa el  xaragall i continua pel costat esquerra, fins arribar al costat d'un reixat, just a prop d'una penya. Gira a la dreta i avança en  descens fins ensopegar un camí ample amb un portell a l'esquerra.
Coma Clova
(WP-08) Desviació - 6,7 km - 3 hores i 30 minuts - 394 m d'altitud.
Seguim pel camí de la dreta, d'amplada de carro, flanquejat per una reixeta. Al cap d'uns minuts, deixem de banda un camí a la dreta, i  més avall deixem un altre camí amb portell a l'esquerra. Ben aviat iniciem una curta muntada que ens deixa al portell de la Coma Clova,  al costat del dipòsit de la lluita contra els incendis.
Desfem el mateix camí que hem fet a la pujada i per evitar passes innecessàries i una bona muntada pel camí de la coma Calenta, quan  arribem a una barrera situada a la dreta del camí, deixem aquest per la dreta.

(WP-09) Barrera - 8,9 km - 4 hores i 15 minuts - 300 m d'altitud.
A l'altre cantó, prenem un camí, bo de seguir que discorre per dins el pinar. Passa pel costat d'una casa en ruïnes i, un poc més  endavant, arriba a una barrera amb botador incorporat, finalment desemboca al camí de la coma Calenta. Cap a la dreta tornem al punt de  partida.

(WP-01) Km 107 de la carretera Ma-10 - 10,3 km - 4 hores i 46 minuts - 302 m d'altitud.
A les 12:51 h finalitza el nostre recorregut.

Ruta: Circular
Inici/ Final:  Km 107 de la carretera Ma-10
Distància aproximada: 10 quilòmetres
Pujada acumulada: 488 metres
Alçada mínima - màxima: 221 - 584 metres
Temps efectiu sense parades: 3 hores i 30 minuts (Total: 4 hores i 46 minuts)
Excursió realitzada el dia: 2  de gener de 2019 
Components del grup:  Pere Nigorra, Joan Manera (Pouet685), Sebastià Escarrer, Joan Amengual, Tolo, Agustí i Josep.
Cartografia: Mapa Tramuntana Sud. Editorial Alpina (Escala: 1:25.000)
Observacions: Camins de carro, tiranys de muntanya i trams sense camí per un terreny rocós.
Referències:
Pep Torrens. Pujador des Palmers i Coma Clova.
Llorenç Soler. MOLA DE S’ESCLOP. Pujador des Palmers - Pas d’en Ponça - Pas des Bastó - Coma Clova

Baixa el track del GPS a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:
https://photos.app.goo.gl/Si1sbWAmwcmwHpZCA

2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Una volta perfecte, aquest Pujador i sa coma Clova, son dos llocs dels que en queden pocs, increïbles diria jo, bàsicament pel lloc a on estan i pel recorregut que fan. Llàstima dels problemes de pas. Veig que han netejat el camí de la coma Clova. Gràcies per la cita. Molt bona la publicació i també la fotografia Josep. Enhorabona amic.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola amic Llorenç,
Ens va ajudar la vostra publicació, sobre tot, el tram que discorre per les Planes fins arribar a la coma, tram complicat en quant a orientació i dificultat del terreny.
Així és, han netejat el camí de la Coma Clova i es baixa molt bé, és un fort contrast amb la resta de l'itinerari on la passa és complicada.
Moltes gràcies pel teu comentari.
Una abraçada.

anar a dalt