divendres, 15 de març del 2019

Camí de sa Figuera (Port de Sóller)

Camí de sa Figuera
El camí de sa Figuera enllaça al Port de Sóller amb el poble de Fornalutx, encara que disposa de múltiples variants per arribar a Sóller o al mirador de ses Barques.

El punt de partida d'aquesta excursió és a la rodona que dóna pas al túnel de sa Mola, en el Port de Sóller.

(WP-01) Port de Sóller - 0,0 km - 0 minuts - 12 m d'altitud.
Així a les 10:52 h prenem la carretera Ma-2124 pel camí de sa Figuera. El camí asfaltat, puja en suau ascensió vorera del torrent i entre camps de cítrics farcits de fruit, fins arribar al llogaret. Mentre avancem, observem a la nostra esquerra, impressionants marges d'oliveres i una fantàstica perspectiva del puig de Bàlitx (580 m), que ens queda ben davant.
Desviació al llogaret de sa Figuera
(WP-02) Desviació (Llogaret de sa Figuera) - 1 km - 15 minuts - 57 m d'altitud.
Deixem la carretera per l'esquerra i entrem dins el llogaret de sa Figuera, amb la seva torre de defensa i les majestuoses cases de Can Bardí. Passades les cases, el camí davalla empedrat i traspassa el torrent. Continua en ascens, passa pel costat d'un petit safareig i, entre parets i marjades de tarongers plens de fruit, discorre per davant les enormes cases de Ca s'Hereu, reformades fa poc, fins arribar a un entreforc de camins.

(WP-03) Dreta - 1,5 km - 30 minuts - 88 m d'altitud.
Deixem el camí de l'esquerra que es dirigeix cap a les cases de sa Coma i voltem pel camí de terra de la dreta. Aquí davall una olivera hi ha un rètol que indica: "Sóller 1 h 50 min. Fornalutx 1 h 40 min."
El camí avança en suau ascens cap al sud, flaquejat per una paret seca, a l'esquerra i per una antiga canaleta de teules, a la dreta. Passem vora un altre safareig i, acompanyats de la séquia de teules, arribem a la font de sa Pica
Font de sa Pica
(WP-04) Font de sa Pica - 1,8 km - 40 minuts - 101 m d'altitud.
Fem una petita aturada per fer un mos i continuem camí endavant, el qual es troba senyalat per estaques de fusta amb fletxetes, en les punts on pot haver-hi confusió.
Seguim el caminet, ben fressat entre marjades d'oliverar i, al cap de munt de la pujada, agafem el camí asfaltat cap a la dreta. Tot d'una, deixem a la dreta el trencall de les cases de Cas Bascós, amb un enorme safareig. Després de dues corbes i de franquejar una barrera sense encadenat, arribem a la carretera.
Oliveres en mig del camí
(WP-05) Carretera Ma-2124- 2,2 km - 1 hora - 153 m d'altitud.
Prenem la carretera cap a la dreta. És una carretera poc transitada. Mentre davallem, podem observar les cases de Cas Bascós i les des Bosc, i l'impressionant puig de Bàlitx. Uns cent trenta metres després del punt quilomètric número tres, ens desviem pel camí de l'esquerra.

(WP-06) Esquerra - 3,1 km - 1 hora i 15 minuts - 108 m d'altitud.
Aquí hi ha un rètol que indica: "Sóller 55 min"
Es tracta d'un camí de terra que passa entre conreus d'olivera, d'ametller i garrover. Ens acompanyen les parets de pedra seca. Més endavant, deixem a la dreta les cases de Can Alfonso o Son Llampaies, i, ben aviat trobem el desviament per anar cap al Port.
Passat les cases de Son Llampaies
(WP-07) Cruïlla - 4,3 km - 1 hora i 38 minuts - 81 m d'altitud.
Voltem a la dreta. El caminet descendeix ben marcat. Un minut més endavant, creuem una primera barrera de fusta i, al cap de cinc minuts, la segona barrera.
Passada la tanca, al final de la baixada, observem una antiga canaleta recoberta de molsa molt bonica. Paral·lel aquesta síquia, discorre un tirany que també ens duria al Port, però a la part final es troba tallat pel túnel de sa Mola i s'ha de botar una incòmode reixeta.
Nosaltres, després de gaudir d'aquesta bonica raconada, seguim pel mateix camí que dúiem. El caminet ascendeix una mica i inicia una baixada en fort pendent entre pedres. Després de franquejar un petit portell, passem pel costat d'un forn de calç, parcialment restaurat i un pontet de pedra damunt un torrentó i finalment, per un portell amb una barrera, sortim a la rodona del Port, on posem punt i final a l'excursió d'avui.

(WP-01) Port de Sóller - 5,7 km - 2 hores i 10 minuts - 12 m d'altitud.
A les 13:03 h arribem al vehicle.

Fitxa:
Ruta: Circular
Inici/ Final:  Port de Sóller
Distància aproximada: 6 quilòmetres
Pujada acumulada: 134 metres
Alçada mínima - màxima: 10 - 155 metres
Temps efectiu sense parades: 1 hores i 47 minuts (Total: 2 hores i 10 minuts)
Excursió realitzada el dia: 13  de gener de 2019 
Components del grup:  Xesca i Josep.
Cartografia: Mapa Tramuntana Central. Editorial Alpina (Escala: 1:25.000)
Observacions: Itinerari bo de fer, tot ell discorre per camins i tiranys ben marcats.
Referències: Aquest itinerari me'l va ensenyar l'amic i company d'excursions en Lluís Sànchis.

Baixa el track del GPS a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:
https://photos.app.goo.gl/GW9r9ZCWzpzZs9JA8


2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Una senzilla volta per un indret ben “bonic” com dius tu a vegades. Tots els racons d’aquesta vall valen la pena de caminar i gaudir. Enhorabona per aquesta publicació. La fotografia, fantàstica. Una aferrada amic.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Així, és amic Llorenç, una volta fàcil i agradable per la vall dels tarongers. El Consell, ha obert i senyalitzat un bon tram d'aquest camí que desconeixia. Me'l va ensenyar l'amic Lluí Sànchis.
Moltes mercès pel teu amable comentari.
Una abraçada.

anar a dalt