dimecres, 8 de maig del 2019

Volta per Deià

Sortim de l'aparcament situat a la sortida del nucli de Deià, en el barri de s'Empaltada.

(WP-01) Deià (s'Empeltada) - 0,0 km - 0 minuts - 163 m d'altitud.
A les 9:36 h comencem la caminada per la mateixa carretera Ma-10 retrocedint cap a Deià, passem pel costat de la casa museu d'en Robert Graves, a l'esquerra i, a l'entrada de la població, girem pel carrer de Son Canals, també cap a l'esquerra.
Camí empedrat
(WP-02) Desviament a l'esquerra - 0,7 km - 10 minuts - 177 m d'altitud.
Prenem aquest carrer en ascens i ben aviat, adrecem pujant per unes escales de pedra (a l'esquerra) que ens deixen al mateix carrer, però uns metres més amunt. Continuem carrer amunt i després d'unes corbes, tombem a l'esquerra per un camí empedrat que s'introdueix al bosc.

(WP-03) Camí empedrat - 1,6 km - 25 minuts - 292 m d'altitud.
El camí ascendeix per dins el bosc, traspassa un primer portell sense barrera i entra en una zona de marjades d'oliverar. Més endavant, franqueja un segon portell i torna entrar dins el boscatge, fins atènyer la font de sa Senyora.
Font de sa Senyora
(WP-04) Font de sa Senyora - 1,9 km - 40 minuts - 362 m d'altitud.
Abans d'arribar a la font, trobem un aljub circular a l'esquerra i, pocs metres més amunt, a la dreta, un monòlit de pedres amb una aixeta i una pica circular de ceràmica. La mina de la font està a la part de dalt tancada amb una porta metàl·lica (Fonts de Tramuntana)
El camí continua amb fort pendent cap al nord (esquerra), fins arribar a una paret seca amb un estret portell. A l'altre cantó, entrem a una esplanada de bancals d'oliverar on hi ha un porxo.
Porxo
(WP-05) Porxo - 2,2 km - 1 hora i 10 minuts - 404 m d'altitud.
Després d'una petita pausa per contemplar la vista, travessem els olivars cap al sud-est, passant pel costat d'un  un altre porxo (WP-06). Després, el camí tendeix cap a l'esquerra, puja entre marjades i finalment surt dels oliverars. El sender continua flaquejat per un tancat de reixeta, a l'esquerra fins arribar de nou a un portell que dóna entrada al bosc d'alzines, als peus del cim de sa Galera. A l'altre cantó, per la dreta, arranca un tirany que ens duria al pas d'en Marc (WP-07).
El nostre itinerari segueix en tendència cap a l'esquerra per dins el bosc i sempre pujant, fins arribar a una cruïlla de tres camins.
Forn de coure pa
(WP-08) Cruïlla - 3 km - 1 hora i 35 minuts - 512 m d'altitud.
Agafem el camí del centre, en tendència cap a la dreta. El camí és de carro i gairebé planeja per dins el bosc d'alzines, deixem un  forn de coure pa (WP-09) , a la dreta i a pocs metres del camí, i un xic més endavant, un primer  forn de calç (WP-10) , a l'esquerra. L'ample sender presenta grans marges de sosteniment pel cantó del pendent i segueix planejant entre ranxos de carboners. Al cap d'uns minuts, ens du a passar pel costat d'un altre forn de calç (WP-11), situat a l'esquerra del sender i, tot d'una per una bassa (WP-12), ran del camí.
Ara el camí inicia un suau descens direcció nord-est i no tarda gaire en arribar una nova cruïlla de camins.
Camí de carro
(WP-13) Desviament a l'esquerra - 4,6 km - 2 hores i 15 minuts - 471 m d'altitud.
Cap a la dreta pujaríem al corral d'en Marc i al puig des Moro, el nostre itinerari continua pel camí de l'esquerra. El sender inicia una davallada. Ben aviat traspassem un portell sense barrera i, més endavant, superem una barrera metàl·lica per un botador lateral. El camí segueix en sentit descendent, marca dues gran corbes i entra en una zona de marjades d'olivar. Un poc més endavant, ignorem un braç de camí, per la dreta, que ens duria al pas de Can Jeroni Gros. El camí torna a marcar dos revolts tancats, passa pel costat d'un porxo i, entre oliveres i garrovers, desemboca al camí de Castelló, després de franquejar una barrera tancada sense encadenat.
Era
(WP-14) Portell (Sender GR) - 6,4 km - 2 hores i 55 minuts - 289 m d'altitud.
Voltem a l'esquerra pel camí de Castelló que coincideix amb un tram del GR 221. Es troba ben fressat i senyalitzat amb estaques de fusta en els llocs on pot haver-hi confusió. A les 13:15 h arribem a la font de ses Mentides.
Font de ses Mentides - 7,9 km - 3 hores i 38 minuts - 258 m d'altitud.
Aquí ens aturem una bona estona [50'] per dinar. Reprenem la marxa per aquest freqüentat camí, passem pel costat de les cases de Son Coll i més endavant, en sortim per l'esquerra per donar un cop d'ull a un refrescador.

(WP-15) Refrescador - 8,6 km - 4 hores i 48 minuts - 212 m d'altitud.
Ara sense més aturades, arribem a la carretera. La vila de Deià ens queda a l'esquerra, per la carretera i gairebé a un quilòmetre de distància.

(WP-01) Deià (s'Empeltada) - 10,2 km - 5 hores i 19 minuts - 163 m d'altitud.
A les 14:55 h posem punt i final a l'excursió d'avui.

Fitxa:
Ruta: Circular
Inici/ Final:  Deià (s'Empeltada)
Distància aproximada: 10 quilòmetres
Pujada acumulada: 420 metres
Alçada mínima - màxima: 137 - 523 metres
Temps efectiu sense parades: 3 hores i 22 minuts (Total: 5 hores i 19 minuts)
Excursió realitzada el dia: 1  de març de 2019 
Components del grup:  amb l'A VV de Pòrtol
Cartografia: Mapa Tramuntana Central. Editorial Alpina (Escala: 1:25.000)
Observacions: Itinerari que discorre tot ell per camins de carro i per tiranys de muntanya. Pujades i baixades fortes. Cal anar alerta amb la gran quantitat de camins que hi ha que ens poden despistar.
 
Baixa el track del GPS a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:
https://photos.app.goo.gl/uuQ5uFVv3Y9tzw1o6

4 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Una bona idea aquesta volta, és una bona manera de sense grans dificultats, fer un recorregut ben interessant per uns llocs preciosos. Una bona associació aquesta de Portol. Salut Josep... i bon viatge

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Agraït pels comentaris.
És una volta ben senzilla i gran part coneguda, malgrat, el primer tram pels boscos, no trobàrem a ningú.
Salutacions, amic.

NOFRE ha dit...

Excursió magnífica de fàcil recorregut amb gran varietat de paissatge. 5 paisatges. Entres a un olivar amb marjades i porxos. Surts a un alzinar amb els seus forns de calç i de pa. Quan surts de l'alzinar entres dins un pinar. A la sortida del pinar entre de nou a un olivar i garrovers i per acabar quan tornes pel GR, de fons la vista de la mar. I de tan en quan pots allargar la vista, magnífics paisatges.
Moltes gràcies Josep per aquesta explénida excursió que mereix ésser repetida. Nofre Torres

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola amic Nofre,
M’alegra que us hagi agradat. Com bé dius, diversitat de paisatges, tots encisadors.
Molt agraït pel teu comentari.
Fins aviat.

anar a dalt