divendres, 31 de gener del 2020

Serra de Son Moragues pel pas d'en Giménez

Pas d'en Giménez
Avui guiats per la companya Magdalena Riera, pugem a la serra de Son Moragues pel pas d'en Giménez. Es tracta de superar unes cornises que discorren per la part que dóna al buit, del penyal que forma el pas de sa Regata de sa Coma. Equipat amb una corda i dos trams de cinta per Carlos Giménez. La corda ajuda a situar-se a la cornisa. Una rampa molt inclinada i relliscosa dóna a una grimpada final per sortir del pas (Passos de l'Illa de Mallorca).

El punt d'inici es situa a la Urbanització de s'Arxiduc de Valldemossa. Hi accedirem des de la carretera Ma-1110 de Palma a Valldemossa (Km 17,200), pel carrer Àustria.
Inici camí de la Coma dels Cairats
(WP-01) Valldemossa - 0,0 km - 0 minuts - 433 m d'altitud.
A les 8,20 h, iniciem la caminada per la pista de la Coma dels Cairats, direcció nord-est. Més endavant, franquegem una barrera metàl·lica per un pas lateral. El camí planeja, amb la Moleta de Pastoritx a la nostra dreta. Ben aviat, travessem una segona barrera amb un pas canadenc. Després d'ella, deixem el trencall de la dreta que du a sa Coma i seguim recte. Continuem amb suau ascens, passem vora la caseta en ruïnes de la font de na Ropit i, uns metres més amunt, deixem el camí de la Coma dels Cairats, per on tornarem, i prenem un altre a la dreta.

(WP-02) Desviació a la dreta - 1,3 km - 20 minuts - 473 m d'altitud.
Continuem en ascens i quinze minuts més amunt, deixem un camí a la dreta que ens duria a les cases de sa Coma i prenem el de l'esquerra. No ens torbem en arribar al Pla dels Xots, fent una drecera que puja un marge amb escalons.
Pla dels Xots
(WP-03) Pla dels Xots - 2,2 km - 35 minuts - 549 m d'altitud.
Des d’aquí progressem recte (est/nord-est) paral·lel a la paret seca que fa partió entre les finques de sa Coma i Pastoritx. Transcorreguts cinc minuts, ignorem un tirany que surt a la dreta i seguir, amb la mateixa direcció, per un viarany poc marcat que ens mena a una paret transversal amb uns esglaons. L'altre cantó, creuem un rotlo de sitja, i ens enfilem coster amunt, en diagonal cap a la nostra dreta, seguint un tirany fitat, fins arribar als peus dels penyals, on és visible el pas de sa Regata de sa Coma (o pas d'en Príam). Aquest pas, és una bona alternativa per assolir la serra de Son Moragues, però avui volem conèixer un pas nou, el d'en Giménez.
Deixem la canal del pas d'en Príam a la dreta i baixem una rampa de fullaraca d'alzina, fins arribar a un petit replanet penjat a la timba.
Pas d'en Giménez
(WP-04) Pas d'en Giménez - 3,1 km - 1 hora i 5 minuts - 651 m d'altitud.
Iniciem una primera grimpada amb l'ajuda d'una corda fixa fermada a una alzina; després, seguim cap a l'esquerra per damunt una estreta cornisa, equipada amb un passamà de cinta. Progressem per la base de les parets de la penya i emprenem una nova cornisa en diagonal esquerra, també equipada amb un passamà, al final de la qual s'estreny, entre una alzina i la penya. Tot seguit, voltem a la dreta i superem unes roques amb una grimpada per la paret de l'esquerra, que ens situa dins una ampla canal de roques. Sortim de la canal i voltem cap a l'esquerra amb fort pendent i ja trobem les fites que venen del pas d'en Príam. Seguim pujant cap a l'est/nord-est amb accentuat pendent per dins l'alzinar, fins arribar a un rotlo de sitja i la seva barraca. Llavors, un poquet més amunt, voltem cap a la dreta i orientats a sud, seguim les fites que ens duen a la part alta d'un esperó, des d'on, la vista sobre Valldemossa cap a sud-oest, resulta espectacular. Seguim pujant cap a l'est, fora camí, fins arribar a un camí de carro.

(WP-05) Camí de carro - 3,6 km - 1 hora i 50 minuts - 805 m d'altitud.
El creuem i seguim tot dret cap a munt, fins arribar a la cresta de la serra de Son Moragues.
Serra de Son Moragues
(WP-06) Cresta - 3,7 km - 2 hores i 5 minuts - 854 m d'altitud.
Després d'un descans per fer un mos i recuperar les forces [15'], reprenem la marxa crestejant, amb algunes petites grimpades. Avancem sempre paral·lels a la paret seca que tenim a la nostra dreta. Així, a les 11:05 h arribem a la cota 916 m., on es localitza un portell.
Portell
(WP-07) Portell - 4,1 km - 2 hores i 45 minuts - 915 m d'altitud.
Seguim endavant, ja per un territori més amable i planer, esquivem alguns pins ajaguts pels temporals, i sense masses dificultats, arribem a un punt on la paret s'ha esbaldregat.

(WP-08) Paret - 4,7 km - 3 hores i 5 minuts - 919 m d'altitud.
Des de la paret, deixem aquesta en davallada, fent un gran arc cap a l'esquerra, fins arribar a un rotlo de sitja, on comença o acaba el camí des Caragol.
Baixant pel camí del Caragol
(WP-09) Camí des Caragol - 4,9 km - 3 hores i 15 minuts - 881 m d'altitud.
El camí, molt mal menat per l'abandó i el pas del temps, baixa fent successius revolts, fins desembocar a la pista dels Cairats, just davant de la font dels Polls.
Font dels Polls
(WP-10) Pista (font) - 6,1 km - 3 hores i 40 minuts - 690 m d'altitud.
Ens incorporem a la pista per l'esquerra, en descens pronunciat.

(WP-01) Valldemossa - 9 km - 4 hores i 23 minuts - 433 m d'altitud.
Ara ja sols ens queda continuar la llarga baixada per l'ampla pista, fins al portell on finalitza la finca pública de Son Moragues, i continuar el camí, fins arribar al punt d'inici.

Fitxa:
Ruta: Circular
Inici/ Final: Urbanització de s'Arxiduc (Valldemossa)
Distància aproximada: 9 quilòmetres
Pujada acumulada: 585 metres
Alçada mínima - màxima: 431 - 919 metres
Temps efectiu sense parades: 3 hores i 6 minuts (Total: 4 hores i 23 minuts)
Excursió realitzada el dia: 30  de desembre de 2019 
Components del grup: Magdalena Riera, Sebastià, Pere Nigorra, Joan Amengual i Josep.
Cartografia: Mapa Alpina Tramuntana Central (Escala: 1:25.000)
Observacions: Itinerari difícil si es puja pel pas d'en Giménez. Es pot evitar pujant pel pas de sa Regata de sa Coma, en aquest cas és moderat. Hi ha trams sense camí, per això cal bon sentit de l'orientació. Cal estar acostumats a fer grimpades.

Baixa el track del GPS a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:

https://photos.app.goo.gl/VE1DG3BVsuqTGoCZ9

2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Bona volta... i millor guia. Va de passos ara. Supòs que a tots, els passos ens donen la possibilitat de tornar a llocs coneguts amb l’afegitó de la novetat i un puntet d’aventura. En aquest cas m’ha semblat com a mínim delicat, encara que la corda sempre dona més seguretat. En quant al trànsit per la cresta sempre és gratificant tant per les vistes com per l’esforç per arribar al “cim”. Enhorabona per la publicació i a na Magdalena pel guiatge. Salut

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Aquest pas és una bona alternativa al de sa Regata i sí, és un xic exposat i molt esportiu. Però, ja està fet, un pas més conegut. Com que els dos et deixen al mateix lloc, prefereixo el de sa Regata. El recorregut per la cresta de Son Moragues, fàcil i agraïda.
Moltes gràcies pel teu comentari.
Salut i bon camí!

anar a dalt