divendres, 7 de febrer del 2020

Volta als poblets de la vall de Sóller

Font des Pujol
Una passejada senzilla i agradable, que enllaça Fornalutx amb Biniaraix a través dels camins des Creuer i de Monnàber. Entre horts de tarongers, arribem al petit llogaret de Binibassí, població que marca el límit entre els municipis de Sóller i Fornalutx. Finalment, pel camí del mateix nom, acabem la ruta de nou a Fornalutx, entrant a la vila pel carrer de Joan Albertí Arbona que connecta amb la plaça del poble.
Teules pintades a Can Xoroi
(WP-01) Fornalutx - 0,0 km - 0 minuts - 161 m d'altitud.
A les 10:04 h sortim de l'aparcament, entre margades de tarongers, fins al carrer d'Arbona-Colom i abans d'arribar a la plaça d'Espanya, voltem a l'esquerra pel carrer de sa Font. Passem al costat de la casa i la torre de Can Arbona, on es troba l'Ajuntament i, tot seguit pel casal de Can Xoroi. Si alcem la vista veurem teules antigues pintades conegudes popularment com a “teules de moro” que decoren el voladís de moltes façanes. Els dibuixos estan realitzats en color vermell i contenen motius geomètrics, vegetals, zoomòrfics, religiosos i representatius de la vida quotidiana. A la vall de Sóller és on es conserven més edificis amb teules pintades.
Continuem avançant pel carrer de sa Font acompanyats per una síquia d'aigua, fins arribar al Pont des Creuer, on voltem a la dreta en ascens. Deu minuts més amunt i després d'una corba tancada, comencem a pujar pel camí des Creuer, un sender empedrat i de ferradura, direcció als olivars d'es Marroigs, amb vistes espectaculars sobre la vall. Més amunt, al costat del Penyal d'en Carles, enllacem amb el camí de carro de Monnàber (asfaltat).
Camí des Creuer
(WP-02) Camí de Monnàber - 1,3 km - 45 minuts - 303 m d'altitud.
Ens incorporem a la pista per la dreta, en sentit descendent. El camí descriu diversos revolts, entre marjades d'oliveres i els respectius porxos i, després d'uns trenta minuts de relaxada caminada, arribem als rentadors de Biniaraix.
Rentadors de Biniaraix
(WP-03) Biniaraix - 3,3 km - 1 hora i 18 minuts - 108 m d'altitud.
Esquena paret als pedrissos de la font d'en Det, ens hidratem i fem un mos [20']. Reprenem la marxa pel carrer de Sant Josep, la plaça de la Concepció, amb la església del llogaret i el carrer de Sant Guillem, on girem a la dreta pel carrer de Santa Catalina. Al finalitzar aquest, girem a la dreta i baixem per un carrer empedrat, fins desembocar a un camí asfaltat, el qual ens mena a la carretera Ma-2121 que uneix Sóller amb Fornalutx, on ens incorporem cap a l'esquerra. Al cap d'una cinquantena de metres, voltem pel primer camí a la dreta.
Binibassí
(WP-04) Desviació a la dreta - 4 km - 2 hores - 63 m d'altitud.
Davant nostre ja apareix el llogaret de Binibassí dalt d'un turó. Creuem el pont que salva el torrent de Fornalutx i ascendim lentament entre horts de tarongers, fins arribar a l’agrupament de cases de Binibassí.
Molí d'aigua a Binibassí
(WP-05) Binibassí - 4,5 km - 2 hores i 9 minuts - 102 m d'altitud.
Binibassí és un conjunt de cases construïdes al mateix lloc on hi hagué l’alqueria musulmana de Benibassim. Conserva una torre de defensa del segle XVI.
Seguim a l’esquerra per un camí escalonat i empedrat passant pel costat d'un antic molí d’aigua mig cobert per l'heura. Continuem pujant entre pins i oliveres, fins arribar a una bifurcació, on trobem un rètol clavat a una alzina que indica "Fornalutx".
Immediatament, franquegem un portell amb barrera i iniciem un lleuger descens. Després de passar per un petit comellar, amb la silueta del Penyal des Migdia a la llunyania, arribem al cementiri de Fornalutx. Ara el sender es converteix en un camí de carro asfaltat, que entre oliveres ens mena a les primeres cases de Fornalutx. Seguim recte pel carrer de Joan Albertí Arbona i, després pel carrer de sa Plaça, arribem a la plaça d'Espanya, als peus de l'església parroquial.

(WP-06) Fornalutx - 6,2 km - 3 hores i 3 minuts - 161 m d'altitud.
Arribem a l'aparcament a les 13:07 h.

Fitxa:
Ruta: Circular
Inici/ Final: Fornalutx
Distància aproximada: 6,5 quilòmetres
Pujada acumulada: 253 metres
Alçada mínima - màxima: 62 - 303 metres
Temps efectiu sense parades: 2 hores i 7 minuts (Total: 3 hores i 3 minuts)
Excursió realitzada el dia: 4  de gener de 2020 
Components del grup: Agustí, Aina, Tomeu, Maria, Cesca i Josep.
Cartografia: Mapa Alpina Tramuntana Central (Escala: 1:25.000)
Observacions: Itinerari bo de fer, tot ell discorre per camins marcats.

Baixa el track del GPS a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:

https://photos.app.goo.gl/btDDfKVE5KMtvngB8


2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Darrerament has publicat un grapat rutes molt engrescadores. Aquesta és una d’elles. Aquesta vall tal com l’heu recorreguda, mostrant una de les moltes possibilitats en les que es pot gaudir caminant de tots aquests racons. Enhorabona per la publicació.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Una passeig molt senzill, per estirar les cames i agafar gana per dinar. No coneixia el camí des Creuer, camí de ferradura empedrat i amb bones vistes.
Moltes gràcies pel teu comentari.
Salutacions.

anar a dalt