diumenge, 5 d’abril del 2020

Mola de Planícia pel pas de la Mola

Vistes des del la Mola de Planícia
Vistes des del la Mola de Planícia
Avui, amb els companys del Club de Muntanya i Escalada Sóller (cmes), fem un itinerari llarg que puja al Puig de la Mola de Planícia (941 m). Hi accedim pel pas de la Mola, “l’únic que té camí de ferradura. Aquest serpenteja entre l’únic frau que hi ha darrere les cases, on resten les traces d’un portell”. (Sa Mola de Planícia el vessant nord-oest. Tomàs Vibot).
Agafem el camí del Correu

(WP-01) Aparcament de Sa Granja d'Esporles - 0,0 km - 0 minuts - 262 m d'altitud.
Després d'aparcar el vehicle a la Granja d'Esporles, a les 8:42 h comencem a caminar per la carretera (Ma-1100) direcció a Banyalbufar. Ben aviat [5'], tombem a mà esquerra pel camí des Correu. El cartell del GR indica: "Banyalbufar. Camí des Correu 2h".
El sender, d'amplada de carro, ascendeix per dins un olivar avui envaït pel pinar i, tot d'una creua un portell amb barrereta. Ja dins el terme de Banyalbufar, continua ascendint escalonat i, un poc més amunt traspassa un altre portell amb barrera per entrar a un magnífic alzinar, el bosc de ses Mosqueres. Tal sols uns minuts més endavant, veiem un gran forn de calç i les restes d'una barraca sense teulada.
El camí segueix flaquejat per una paret seca cabrera, i tot d'una inicia una forta muntada per arribar a un collet [12' des del forn de calç]. És el coll de sa Talaieta (439 m), també conegut com la Potada del Cavall, una cavitat a la roca, que les llegendes situen la petjada del cavall del rei en Jaume I.
Després de passar una paret seca, el sender avança gaire bé planer endinsant-se al bosc de Son Valentí. A uns [8'] del coll, trobem a mà dreta una esplanada panoràmica coneguda com l'Era del Moro.
Era del Moro

(WP-02) L'Era del Moro- 2,5 km - 54 minuts - 439 m d'altitud.
Aquesta era s'utilitzava per assecar escorça d'alzina, destinada a les indústries tèxtils. Des d'aquí es veuen les cases de Son Buyola, la costa del port des Canonge, i cap al nord, sa Foradada.
El nostre itinerari discorre planer i, després de deixar a mà dreta un forn de calç [10'], assolim el coll des Pi (454 m), entre el puig de s'Argenter (498 m), a la dreta, i el puig de sa Barca (582 m) a l'esquerra. Ara el camí baixa recte per un tram d'espectacular empedrat i al cap de [12'], trobem a l'esquerra un camí senyalitzat, és el camí Antic de Planícia. Un rètol indica: "Planícia Estellencs".
Camí Antic de Planícia

(WP-03) Camí Antic de Planícia - 4 km - 1 hora i 15 minuts - 388 m d'altitud.
Aquest camí és una via de carro que va ser eixamplada en 1868 sobre una anterior de ferradura, per facilitar el trànsit rodat que comunicava les possessions de Son Sanutges, l'Arboçar, el Rafal i Planícia. (Tomàs Vibot).
Deixem el camí del Correu i prosseguim la marxa per aquesta nova via que ens mena, baixant per trams empedrats, a la pista de terra que ve de Son Sanutges, just al costat d'un gran portell. Aquí ens incorporem a l'esquerra.
Seguim la pista en suau ascens i a uns [10'] de la cruïlla, passem davant les cases de s'Arboçar, un rafalet vinculat a la història de Planícia. Darrera les cases podem veure els espadats i les rossegueres que es precipiten del magnífic puig de la Mola (941 m), el nostre objectiu d'avui.
Camí endavant, arribem a un entreforc de camins on continuem pel de la dreta. Tot seguit, travessem la barrera de les Guixes on, ran del camí apareix un petit abeurador pel bestiar.
Avancem entre antigues feixes d'olivar avui envaïdes pel pinar i, després de deixar a la dreta el Pla dels Bandejats, en el següent revolt, surt un caminet a mà dreta que ens mena al mirador del Rafal. Una petita balconada artificial bastida sobre una penya i limitada per un paretó. A uns [20'] de s'Arboçar.
Uns pocs metres més endavant, travessem la barrera de la finca del Rafal, ara sense encadenat. Deixem un camí a l'esquerra i seguim tot dret, fins trobar un entreforc de camins.

(WP-04) Cruïlla - 7,4 km - 2 hores i 4 minuts - 321 m d'altitud.
Voltem a l'esquerra i atenció, perquè uns dos-cents metres més endavant, en una segona cruïlla, també ens desviem a l'esquerra.
El sender, senyalitzat, discorre en ascens cap al sud pel bosquet des Rafal i no es torba en franquejar un portell sense barrera. Un cop a l'altre cantó, avança entre marjades d'oliveres i travessa la barrera de Planícia, la qual dóna entrada a la finca pública. Des d'aquí gaudim d'una bona vista de la Mola, amb la serra dels Puntals i del bosc Gran, la gran massa forestal que s'estén sota la muntanya.
Un cop passada la barrera, avança per damunt un marge, deixa dos desviacions a l'esquerra i arriba a la casa de les Collidores, habitacle on romanien les collidores d'oliva no banyalbufarines.

(WP-05) Casa de les Collidores - 8,6 km - 2 hores i 20 minuts - 422 m d'altitud.
Després de berenar [20'], reprenem la marxa i, en un tres i no res arribem a les cases de Planícia.
Cases de Planícia

(WP-06) Cases de Planícia - 8,7 km - 2 hores i 50 minuts - 426 m d'altitud.
Des de les cases, continuem pel camí que passa per la part posterior, entre estables i l'enorme safareig, alimentat un temps per la font de na Ferrera. Un cop passada la barrereta de fusta, ascendim per un camí empredat, flanquejat per la séquia de l'esmentada font. Al cap de poc, trobem una cruïlla, on seguim cap a l'esquerra. El camí empren una forta muntada i, immediatament trobem la petita bassa del pas de la Mola, un dipòsit de planta rectangular recentment restaurat. S'alimenta de la font de na Ferrera per una canaleta de teules. Una mica més amunt, deixem el camí ample que es dirigeix a la font i seguim cap a l'est, fins trobar els rests d'un camí de ferradura anomenat el Pas de la Mola. El sender s'enfila en fort pendent dibuixant un seguit de revolts per una estret congost, on trobem restes d'un antic portell.
Pas de la Mola

(WP-07) Portell. Pas de la Mola - 9,6 km - 3 hores i 15 minuts - 593 m d'altitud.
El viarany continua pujant, acompanyat de fites pel centre del comellar i, després d'uns [12'] surt al Camí del Carro, que provinent de S’Arboçar arriba fins als peus del cim de la Mola i on ens incorporem, momentàniament a l'esquerra. Seguim aquest nou camí orientats a nord-oest per dins l'alzinar, deixem a l'esquerra un forn de calç i, passats uns [20'], assolim els Cingles des Boixar, una estupenda balconada.
Vistes des del Boixar

(WP-08) El Boixar - 10,7 km - 3 hores i 45 minuts - 630 m d'altitud.
Uns cingles que guaiten damunt la possessió de Planícia. Aquí el nostre guia, en Miquel Àngel, ens explica la sorprenent història de sa Torre de ses Ànimes.
Retornem enrere pel mateix camí fins arribar a una petita esplanada, on es localitza un forn de calç i l'aljub del Porxo, també anomenat la bassa Nova.
Aljub del Porxo

(WP-09) Aljub del Porxo - 11,6 km - 4 hores i 20 minuts - 666 m d'altitud.
És un dipòsit de planta rectangular que recollia l’aigua per la part posterior. Al costat hi ha un porxo que servia per guardar porcs.
Continuem per aquesta ampla via entre arboceres i alguns pins. Aviat, però, entra de nou a l'alzinar i arriba a una nova esplanada, on es localitza el dipòsit més emblemàtic de tota la contrada: els Aljubets.
Els Aljubets

(WP-10) Els Aljubets - 12,5 km - 4 hores i 35 minuts - 744 m d'altitud.
Són dos dipòsits, un destinat a l’abastament humà i un altre pels animals. Fou construït el 1882, segons figura a la llinda de l'accés.
El camí continua ascendint amb un seguit de ziga-zagues fins a una nova plana on trobem una cruïlla de camins, nosaltres seguim cap a l'esquerra (gregal). Camí endavant, no ens torbem en deixar a l'esquerra l'aljub del Puig.
Aljub del Puig

(WP-11) Aljub del Puig - 13,6 km - 4 hores i 58 minuts - 861 m d'altitud.
És una bassa coberta per una volta de pedra en sec molt irregular, la planta té forma de pera.
Seguim avançant per un espectacular alzinar flanquejat per diversos ranxos de carboners. Més endavant tornem a enfilar-nos desviant-nos cap al nord, fins damunt un coll que separa els dos cims que coronen la muntanya. El principal, cap al sud, és coronat pel clàssic vèrtex geodèsic. A les 14:00 h en punt, fem el cim.
Mola de Planícia

(WP-12) Puig de la Mola de Planícia - 14,3 km - 5 hores i 18 minuts - 941 m d'altitud.
Parada i fonda. Dinem, reposem forces i gaudim del paisatge [30'].
Baixem de la muntanya pel mateix camí, fins trobar, al cap de [10'] un camí que surt a l'esquerra (fites).
Aquest nou camí es troba més fressat i marcat amb fites. Un poc més avall travessem una primera paret, que ens treu de la possessió de Planícia (Banyalbufar) i després voltem cap a la dreta baixant pel centre d'un estret comellar.
Sortim del tàlveg cap a llevant i seguim el tirany el qual ens mena a una altra paret, que travessem. En aquest cas, es tracta de la partió entre Sa Granja d’Esporles i Son Vich de Superna (Puigpunyent). Transcorreguts uns tres minuts, el camí fa un gir de noranta graus cap a xaloc, passa per un rotlo de sitja i flanqueja una clariana de l'alzinar per un terreny molt rocallós. El tirany volta cap a tramuntana i, sempre de baixada, torna a ficar-se dins l'alzinar. Continuem en tendència a llevant i deixem a l'esquerra el porxo d'en Camotes.
Porxo d'en Camotes

(WP-13) Porxo d'en Camotes - 16,2 km - 6 hores i 35 minuts - 714 m d'altitud.
Després de travessar un replà, el camí baixa fent voltes a l'ombra d'un espès alzinar, fins al coll dels Bous, tancat per una paret de terme. Partió entre Banyalbufar i Esporles.

(WP-14) Coll dels Bous - 16,7 km - 6 hores i 45 minuts - 650 m d'altitud.
Des del coll, baixem en tendència nord per un senderó ben fressat, fins assolir una esplanada, d'on parteix un camí carreter. Aquest camí davalla amb rapidesa pel centre del comellar de les Rotasses en direcció llevant. Un poc més avall s'estreny i trobem a la dreta del camí, la bassa de les Rotasses, que malgrat el seu nom és un aljub mig derruït. Immediatament, deixem un enorme forn de calç a l'esquerra, a uns metres separat del sender. Seguim davallant per dins un esplèndid bosc, fins enllaçar amb el camí Vell del Correu, molt a prop de la Potada de Cavall, on tanquem el cercle del nostre recorregut.
Potada del Cavall

(WP-15) Sender GR - 18,2 km - 7 hores i 15 minuts - 426 m d'altitud.
Aquí voltem a la dreta i pel mateix camí retornem al punt de partida.

(WP-01) Aparcament de sa Granja - 20,3 km - 7 hores i 49 minuts - 262 m d'altitud.
A les 16:31 h arribem on tenim els vehicles.
Ha estat una excursió llarga amb molt bona companyia. Gairebé tota coneguda, a excepció del camí del pas de la Mola, una via de ferradura que discorre per una gorja espectacular.

Fitxa:
Ruta: Circular.
Inici/ Final: Aparcament de sa Granja (Esporles)
Distància aproximada: 20 quilòmetres
Pujada acumulada: 914 metres
Alçada mínima - màxima: 260 - 941 metres
Temps efectiu sense parades: 6 hores i 5 minuts (Total: 7 hores i 49 minuts)
Excursió realitzada el dia: 16 de febrer de 2020 
Components del grup: Lluís Sànchis, Joana Aguiló, Damià Perelló, (CMES), ... i Josep
Cartografia: Mapa Alpina Tramuntana Sud (Escala: 1:25.000)
Observacions: Itinerari llarg i en fort desnivell acumulat
Referències: Tomàs Vibot. Planícia. Itineraris pel patrimoni ambiental i cultural.

Baixa el track del GPS a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:

2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Una volta de campions! tant pel llocs com per la distancia. Record de fa anys haver fet un recorregut semblant, a l’inrevès, i vaig quedar ben servit. Tot el recorregut està carregat de racons espectaculars. Qualsevol itinerari per aquesta Mola és sempre gratificant. M’ha agradat molt i la publicaó perfecte. A veure si hi podem tornar prest. Una aferrada amic.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Feia estona que no caminava tantes hores per la muntanya. Quan m'ha aturava per fer una foto, havia de córrer per agafar el grup. Aquesta colla de Sóller, van per feina! Però bé, un itinerari que quedes ben satisfet. Em va agradar molt el camí del pas de la Mola.
Així ho desitjo, que puguem tornar-hi aviat.
Una abraçada amic.

anar a dalt