dilluns, 25 de maig del 2020

Volta al barranc de Biniaraix pel camí Vell

Els Cornadors
Punt d'inici: rentadors de Biniaraix, alimentats per la font d'en Det.

(WP-01) Rentadors de Biniaraix - 0,0 km - 0 minuts - 102 m d'altitud.
A les 7:51 iniciem l'excursió. Deixem a la esquerra el camí vell de Monnàber i prenem el camí ample del GR-221 direcció al barranc, emmarcat pel morro de les Solanes i els Cornadors.
No ens torbem en arribar a la cruïlla dels olivars de Cas Don, a l'esquerra i el camí del Barranc, per on continuem. Superem després el torrent per un pont i comencem la pujada pel camí empedrat amb un bon pendent. En pocs minuts, passem l'aixeta de la font de Cas Patró Lau i continuem fins trobar a mà dreta el desviament del camí Vell. Un rètol indica: "Camí Vell. Cúber 4 h".
Desviament del camí Vell del Barranc
(WP-02) Desviació al camí Vell - 0,8 km - 30 minuts - 156 m d'altitud.
El camí, empedrat i escalonat, s'enfila en fort rost entre marges i rossegueres. Una mitja hora més endavant i després de passar una caseta, a l'esquerra surt un esvaït tirany, força deteriorat i escalonat, que ens condueix a la cova de les Alfàbies, situada sota els cingles del Cornador Gran.
Cova de les Alfàbies
(WP-03) Cova de les Alfàbies - 1,6 km - 1 hora i 10 minuts - 366 m d'altitud.
En aquesta gran balma, s'aprofiten els degotissos per recollir l'aigua dins alfàbies i altres recipients.
Després de visitar aquest especial indret, retornem al camí Vell per on continuem l'ascens, fins al coll d'en Se (440 m), on a la dreta hi ha una era.
Ara el camí continua en sua baixada primer direcció sud-est i després est, mentrte divisem el camí del Barranc i l’espectacular xaragall des Verger, a l’altre cantó de la vall.
A uns deu minuts del coll, passem pel costat del porxo de “Can pa i peix des Barranc” i en pocs minuts més, arribem al torrent de Lofra, que forma un petit gorg.
Gorg de Can Catí
(WP-04) Gorg de Can Catí - 2,6 km - 1 hora i 50 minuts - 392 m d'altitud.
Després de travessar el llit del torrent, tornem a trobar el GR-221, on ens incorporem a l'esquerra en sentit descendent. Mentre baixem, a ponent veiem Can Catí, amb les marjades d'hort i a la dreta les cases de Can Silles, després de trobar una aixeta alimentada per la font des Verger.
Continuem el descens per creuar el torrent des Verger per un gual amb passadores i un pont de fusta i, to seguit arribem a s'Estret, on s'ajunten els penyals, el camí i el torrent.
Salvem el torrent per un petit pont de pedra i continuem el descens acompanyats de la canaleta de teules de la font des Verger.
Més endavant, el camí salva el desnivell fent unes giragonses espectaculars, conegudes com ses Voltetes. Un cop passades aquestes, tornem a creuar el llit del torrent, i un poc més avall, arribem de nou al creuer amb el camí Vell, on tanquem el cercle d'aquest itinerari. Ara sols resta tornar a Biniaraix pel mateix camí que hem fet a la pujada.
Ses Voltetes
(WP-01) Rentadors de Biniaraix - 5 km -  hores i  minuts - 102 m d'altitud.
A les 10:50 h posem punt i final a la petita volta d'avui.

Fitxa:
Ruta: Circular.
Inici/ Final: Rentadors de Biniaraix (Sóller)
Distància aproximada: 5 quilòmetres
Pujada acumulada:  431 metres
Alçada mínima - màxima: 100 - 447 metres
Temps efectiu sense parades: Total: 3 hores
Excursió realitzada el dia: 27 de maig de 2020 
Components del grup: Pere N., Sebastià E., Guillem Castanyer i Josep
Cartografia: Mapa Alpina Tramuntana Central (Escala: 1:25.000)
Observacions: Itinerari fàcil, discorre sempre per camins ben marcats 
 Referències: El camí vell del barranc de Biniaraix (Consell de Mallorca)

Baixa el track del GPS a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:
https://photos.app.goo.gl/iZHhSM9p7Pmm8j9t9

2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
M’alegra tornar a veure que estau en marxa, bona senyal. El Barranc és una molt bona opció amb multitud de variants. Aquesta vostre possiblement sigui la més agraïda ens tots els aspectes, al manco per jo ho és. Enhorabona a tots els components per tornar estar en marxa i especialment a tu per la perfecte publicació. Salut

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Com veus ja hem reiniciat les sortides per la muntanya amb aquesta senzilla volta, que no per coneguda és menys interessant.
Molt agraït pel teu comentari. Salut.

anar a dalt