dissabte, 19 de setembre del 2020

Volta al morro de Cúber per la coma dels Ases

Puig Major
Iniciem l'excursió en el Km. 33,7 de la carretera Ma-10 de Lluc a Sóller, just davant l'àrea recreativa de la  font del Noguer.

(WP-01) Aparcament de la font del Noguer - 0,0 km - 0 minuts - 750 m d'altitud.
A les 7:55 h, comencem a caminar pel camí del GR-221 direcció a l'embassament de Cúber. Superem una reixeta per un botador i, tot d'una topem amb una paret transversal, on ens desviem a l'esquerra, pel camí del refugi dels Tossals Verds pel pas Llis (GR-221-F).
El marcat camí ascendeix ran de la paret amb fort rost fent successius revolts, fins arribar al coll de la coma dels Ases, entre el Morro de Cúber (951 m) i el puig de sa Font Oest (1028 m).


(WP-02) Coll de la coma dels Ases - 0,7 km - 30 minuts - 910 m d'altitud.
El coll es troba tancat per una llarga paret. Travessem un portell i seguim el tirany fent uns quants revolts fins baixar al llit de la torrentera. Continuem cap al sud i al cap de pocs minuts, ens desviem a l'esquerra per donar un cop d'ull a la petita font des Voltor, situada a la llera del xaragall.


(WP-03) Font des Voltor (d'en Enmig) - 1,1 km - 45 minuts - 813 m d'altitud.
"A s'arxiu de Lluc hi ha un document escrit que recull ses afirmacions verbals d'en Antoni Martorell, pastor de Cúber (1971) on diu que sa font de sa part més alta de sa Coma des Ases és coneguda com a sa font des Voltor". (Fonts de Tramuntana).
Retrocedim al camí principal i seguim la baixada per la torrentera. Un poc més avall, trobem un bonic ginebró aïllat ran del camí i després d'uns revolts, una barraca esbucada a la dreta del viarany. Continuem el descens per un coster amb un fort desnivell i passem pels peus d'una gran rosseguera que baixa dels contraforts del puig de sa Torreta (1058 m). El camí es dirigeix cap al sud i després de cinc revolts, l'abandonem per la dreta.

(WP-04) Deixar camí - 2,3 km - 1 hora i 25 minuts - 644 m d'altitud.
Avancem orientats a l'oest fora camí entre altes carritxeres i girem lleugerament a l'esquerra cap a un grup de roques dins el xaragall. Llavors entre l'espessa vegetació, baixem fins assolir la llera del torrent d'Almadrà.


(WP-05) Creuar torrent - 2,4 km - 1 hora i 35 minuts - 610 m d'altitud.
Ens enfilem coster amunt per l'altre vessat del torrent, entre alzines, fins assolir l'entrada d'un dels túnels per on passa la canonada d'aigua que ve del pla de Cúber. A l'entrada del túnel encara es conserva l'antiga inscripció que informava del pagament per passar per la finca de Solleric.
Aquí davall unes alzines aprofitem per descansar i fer un mossegada. Després del descans [20'], el nostre itinerari prossegueix resseguint la mencionada canonada en fort ascens. Al final de la costa, arribem a una esplanada (734 m) on hi ha uns enormes tubs de ciment, i a continuació iniciem un descens per un estret excavat a la roca, sempre paral·lels a la canonada, fins assolir de nou la llera del torrent d'Almadrà.
Travessem el tàlveg del torrent i superem la forta però curta pujada fins arribar a l' escletxa feta per passar la canonada i, tot seguit arribar a la presa de l'embassament de Cúber.


(WP-06) Presa - 3,8 km - 3 hores - 746 m d'altitud.
Girem cap a l'esquerra, travessem la presa i avancem pel camí Nou de Lofra. Ben aviat deixem el refugi de Cúber a la dreta i voltem, també cap a la dreta travessant el torrent.


(WP-07) Cruïlla - 4,9 km - 3 hores i 15 minuts - 758 m d'altitud.
Ara sols resta seguir aquest agradable camí el qual voreja l'embassament, acompanyats per una bonica estampa del Penyal del Migdia i del puig Major, fins arribar a la carretera davant l'entrada a la font des Noguer.

(WP-01) Font del Noguer - 7,3 km - 3 hores i 51 minuts - 750 m d'altitud.
A les 11:46 h donem per finalitzada la matinal d'avui.

Fitxa:
Ruta: Circular
Inici/ Final: Aparcament de la font del Noguer (Escorca)
Distància aproximada: 7,3 quilòmetres
Pujada acumulada: 348 metres
Alçada mínima - màxima: 610 - 912 metres
Temps efectiu sense parades: 2 hores i 40 minuts (Total: 3 hores i 51 minuts)
Excursió realitzada el dia: 12 de setembre de 2020
Components: Pere, Joan P., Sebastià i Josep.
Cartografia: Mapa Tramuntana Central. Editorial Alpina (Escala: 1:25000)
Observacions: Itinerari moderat amb trams fora camí i incòmodes per la vegetació.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:

 

2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Una volta ben guapa pel cor de la Serra. Difícil superar aquestes panoràmiques de sa Rateta i de la coma des Ases. Pel grup, al qual pertanyia abans, era un itinerari habitual exactament igual, a s’inreves. Molt bona la publicació i la fotografia Josep. Salut amic

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola amic Llorenç,
Feia molta d'estona que no trescàvem pel cor de la Serra i gaudirem molt amb aquest senzill recorregut, que per conegut, no deixa de sorprendre les espectaculars panoràmiques. També cal dir que el dia va acompanyar molt.
Molt agraït pel teu comentari.
Una aferrada.

anar a dalt