diumenge, 11 d’octubre del 2020

De la Colònia de Sant Jordi a cala en Tugores


Avui fem una matinal senzilla d'anada i tornada pel mateix camí. La ruta discorre per un dels trams de costa més bonics del sud de Mallorca. Comencem a caminar en el carrer Gabriel Roca on es troba la petita platja del Port de la localitat costanera de la Colònia de Sant Jordi.


(WP-01) Colònia de S. Jordi - 0,0 km - 0 minuts - 1 m d'altitud.

El dia no acompanya gaire, el cel és molt tapat i corre un fort oratge. La mar està força esverada. Tot i així, a les 9:28 h entrem a la petita platja del Port i anem cap a l'esquerra per un passeig empedrat i ampla que discorre vorera de la mar i, que en deu minuts ens mena a la bonica platja de sorra blanca del Dolç.


(WP-02) Es Dolç - 0,7 km - 10 minuts - 1 m d'altitud.

El nom de la platja es deu al fet que hi ha una surgència d'aigua a nivell de mar a les roques de l'extrem sud-est de la platja, fet que fa que l'aigua de la superfície de la mar sigui més dolça i més fresca (Wiquipèdia).
Sortim de la platja i tot d'una, després de deixar unes casetes de pescadors a la nostra dreta, arribem a la petita platja de Can Curt.


(WP-03) Platja de Can Curt - 1,3 km - 20 minuts - 2 m d'altitud.

Al costat de la platja hi ha un grup de casetes i escars de pescadors. Just davant hi ha l'illot de l'Estopa, l'illot petit, l'illot gros i l'illa de na Guardis, que és l'emplaçament d'un important jaciment arqueològic d'època fenícia.
Continuem pel caminet vorejant el mar i, amb un no res trobem la platja del Delfí, on encara resten alguns lliris d'arenal florits (Pancratium maritimum L.).

(WP-04) Es Delfí - 1,7 km - 25 minuts - 2 m d'altitud.
Travessem l'arenal i recuperem el tirany que voreja la línea de la costa de roques mareses retallades i erosionades pel constant embat de la mar, fins arribar a la primera gran joia de la ruta: la platja es Carbó.


(WP-05) Platja es Carbó - 2,2 km - 35 minuts - 4 m d'altitud.

 És una platja extensa, d'uns 1400 metres de llargada i 45 d'amplada d'arena blanca i molt fina. Les aigües són completament cristal·lines. La punta de s'Alfàbia és al mig de la platja i és completament arenosa, constituïda per una duna d'una alçada considerable. S'aixequen tres nius de metralladores, un just en el centre i un altre a la sortida de la platja, en la punta de na Tianeta. Davant la platja, hi ha els illots de na Moltona, i de na Pelada.
Després de creuar tot el llarg arenal, arribem a una petita rada de roques anomenada es Carnantge.

(WP-06) Es Carnantge - 3,9 km - 1 hora i 5 minuts - 3 m d'altitud.
Continuem seguint el tirany ben marcat sempre amb la mar a la nostra dreta, fins a la punta de na Barbera i després d'ella voltem a l'esquerra i assolim cala en Tugores, el segon tresor de la ruta.


(WP-07) Cala en Tugores - 5,7 km - 1 hora i 35 minuts - 1 m d'altitud.

Una platja verge d'arena i roques, poblada per pins blancs i savines. Un mantell de posidònia morta, de més d’un metre d’espessor, recobreix la seva costa.
Tornem al punt de partida pel mateix itinerari amb el molest vent de cara.

(WP-01) Colònia de Sant Jordi - 11,5 km - 3 hores i 22 minuts - 1 m d'altitud.
A les 12:51 h. posem punt i final a l'excursió d'avui.

Fitxa:
Ruta: Circular
Inici/ Final: Colònia de Sant Jordi
Distància aproximada: 11,5 quilòmetres
Alçada mínima - màxima: 0 - 11 metres
Temps efectiu sense parades: 3 hores (Total: 3 hores i 22 minuts)
Excursió realitzada el dia: 25 de setembre de 2020
Cartografia: Mapa Pla de Mallorca. Editorial Alpina (Escala: 1:50.000)
Observacions: Itinerari fàcil, apta per a tots els públics.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:

 

2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Una bonica volta i publicació, com bé dius per uns llocs preciosos. Aquestes platges, sense gent, al més de setembre semblen d’una altre illa. Salut per seguir...

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Una volta senzilla per estirar les cames, aprofitant la nostra estada a la Colònia de Sant Jordi. Entre el poc turisme i el dia que no acompanyava, no trobàrem a ningú.
Mentre ens deixen, seguirem caminant per l’illa.
Gràcies pel teu cometari.
Salutacions.

anar a dalt