dissabte, 14 de novembre del 2020

De s'Algar a Cala Murada

Barri de la Capella
 
Un itinerari matinal pel litoral del Migjorn de Mallorca. La primera part de la ruta resseguim la costa per corriols traçats damunt d'un esquerp roquissar. Tornem per un camí interior molt interessant i freqüentat pels ciclistes de muntanya. Acabem l'excursió amb una refrescant capbussada a les aigües turqueses de la platja de s'Algar.

Inici: Rotonda d'entrada a Portocolom (Felanitx).

(WP-01) Portocolom - 0,0 km - 0 minuts - 2 m d'altitud.
Així doncs, a les 11:12 h comencem a caminar per l'avinguda dels Tamarells (Ma-4060), per darrera del club nàutic. Entrem dins el barri de la Capella pel segon carrer de la dreta, el carrer de la Mar. Abans d'arribar al final, voltem a l'esquerra pel carrer del Carme, amb escars i varadors, a baix. Ben aviat deixem, també a l'esquerra, l'església parroquial de la Mare de Déu del Carme (1884/87), fins arribar al Riuetó des Dolç, on girem a la dreta. Tot d'una, deixem la carretera del far i voltem a l'esquerra pel camí de terra de s'Algar, el qual ens mena a la platja homònima, dins la finca pública del Tancat de sa Torre.

Portell

(WP-02) Portell (S'Algar) - 1,7 km - 26 minuts - 6 m d'altitud.
Aquí, a mà esquerra, trobem un petit portell i dos camins, el de l'esquerra serà per on tornarem en finalitzar la nostra excursió. Ara prenem el de la dreta (nord-est), el qual avança damunt un terreny rocós vorera de la mar. Anem ascendint suaument, deixem a l'esquerra les restes d'una primera barraca i, prest veiem a la nostra dreta l'imponent Penyal Roig, on es practica l'escalada. Un cop passat el turó, al cap de cinc munts, trobem a la dreta una segona barraca també molt deteriorada. Continuem avançant cap al nord entre la garriga i l'esquerp roquissar i després de trobar una tercera barraca amb la coberta de pedra, arribem a una paret amitgera que fa partió entre els termes de Felanitx i Manacor (ses Partions Noves). Un cop a l'altre costat, avancem uns metres i baixem cap a la mar, fins trobar un forat en terra: és l'entrada al Secret des Moix, un amagatall de contraban.

Es Secret des Moix

(WP-03) Es Secret des Moix - 3,0 km - 1 hora i 5 minuts - 9 m d'altitud.
Recuperem el tirany i després de vuit minuts, just abans d'una paret seca on darrera ja hi ha els primers xalets de Cala Murada, girem a l'esquerra per un corriol entre mates, fins topar amb un botador (paret seca de ses Partions Velles). Anem a parar al carrer de Lisboa, girem a l'esquerra i uns metres més endavant, trobem a mà esquerra l'inici del corriol que ens menarà de tornada a s'Algar.

Camí de tornada

(WP-04) Desviació esquerra - 3,4 km - 1 hora i 35 minuts - 16 m d'altitud.

El camí avança en suau pendent per dins la garriga. Als deu minuts, travessem la paret de partió de terme, entrem dins Felanitx.

(WP-05) Paret - 4,3 km - 1 hora i 45 minuts - 28 m d'altitud.
Ara el camí davalla suaument mentre divisem cap a l'oest el puig de Sant Salvador i l'ermita de la Consolació. Flanquegem un sementer i deixem a la dreta les restes d'un forn de calç, fins arribar un altre cop el portell del costat del Racó de s'Algar.


(WP-02) Racó de s'Algar - 5,5 km - 2 hores i 7 minuts - 2 m d'altitud.

Aquí fem una parada per refrescar-nos i dinar [25']. Després del descans reprenem la marxa pel mateix camí, fins arribar al punt de partida.


(WP-01) Portocolom - 7 km - 2 hores i 55 minuts - 2 m d'altitud.

A les 14:07 h donem per finalitzada l'excursió.

Fitxa:
Ruta:
Circular
Inici/ Final:
Rotonda d'accés a Portocolom
Distància aproximada:
7 quilòmetres
Pujada acumulada:
36 metres
Alçada mínima - màxima:
0 - 29 metres
Temps efectiu sense parades:
2 hora i 7 minuts (Total: 2 hores i 55 minuts)
Excursió realitzada el dia:
3 d'octubre de 2020
Cartografia:
Mapa Pla de Mallorca. Editorial Alpina (Escala: 1:50.000)
Observacions:
El camí del tram de la costa és poc marcat i discorre per damunt un roquissar esquerp. Si es vol entrar dins la cova, cal dur frontal.
Referències: J. C. Palos. 20 Rutes en família per Mallorca. Les serres de Llevant (II).

Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:

 




2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Molt interessant aquesta volta Josep. Una zona molt poc caminada per noltros. La de cala Varques, em sembla que és l’’unica ruta que hem fet darrerament per allà. Molts de lloc per visitar... caminar Josep. Perfecte la publicació i la fotografia i agraït per compartir Josep. Salut amic.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Nosaltres tampoc coneixíem aquest tram de costa i ens va agradar força, mol maco. La cova des Secret des Moix, impressionant, ens va sorprendre molt.
Molt agraït pel teu comentari.
Salutacions.

anar a dalt