diumenge, 31 de gener del 2021

Pla de Lanzell, es Pagos i Son Barceló

Cases de Sant Martí de Lanzell

Una caminada entre els termes municipals de Vilafranca, Porreres i Sant Joan, en el Pla de Mallorca.

Inici: Parc Josep M. Llompart de Vilafranca de Bonany.

(WP-01) Vilafranca - 0,0 km - 0 minuts - 95 m d'altitud.
A les 10:20 h iniciem la caminada pel carrer Santa Bàrbara, flanquejat pel Poliesportiu municipal. A la primera cruïlla, voltem a l’esquerra pel carrer de Miquel Barceló, fins trobar el carrer Sant Martí, on voltem a la dreta i sortim del nucli urbà. El carrer, ara carretera Ma-5111, travessa l’autovia (Ma-15), fins a la rotonda, al costat de les cases de Sant Martí de Lanzell.

(WP-02) Rotonda - 1,2 km - 15 minuts - 94 m d'altitud.
Girem a la dreta per la carretera Ma- 5101 direcció a Porreres i, uns tres-cents metres més endavant (km 7,300), després de deixar un safareig, la deixem per l’esquerra.


(WP-03) Desviament a l’esquerra - 1,6 km - 20 minuts - 95 m d'altitud.

Anem per asfalt cap a sud-est. Tot d’una, ignorem un camí a l’esquerra i avancem en tendència a la dreta. Després d’una corba a l’esquerra, deixem el camí que va al xalet de Son Bou i seguim recte, per camí de terra.

Pla de Lanzell

(WP-04) Cruïlla (recte) - 2,4 km - 33 minuts - 83 m d'altitud.

Ben aviat, el camí volta a la dreta i un poc més endavant a l’esquerra. Continuem planejant cap a sud-est pel Pla de Lanzell, mentre a la nostra dreta divisem a la llunyania, les cases de Son Bou i, just darrera, ses talaies Grans, amb les dues torres dels molins. No ens torbem en arribar a una nova cruïlla, on seguim a l’esquerra pel costat d’una filera de figueres. Un poc més endavant, el sender volta a la dreta, puja lleugerament i segueix a l’esquerra flanquejant una paret seca, fins desembocar en el camí de Son Joi, on ens incorporem a la dreta.

Pou de Son Solé Nou

(WP-05) Camí de Son Joi - 5,2 km - 1 hora i 15 minuts - 97 m d'altitud.

Tot d’una deixem a l’esquerra un safareig i a la dreta l’entrada de Son Solé Nou, on es localitza un pou amb capelleta apuntada. Seguim cap al sud i ensopeguem amb el camí de S. Joan a Felanitx.

(WP-06) Camí de S. Joan a Felanitx - 5,7 km - 1 hora i 25 minuts - 99 m d'altitud.
Girem a la dreta per asfalt, cap al nord-oest, vorejant parets de pedra en sec i bosc. Després d’una tirada de 1,3 km, deixem el camí principal i seguim tot dret (rètol de fusta).


(WP-07) Cruïlla - 7 km - 1 hora i 45 minuts - 114 m d'altitud.

Tot d’una veiem les cases des Pagos, cap a on ens dirigim. El camí de terra puja per la falda del puig Rodó (129 m), fins anar a parar a la carretera de Porreres, la creuem i fem una aturada al costat del pou des Pagos.

Pou des Pagos

(WP-08) Pou des Pagos - 8,9 km - 2 hores i 30 minuts - 119 m d'altitud.

Té el coll rectangular lleugerament ovalat, adossat a la paret de pedra. És un dels pocs pous públics que encara tenen aigua, El 1994 va ser restaurat, ja que es trobava molt malmès. (Rutes hidràuliques de Porreres).
Després d’un petit descans [20’], reprenem la marxa vorejant les cases des Pagos per la dreta i avancem pel camí de S. Joan. Caminem cap al nord-oest entre sementers i al veure les cases d’Hortella Vell, ens desviem per un camí a la dreta (al costat del xalet n. 38).

(WP-09) Desviament a la dreta - 11 km - 3 hores i 5 minuts - 125 m d'altitud.
Camí endavant, avancem uns dos-cents metres, fins trobar un entreforc de camins, seguim cap a la dreta.


(WP-10) Desviament a la dreta - 11,2 km - 3 hores i 10 minuts - 130 m d'altitud.

El sender de terra avança primer cap a llevant i després volta al nord, fins arribar a un camí a la dreta, just al costat de Son Ramon.
Seguim el camí asfaltat de la dreta, que ens mena a la via de servei de l’autovia. La creuem per un pas subterrani que ens queda a l’esquerra i tornem al punt de partida.

(WP-01) Vilafranca - 14,1 km - 3 hores i 53 minuts - 95 m d'altitud.
A les 14:15 h finalitzem la passejada. 

Fitxa:
Tipus de Ruta: Circular
Inici/ Final: Parc Josep M. Llompart (Vilafranca de Bonany).
Distància aproximada: 14,1 quilòmetres
Pujada acumulada: 101 metres
Alçada mínima - màxima: 74 - 137 metres
Temps efectiu sense parades: 3 hores i 23 minuts (Total: 3 hores i 53 minuts)
Excursió realitzada el dia: 29 de gener de 2021
Components del grup: Cesca i Josep.
Cartografia: Mapa Pla de Mallorca. Editorial Alpina (Escala: 1:50.000)
Observacions: Itinerari gairebé planer, apta per a tota la família.
Referències: Tomàs Vibot. Mallorca Interior. 15 rutes pel cor illenc. Volum III

Baixa el track del GPS a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:


2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Perfecte per jo aquesta publicació. Fa temps volem fer també recorreguts pel Pla i aquest és un dels que hem preparat amb les informacions d’en Vibot. Segurament en ferem qualcun dels que tu has publicat tan encertadament. Gràcies per compartir-los Josep. Salut amic.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Són itineraris molt tranquils (fora de les aglomeracions de la Serra) amb bastant asfalt i sense ombres, per això s’han de fer a l’hivern o a la primavera, quan els sementers són verds i florits.
Merci pel comentari.
Salut.

anar a dalt