dissabte, 17 d’abril del 2021

De cala Marçal a cala Mitjana


Des de cala Marçal (Felanitx), seguim ran de la mar pel camí de la Ronda fins a la cala Mitjana, passant per cala sa Nau, cala verge de sorra blanca i aigua transparent flanquejada per penya-segats. El camí de la Ronda era el camí utilitzat pels carrabiners per vigilar el contraban en aquesta part de la costa.


Aproximació: sortint de s'Horta per la carretera Ma-4102. A l'altura del Km 6, prenem la carretera que surt a ma dreta fins arribar a cala Marçal. Deixem el vehicle davall uns pins del carrer del Virot.

(WP-01) Cala Marçal - 0,0 km - 0 minuts - 15 m d'altitud.
A les 11:25 h comencem a caminar cap a l'oest i tot d'una, voltem a l'esquerra pel carrer de la Fotja. En arribar al final del carrer, voltem a l'esquerra per un camí ampla de terra que entra dins la garriga. Ben aviat, trobem un rètol que anuncia la primera cala que visitarem, cala Brafi, just al costat d'un portell d'entrada a una propietat. A partir d'aquí, el camí s'estreny i avança entre parets seques, fins arribar a una baixa paret transversal amb uns esglaons de pedra.

(WP-02) Paret - 0,6 km - 10 minuts - 19 m d'altitud.
Un cop a l'altre cantó, avancem uns metres en la mateixa direcció i ens desviem a l'esquerra per un corriol que baixa a l'arena de la cala Brafi.

Cala Brafi

(WP-03) Cala Brafi - 0,7 km - 15 minuts - 1 m d'altitud.

Travessem la cala de pedres i sorra i seguim per darrera d'un escar sense sostre. Avancem cap a sud-oest per damunt roques mareses molt erosionades pel constant embat de la mar. Aquesta roca arenosa, ens acompanyarà durant gairebé tota l’excursió.
Un lleuger tirany marcat amb fites ens guia, sempre amb la mar a l'esquerra. Després de passar unes amples tenasses, el corriol entra dins la garriga i baixa fins arribar a cala Estreta.

Cala Estreta

(WP-04) Cala Estreta - 1,6 km - 40 minuts - 1 m d'altitud.

Seguim el difuminat tirany que voreja la línia de costa elevada pel coster del Morro del Ras. Després de veure sobre la mar una antiga pedrera de marès, arribem a una barraca de pedres ensorrada.
Ara el tirany volta cap a l'oest per damunt penya-segats i s'endinsa de nou dins la garriga pel flanc dret de cala sa Nau. Després d'algunes rapinyades a les cames, baixem fins a la sorra de la platja.

Cala sa Nau

(WP-05) Cala sa Nau - 3,2 km - 1 hora i 35 minuts - 1 m d'altitud.

Tornem al sender per darrere d'una caseta de pescadors i avancem pel flanc contrari, fins trobar la cova del Moro, d'origen prehistòric d'índole funerària.

Cova prehistòrica

(WP-06) Cova - 3,4 km - 1 hora i 45 minuts - 10 m d'altitud.

Continuem vorejant la costa fins arribar a una cala de roques. Aquí, girarem a la dreta i en uns metres més endavant veiem el Forat d'en Mengo, un curiós penya-segat foradat.
Anem seguint el caminet vorera de la mar, ara bastant desdibuixat, i no ens torbem en arribar a la bocana de la cala Mitjana, on hi ha un alt i robust màstil clavat al penya-segat. Voltem a la dreta i per un caminet de lloses de pedra, arribem a la idíl·lica cala Mitjana.

Cala Mitjana

(WP-07) Cala Mitjana - 4,5 km - 2 hores i 15 minuts - 1 m d'altitud.

Després d'una llarga pausa [30'], tornem a cala sa Nau pel mateix camí. A continuació, prenem un senderó que neix a l'extrem d'una pista de terra que hi ha al marge esquerra (mirant cap al mar) de la cala.

(WP-08) Portell - 6,1 km - 4 hores i 15 minuts - 9 m d'altitud.
Travessem un portellet amb barrera i seguim un nou tirany per dins la garriga, fins arribar a l'alçada de la pedrera del Ras. Un cop a cala Estreta, prenem un nou senderó per la part interior, el qual ens mena a la paret del (WP-02), just dalt cala Brafi. Ara pel mateix camí, arribem al punt de partida.

(WP-01) Cala Marçal - 8,5 km - 5 hores - 15 m d'altitud.

A les 16:23 h arribem al carrer del Virot, final de l'itinerari.

Fitxa:
Ruta:
Circular
Inici/ Final:
Cala Marçal (Felanitx)
Distància aproximada:
8,5 quilòmetres
Pujada acumulada:
58 metres
Alçada mínima - màxima:
0 - 26 metres
Temps efectiu sense parades:
3 hores i 15 minuts (Total: 5 hores)
Excursió realitzada el dia:
4 d'abril de 2021
Components del grup:
Agustí, Aina, Cesca i Josep
Cartografia:
Mapa Pla de Mallorca. Editorial Alpina (Escala: 1:50.000)
Observacions:
El camí del tram de la costa és poc marcat i discorre per damunt un roquissar.
Referències: J. C. Palos. 20 Rutes en família per Mallorca. (Vol. 3)

Track de la ruta a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:



2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Cada ruta que publiques em fa ganes fer-la. Totes aquestes ran de mar son molt engrescadores. Tota la publicació en conjunt perfecte. Enhorabona Josep. Salut

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
M'alegra que t'hagi agradat, és un tram de costa molt bonic amb cales precioses i aigua transparent.
Agraït pel teu comentari.
Salut.

anar a dalt