dissabte, 15 de maig del 2021

Castellitx de la Pau - Talaiot de Son Coll

Ermita de la Pau

Agradable passeig per terres d'Algaida a la zona de Castellitx.
L’antiga Parròquia de la Mare de Déu de la Pau de Castellitx és una ermita situada a l’antiga alqueria de Castellitx. Construïda al segle XIII, és un dels primers temples cristians que es construïren a la ruralia mallorquina després de la conquesta. Aquesta antiga alqueria, a principis de segle XVII es va dividir en dues propietats: Castellitx de la Pau, més austera i rústica i Castellitx d'en Barra d'Or, més senyorial (Wiquipèdia).


L'itinerari s'inicia a l'Alqueria de Castellitx, on tenim un espai per aparcar els vehicles, davall uns pins ben alts.

Castellitx d'en Barra d'Or

(WP-01) Castellitx de la Pau - 0,0 km - 0 minuts - 226 m d'altitud.
Són les 11:14 h quan comencem la caminada pel camí de Castellitx a Binicomprat, però tot d'una ens desviem a l'esquerra, pel camí de la Pau de Castellitx, en baixada. El sender, una pista de terra, dibuixa una corba tancada a l'esquerra i planeja pel costat d'un camp de conreu, amb vistes al puig de Randa. Després d'una curta muntada, transcorre entre parets seques enmig de camps de secà, fins arribar a les cases de Son Coll Vell. Anem pel camí de l'esquerra vorejant les cases i després d'unes alzines, arribem al talaiot de Son Coll, situat a la vorera del camí.

Talaiot de Son Coll

(WP-02) Talaiot se Son Coll - 1,4 km - 25 minuts - 178 m d'altitud.

Aquest talaiot és de planta circular, sense la columna central i adossat a una caseta derruïda. Conserva el portal original amb llinda. A l'interior s'accedeix a través d'un corredor bastant alt.
Retrocedim fins al punt de partida i agafem el camí de Castellitx direcció a Algaida (nord). Es tracta d'un ampla sender asfaltat que discorre entre pins i camps de conreu. Té pujadetes i davalledetes suaus. Després de gairebé tres quilòmetres de relaxada caminada, deixem a la dreta les barreres d'entrada a la possessió de Binicomprat.

Camí de Castellitx a Binicomprat

(WP-03) Portell Binicomprat - 5,3 km - 50 minuts - 198 m d'altitud.

Camí endavant, no ens torbem en trobar un encreuament de camins, molt a prop del poble.

(WP-04) Desviament a l'esquerra - 6,3 km - 2 hores i 10 minuts - 206 m d'altitud.
Aquí ens desviem a l'esquerra. Tot d'una deixem el cementiri a la dreta i seguim el camí de terra anomenat Drecera de la Pau. Al cap de pocs minuts, trobem una cadena i un rètol de "camí privat".

Cadena

(WP-05) Cadena - 7,2 km - 2 hores i 30 minuts - 252 m d'altitud.

Continuem recte seguint els punts vermells marcats a les pedres. De seguida passem al costat d'una gran roca coneguda com "Roca de la Verge Maria".
Després d'una aturada per descansar i dinar [35'], reprenem la marxa i a la pròxima cruïlla, seguim pel camí de la dreta, en baixada.
Ara el camí es converteix en un corriol i transcorre entre camps de conreu. Seguim caminant obviant les diverses desviacions que trobem tant a la dreta com a l'esquerra, totes elles marcades com a "camí privat". El camí davalla zigzaguejant entre esvelts pins, fins arribar al torrentó de Castellitx o síquia del Molinet.

Torrentó de Castellitx

(WP-06) Torrent i pou - 9,2 km - 3 hores i 40 minuts - 198 m d'altitud.

L'indret és preciós i fresc. El torrent està flanquejat per una bella avinguda de plàtans.
Un cop traspassat el torrent, el camí ascendeix suau i desemboca al camí de Castellitx, just després de creuar una barrera. Voltem a l'esquerra i amb un no res arribem al punt de partida.

(WP-01) Castellitx - 10 km - 4 hores - 226 m d'altitud.
A les 15:15 h donem per finalitzada l'excursió.

Fitxa:
Tipus de Ruta: Circular
Inici/ Final: Castellitx (Algaida)
Distància aproximada: 10 quilòmetres
Pujada acumulada: 148 metres
Alçada mínima - màxima: 196 - 302 metres
Temps efectiu sense parades: 3 hores (Total: 4 hores)
Excursió realitzada el dia: 18 d'¡abril de 2021
Components del grup: Agustí, Aina, Cesca i Josep.
Cartografia:
Mapa Pla Mallorca. Editorial Alpina (Escala: 1:50.000)
Observacions:
Passejada sempre per camins de carro (alguns trams asfaltats) i tiranys de muntanya. El recorregut pel camí de la Drecera de la Pau és un coto privat de caça, cal evitar transitar-hi els dies de caça.

Track de la ruta a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:

 

2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Cada nova publicació teva és una agradable sorpresa per jo. Recorreguts pel Pla i voltants, tots ells ben novedosos i documentats. Un territori molt oblidat, al manco per jo. Enhorabona per aquesta nova fita de Castellitx. Salut amic.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

És una volta senzilla i agradable per fer a la primavera quan els camps són verds i florits. El Pla no té res a veure amb la Serra, però també té el seu encant.
Agraït pel teu comentari.
Una aferrada amic.

anar a dalt