dissabte, 6 de novembre del 2021

Ermita de Maristel·la pel cor de Jesús i el pas de sa Granja

Ermita de Maristel·la

L'excursió comença a la vila d'Esporles, dalt de tot de la Costa de Son Tries (carretera des Verger).

(WP-01) Esporles - 0,0 km - 0 minuts - 206 m d'altitud.
A les 8:09 h iniciem la caminada per la carretera des Verger, deixant a la dreta el camí escalonat que puja a la font de Son Tries de Baix. Després de caminar per asfalt uns tres-cents metres, deixem la carretera per la dreta.

Deixem la carretera

(WP-02) Deixar carretera - 0,3 km - 10 minuts - 231 m d'altitud.

El tirany s'enfila en fort pendent per dins el bosc. Després d'una primera rampa molt empinada, supera un marge i volta cap a l'esquerra (sud). Al cap d'uns metres, volta cap a la dreta (oest) i torna a superar un altre marget. Ara, el camí és perd i avança cap a l'oest entre altes carritxeres. Més amunt, després d'un passet entre roques, travessem unes restes talaiòtiques (Túmul talaiòtic esglaonats de Son Tries "Aramburu-Zabala 2004") i entrem dins l'àrea recreativa de Son Tries per darrera el portell d'entrada.

(WP-03) Àrea de Son Tries - 0,.6 km - 30 minuts - 286 m d'altitud.
Avancem per l'ampla pista direcció a la font de Son Tries i, al primer entreforc de camins, girem a l'esquerra. El camí, ample i pedregós, avança flanquejat per una paret de pedra. Primer gira a l'esquerra, travessa una esplanada i, després volta a la dreta. Més amunt, convertit en tirany, travessa un portell sense barrera i, marca dos revolts en pujada, a esquerra i a dreta. A la segona corba, trobem una bassa coberta. 

Bassa coberta

(WP-04) Aljub - 1,3 km - 45 minuts - 365 m d'altitud.

Ara, el camí, ben marcat i amb margets de sosteniment, continua direcció mestral sempre amb pujada. Més endavant, passa pel costat d’un rotllo de sitja i, després de creuar un altre portell, ascendeix zigzaguejant per una zona rocosa, fins a desembocar a un corriol transversal. Voltem a l’esquerra i, devers cent vuitanta metres, posem molta atenció, perquè girem de nou a l'esquerra, travessem una esplanada amb un rotlo de sitja i seguint un tiranyó, arribem al monument del cor de Jesús, clavat a tall de timba.

Cor de Jesús

(WP-05) Cor de Jesús - 2,2 km - 1 hora i 25 minuts - 495 m d'altitud.

Representa la figura de Crist,amb els braços estesos sobre el poble d’Esporles, en actitud d’emparament. El monument, obra de Bartomeu Amorós, fou inaugurat el 1940 gràcies a la iniciativa del rector mossèn Mateu Togores i Maimó (Tomàs Vibot).
Tornem enrere i voltem a l'esquerra, fins desembocar al camí de l'Ermita, on voltem a la dreta. Un xic més endavant, a la primera corba, el deixem per l'esquerra. El camí continua cap a l'Ermita, passant abans pel costat d'un abeurador i tot seguit per la boca d'un avenc.


(WP-06) Ermita Maristel·la - 2,9 km - 1 hora i 40 minuts - 581 m d'altitud.

L'ermita fou construïda el 1890 i dedicada a la Mare de Déu del Carme (Estela de la mar/Maristel•la). És un lloc ideal per fer una aturada i proveir-nos d'aigua gràcies a un aljub de roda manual.
Després d'una pausa per berenar i recuperar forces [25min.], prosseguim per un camí que surt de la part posterior de l'Ermita. El tirany baixa orientat cap al nord per dins el bosc. Ben aviat [5 min.], volta cap a l'oest en marcat descens. Després de passar una olla de calç (esquerra) i un forn de coure pa (dreta), ens desviem a la dreta.

Coll de cisterna

(WP-07) Deixar camí - 3,6 km - 2 hores i 25 minuts - 476 m d'altitud.

Aquí, si ens fixem, just al costat d'una arbocera amb el tronc entorcillat, trobem la boca d'una petita cisterna tapada amb troncs.
Baixem cap a l'oest per una ampla coma amb restes d’un lloc de carboners, molt abundants en tot aquesta contrada, fins desembocar a una estreta i rosta canal amb alguns escalons de pedra. És el pas de sa Granja, una via ràpida emprada pels carboners.

Pas de sa Granja

(WP-08) Pas de sa Granja - 3,7 km - 2 hores i 35 minuts - 446 m d'altitud.

En finalitzar la canal, voltem a la dreta i superem un estret entre dues penyes (roques) on han plantat un coll de caça de tords. Després de botar-lo, salvem una petita paret graonada.
Un cop superat el pas, baixem un fort pendent per dins l'alzinar orientats a l'oest i a uns deu minuts d'aquest, voltem a la dreta orientats al nord passant pel costat d'un claper, fins arribar a un camí carreter, on voltem a la dreta. Aquest camí avança cap al nord-est planejant entre mig de marjades d'oliverar. Més endavant, deixem a la dreta (portell) el camí del pas del Refrescador. Després de baixar unes marjades on el camí es perd una mica, enllacem amb a una nova pista, que cap a la dreta ens mena a la font des Rafal.

Font des Rafal

(WP-09) Font des Rafal - 5,1 km - 3 hores i 25 minuts - 295 m d'altitud.

Després d'una breu aturada, continuem la nostra ruta per un tirany que surt de la part posterior de la font. Aquest senderó puja entre antigues marjades envaïdes de pins, fins que s'ajunta amb un altre que ve de la dreta. Voltem a l'esquerra i tot d'una veiem a la nostra dreta una paret seca amb un ensorrament i una tanca metàl·lica.

Pas paret

(WP-10) Pas paret - 5,5 km - 3 hores i 35 minuts - 331 m d'altitud.

Traspassem a l’altre cantó de la paret i seguim un caminoi, entre carritxeres, que en baixada (sud-est) ens condueix a la font de Son Tries de Dalt

Taula a la font de Son Tries de Dalt

(WP-11) Font de Son Tries de Dalt - 5,9 km - 3 hores i 50 minuts - 290 m d'altitud.

Un lloc ideal per recordar les "Llegendes i tradicions d'Esporles". Una cara esculpida sobre un dels costats de la taula, obra d'un artista xilè que residí a Esporles fa anys, ens ho recorda.
Continuem cap a l'àrea recreativa i quan arribem a l'alçada de la petita fonteta des xaragall de Son Tries, voltem a l'esquerra.

(WP-12) Desviament a l'esquerra - 6,2 km - 3 hores i 55 minuts - 289 m d'altitud.
Travessem, entre taules i torradores, seguint un camí de carro de curt trajecte, que ens deixa sobre un replà, a la dreta del qual, arranca un tiranyet que baixa entre marjades envaïdes de pinar, fins a la carretera del Verger, després de baixar un fort pendent molt relliscós.
Voltem a l'esquerra i per asfalt entrem a la vila pel carrer de la Costa de Son Tries, després de desviar-nos per donar un cop d'ull a la font de Son Tries de Baix.

Font de Son Tries de Baix

(WP-13) Font de Son Tries de Baix - 7,1 km - 4 hores i 15 minuts - 224 m d'altitud.


(WP-14) Esporles - 7,3 km - 4 hores i 20 minuts - 206 m d'altitud.
A les 12:40 h posem punt i final a l'excursió.

Fitxa:
Ruta: Circular
Inici/ Final:  Costa de Son Tries (Esporles).
Distància aproximada: 7,3 quilòmetres
Pujada acumulada: 448 metres
Alçada mínima - màxima: 206 - 584 metres
Temps efectiu sense parades: 2 hores i 57 minuts (Total: 4 hores i 20 minuts)
Excursió realitzada el dia: 27 d'octubre de 2021 
Components del grup:  Pere, Guillem C., Miquel, Joan P., Joan R., Margarita, Magdalena, Sebastià E., Sebastià Ll. i Josep. 
Cartografia: Mapa Tramuntana Sud. Editorial Alpina (Escala: 1:25.000) 
Observacions: Itinerari per camins de carro, tiranys de muntanya i algun curt tram sense camí. Pot presentar dificultats d'orientació degut a la gran quantitat de cruïlles de camins.

Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:


2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Mil possibles variants per voltar per aquesta Mola. Encara que hi hagis pujat un fotimer de vegades, encara et sorprèn aquesta publicació. Bona feina Josep… salut

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Així és, la gran quantitat de camins que solquen la mola de na Ferrana, permeten dissenyar multitud de recorreguts que no et deixen indiferent. M'encanta caminar per aquests alzinars farcits de construccions que ens van deixar els carboners.
Mercès pel teu comentari.
Salutacions.

anar a dalt