dissabte, 3 d’abril de 2021

Puig de l’Àguila i Punta de Coves Blanques

Camí dels Presos

Curt i bonic itinerari per la punta de les Coves Blanques a la cala Sant Vicenç (Pollença). Presenta dos trams ben diferenciats, el primer discorre per l'ample camí de les coves Blanques (camí dels presos) fins al puig de l'Àguila. El segon tram ressegueix la costa de la punta de Coves Blanques per damunt alts penya-segats des d'on la serra del Cavall Bernat s'exhibeix magistral.

Punt de partida: Avinguda del Cavall Bernat de la urbanització de la cala de Sant Vicenç (Pollença). Camí situat a uns cent metres abans d’arribar a l’aparcament de cala Barques (just al costat d’uns contenidors de deixalles).


(WP-01) Cala S. Vicenç - 0,0 km - 0 minuts - 27 m d'altitud.

A les 7:41 h comencem la caminada cap al nord pel camí de les Coves Blanques o camí dels Presos. El camí comença encimentat i s’endinsa a una pineda. Ben aviat trobem un primer encreuament, on anem pel camí de la dreta. Al cap de poc topem amb un altre trencall, on hi ha una barrera metàl·lica i on tornem agafar el camí de la dreta, franquejant el portell per un pas lateral.

Barrera i monument als presos

(WP-02) Barrera - 0,3 km - 10 minuts - 41 m d'altitud.

Aquí l'abril de 2005, l'Ajuntament de Pollença aixecà un monument en record dels presoners dels camps de concentració.
Continuem per l'ampla pista en suau pujada, gaudint de les magnífiques vistes de la serra de sa Mola, a la nostra esquerra i de la serra del Cavall Bernat a la nostra dreta.
Més endavant, creuem el torrent de les Rotes i un poc més amunt deixem l’antiga pedrera oberta durant les obres de la carretera. Al cap d’uns minuts de còmode caminada, després d’una corba tancada i de deixar una galeria artificial excavada a la penya, arribem al final de la pista.

Punta Topina

(WP-03) Final de la pista - 2,2 km - 50 minuts - 129 m d'altitud.

A partir d'aquí, seguim un tirany fitat que s’enfila coster amunt cap a la dreta i que ens situa damunt un penyal (cota 166 m) on trobem un dels forats que havien d’acollir les peces d’artilleria, el principal motiu de la construcció del camí que acabem de recórrer, el camí dels Presos.
Continuem en ascens seguint les fites que ens menen per la carena de la muntanya, fins arribar a una petita plana, on voltem a l’esquerra per assolir el puig de l’Àguila.

Des del puig de l'Àguila

(WP-04) Puig de l’Àguila - 2,9 km - 1 hora i 10 minuts - 206 m d'altitud.

Gaudim de bones vistes: la serra del Cavall Bernat, la Cala Sant Vicenç, el coll de Síller, Serra de la Punta, la Mola, ...
Desfem el tirany i tornem al revolt tancat que marca el camí dels Presos, i el deixem per l'esquerra.

Corba tancada

(WP-05) Corba tancada - 3,6 km - 1 hora i 45 minuts - 125 m d'altitud.

Baixem fora camí orientats a sud-est cercant la millor passa entre pedres, carritxeres i garballons. En pocs minuts, entrem dins un petit xaragall que ens mena arran dels penya-segats que pengen a la Pesquera d’en Moroi, amb la impressionant Punta de les Coves Blanques a la nostra dreta.
Després d’un petit descans per berenar [30’], reprenem la marxa cap a sud-oest paral·lels a una petita aresta rocosa. Un xic més endavant, observem una roca foradada, i després de caminar uns 130 m, trobem un punt on podem creuar la cresta.
Ara, orientats a est/nord-est, per damunt els espadats que es precipiten a la Pesquera d’en Moroi, atansem la Punta de les Coves Blanques.

Punta de Coves Blanques

(WP-06) Punta de Coves Blanques - 4,4 km - 2 hores i 50 minuts - 71 m d'altitud.

Tornem enrere fins a la cota 76 m i continuem sense camí direcció sud/sud-oest per damunt els espadats de l’Escull d’en Reus i el Pontàs. Cap a l'est, la imponent panoràmica de la serra del Cavall Bernat ens acompanyarà fins a la Cala Sant Vicenç.
Avancem entre el Pla de Coves Blanques i els penya-segats de la costa, amb petites pujades i baixades, cercant sempre la millor passa entre les roques. A uns vint minuts de la cota 76 m, travessem un primer xaragall i deu minuts més tard, creuem un segon torrentet on hi ha una bassa protegida amb una petita paret seca.

Bassa

(WP-07) Bassa - 5,5 km - 3 hores i 30 minuts - 40 m d'altitud.

Passem per damunt el cocó i en pocs minuts arribem a una esplanada. Ara seguim cap a l’esquerra (sud/sud-oest) en forta baixada, fins arribar al fons del torrent de les Rotes Velles, on voltem a l'esquerra i pel seu jaç arribem a cala Barques.
Unes escales ens deixen a l’Avinguda del Cavall Bernat, que seguim amunt uns dos-cents metres, fins arribar al punt de partida.


Cala Barques

(WP-01) Cala S. Vicenç - 6,5 km - 4 hores i 5 minuts - 27 m d'altitud.

A les 12:06 h posem punt i final a l’excursió d’avui.

Fitxa:
Tipus de Ruta: Circular
Inici/ Final: Cala S. Vicenç
Distància aproximada: 6,5 quilòmetres
Pujada acumulada: 221 metres
Alçada mínima - màxima: 2 - 206 metres
Temps efectiu sense parades: 2 hores i 38 minuts (Total: 4 hores i 5 minuts)
Excursió realitzada el dia: 31 de març de 2021
Components del grup: Pere, Biel Pomar, Andreu, Joan A., Margarita, Nofre, Sebastià, Miquel, Tolo i Josep.
Cartografia: Mapa Caps del Nord. Editorial Alpina (Escala: 1:25.000)
Observacions:
itinerari per camí de carro, tiranys de muntanya i trams sense camí ni fites. Pot presentar dificultats d’orientació.

Baixa el track del GPS a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:


 

2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Un altre bonic i ben engrescador recorregut per un territori espectacular. Segur que entre aquest i a l’altre que vares publicar de la Mola, en surt qualcun dels dos per fer en el que queda d’aquesta temporada. Sempre és agradable tornar a aquests llocs de tant en tant. Enhorabona per la publicació i a tu per seguir endavant.
Salut amic

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
A mi no em fa res tornar de tant en tant a llocs que ja hi has estat, sempre descobreixes racons que abans no t'havies fixat.
De ben segur que dissenyaràs un bon itinerari, molt més complet i engrescador que aquest.
Gràcies pel teu comentari.
Una aferrada, amic.

anar a dalt